Tidens tecken – 50 år efter andra Vatikankonciliet

Huvudsyftet att jag – trots alla påhopp och all kritik – med en dåres envishet fortsätter att skriva  på KV blogg är att informera svenska katoliker om att – fast det inte syns häruppe vid norra Ishavet i Stockholms katolska stift –  så pågår mycket reformarbete runt om i världen. Särskilt i Tyskland och Österrike är aktiviteten hög.

Under parollen ”Tidens tecken – hopp och motstånd””  församlas 18-21 oktober 30 olika reformgrupper i Mannheim med anledning av 50-årsdagen av öppnandet av andra Vatikankonciliet.

http://www.wir-sind-kirche.de/index.php?id=128&id_entry=4172

” 50 år efter andra Vatikankonciliet är det dags att vakna ur den kyrkliga förstelningen.”

”Det är dags att leta efter  tidens tecken och tyda dem i ljuset av evangeliet (Gaudium et Spes nr 4.) Vi uppmanar  att minnas och fortsätta andra Vartikankonciliet . Vi uppmanar  som efterföljare till den korsfäste och uppståndne Jesus av Nazareth att gemensamt söka kyrkans chanser och utmaningar.  Och detta vill vi göra gemensamt  med alla som kämpar, hoppas, arbetar och ber  i och för världen oavsett varifrån man kommer. ”

Bland talarna finns  i samband med öppnandet 18 oktober  Hans Küng och den nästan 90-årige italienske biskopen Luigi Bettazzi som är den ende kvarlevande biskopen som deltog i andra Vatikankonciliet.

Den 19 oktober ställs frågan ”Vilken kyrka är det vi behöver utifrån vår tids utmaningar?”

Svarar gör den amerikanska feministteologen Elisabeth Schüssler Fiorenza, Kyrkoherdeinitiativets talesman Helmut Schüller och journalisten Michael Jäger.

Samma dag talar också den judiske pedagogikprofessorn och publicisten Misha Brumlik om ”Arvet från Auschwitz.”

21 oktober medverkar den kände katolske teologen Johann Baptist Metz grundare av den nya Politiska Teologin (som ligger nära befrielseteologi.)

http://www.wir-sind-kirche.de/files/1787_PM%20KV%2020120907.pdf

// Irène

PS Ett oerhört  spännande program som jag kommer att följa och berätta mer om.  Jag är särskilt nyfiken på föregångaren  inom katolsk feministteologi den nu 74 åriga Elisabeth Schüssler Fiorenza som jag alltid önskat att få lyssna till. Hon är bara så spännande.

http://en.wikipedia.org/wiki/Elisabeth_Sch%C3%BCssler_Fiorenza

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *