”Gud gör ingen skillnad……”

Dagen efter Jesusmanifestationen, söndagsmässa i Sankta Eugenia kyrka vid Kungsträdgården  i Stockholm.  Jag hör den katolske vite prästen  i olika variationer upprepa temat  ”Gud gör ingen skillnad”,  ”inför Gud är vi alla lika ” och ”Gud är kärlek ”.

Det må så vara tänker jag men bland människor  och särskilt bland kristna (och kanske  särskilt bland katoliker )  görs det  och har alltid gjorts skillnad på människor.   Vita, heterosexuella, kristna män  har  alltid gjort skillnad på människor och gör så fortfarande. Sedan må prästen i kyrkan upprepa  sitt mantra hur många gånger han vill.   Judar, muslimer, indianer, svarta, kvinnor och homosexuella  kan alla vittna om att de känt  att det varit och är skillnad på människor och människor.

Så sent som igår fick  HBT rörelsen  känna på att även om Gud inte gör skillnad så gör Lennart Möller skillnad och på Jesusmanifestationen  är det  tyvärr inte Gud  som bestämmer utan Lennart Möller.  Och då blir det skillnad.

Lyssna på veckans Människor och Tro – där intervjuas  Sara Ytterbrink, Kristna Studentrörelsen och Elisabeth Sandlund, chefredaktör på kristna tidningen Dagen.  Lennart Möller själv deltar inte. ”Han är professor och har mycket att göra”  enligt Elisabeth Sandlund .

http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=416

// Irène

PS   I katolska kyrkan hör jag alltid ( senast idag)  hur noga man är att under mässan explicit ”be för kyrkans biskopar, präster och diakoner”.    För kyrkans ordenssystrar  tycks det aldrig behövas  några uttryckliga förböner .

Ty även här gäller att även om inte Gud gör skillnad så betraktar katolska kyrkan sina manliga och kvinnliga företrädare på helt olika sätt.

Nej, Gud gör ingen skillnad men vore stenkastning en olympisk gren skulle kristna ligga bra till för medalj, som Mark Levengood säger.

Och katoliker  skulle i så fall utgöra ett särskilt  vinnande team skulle jag tillägga.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 svar på ”Gud gör ingen skillnad……”

  1. Krister Janzon skriver:

    Irène,

    Jag hörde samma predikan som du, men hörde/tolkade inte som du.
    Varför sammanföra denna predikan med det mycket olyckliga att ledningen
    för Jesusmanifestationen 2102 (läs lennart Möller) utestängde den grupp tiii
    utställarborden som var välkommen förra året? Det senare har de nu fått äta upp så många gånger – även av mig – varför nu ”kontaminera” med jesuitens ord under mässan i Eugenia idag?
    Vad är vitsen? Inte ens nyhetsvärdet finns kvar.

    Krister

  2. Irene Nordgren skriver:

    Krister

    ” Predikan” ?

    Jag har inte nämnt ordet predikan. Jag syftade inte på predikan. Hade inte en tanke på predikan. Jag syftade på prästens inledningsord som ett mässtema för dagen. ”Gud gör ingen skillnad” sa prästen alldeles i början.

    Så associerade jag dessa ord till bland annat Jesusmanifestationen som hade ägt rum precis utanför kyrkdörren dagen innan och så gick mina tankar vidare till andra diskrimineringar kyrkan gjort sig skyldig till.

    Mitt blogginlägg var enbart personliga reflexioner utifrån just prästens inledningsord.

    Kan du inte låta pekpinnen vara ……..? Eller bara använda den på dig själv ?

    // Irène

  3. Krister Janzon skriver:

    Irène,

    Då har vi bägge fått notera våra pekpinar! Och våra resp associationer till omvärlden.
    Punkt slut för mig.

    Krister

  4. Thorsten Schütte skriver:

    Allt är inte mörker. Vid mitt besök i min gamla hemstad Kassel snubblade jag över det här och titta på det IRL: http://www.katholische-kirche-kassel.de/debatte.php
    Katolska Kyrkan när den är som bäst!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *