Katolska Irlands abortlagstiftning väcker åter starka känslor

Irlands stränga abortlagstiftning  åter väckt upp starka känslor  efter att en 31 årig hinduisk kvinna,  Savita Halappana,  i en missfallssituation i 17 graviditetsveckan  avlidit i blodförgiftning efter att hon nekats abort med förklaringen att  ”Irland  är ett katolskt land”.

http://edition.cnn.com/2012/11/14/world/europe/ireland-abortion-controversy/index.html

http://vaticaninsider.lastampa.it/en/world-news/detail/articolo/irlanda-ireland-aborto-abortion-19762/

// Irène

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

7 svar på Katolska Irlands abortlagstiftning väcker åter starka känslor

 1. Gert Gelotte skriver:

  Irène,

  en alldeles förfärlig historia. Men jag förstår den inte. Kvinnan borde ha fått abort även på ett konservativt katolskt sjukhus.
  Om syftet är att rädda moderns liv och avsikten inte är att döda fostret skulle en abort inte ha brutit mot kyrkans officiella syn på abort.

  Gert

 2. Anneli Magnusson skriver:

  Ja den är verkligen förskräcklig i all sin omänsklighet! Man kan fråga sig hur den här vårdpersonalen egentligen värdesätter liv? Kvinnans liv är uppenbarligen inte värd mycket i deras ögon.
  Dessutom drabbade deras religiösa värderingar det här hinduiska paret som inte hade samma syn på abort.

  I det här fallet var kvinnans liv hotat om inte graviditeten avbröts, men det är nog vanligare att fostret inte är livsdugligt och det är säkrare att göra en abort under ordnade former än att kvinnan får missfall.
  Jag läste för ett par veckor sedan på Huffington Post en amerikansk kvinnas berättelse om det onödiga lidande hon fick utstå när det konstaterats att fostret hon bar på var gravt missbildat och inte skulle överleva.

  Även i det fallet var det hjärtslagen som fortfarande hördes som gjorde det svårt att hitta något sjukhus som ville utföra aborten i hennes hemstat. Och när hon väl hittade ett var läkaren tvungen att för formens skull fråga henne om hon verkligen ville göra abort. Men hon slapp i alla fall se det svårt skadade fostret med ultraljud en gång till.

  Tyvärr kan jag inte hitta artikeln igen. Men den och den nu aktuella visar ju hur cynisk den här fanatiskt negativa inställningen till legala (observera legala) aborter är.
  Anneli

 3. Irène Nordgren skriver:

  Gert och Anneli

  Jag tror att förklaringen till den tragiska utgången finns i nedanstående rader.

  ”An abortion to save the life of the mother is legal here, but the lack of clear guidelines has created such uncertainties and confusion amongst medical staff that such an occurrence could happen again,”

  Vi minns väl alla sr Margaret Mc Bride i Phoenix, USA som 2010 enligt biskop Thomas Olmsted hade exkommunicerat sig själv sedan hon i egenskap av medlem i etiska rådet på ett katolskt sjukhus tagit beslut att en gravid kvinna i en livshotande situation skulle beviljas abort. Kvinnan överlevde men biskopen ansåg dessutom att sjukhuset efter detta inte fick kalla sig katolskt.

  Gert du skrev ”Moral som vore det matematik”

  http://www.katolskvision.se/blog/?p=630

  Jag tror alltså att det är de oklara reglerna och den godtycklighet detta skapar som gör katolska gynekologer på katolska sjukhus rädda och osäkra i att våga ta beslut om abort även om en kvinna befinner sig i en livshotande situation.
  Artikeln antyder ju också risken att händelsen kan upprepas. Rädda och osäkra gynekologer skapar rädsla och oro hos gravida kvinnor och deras anhöriga och därav de upprörda känslorna på Irland.
  En mardröm för varje gravid kvinna att i en livshotande situation möta en gynekolog som hon inte är säker på gör sitt yttersta för att rädda hennes liv.

  // Irène

 4. Irène Nordgren skriver:

  Tydliga regler i abortsituationer där moderns liv står på spel efterfrågas på Irland

  ”Irish Prime Minister, Enda Kenny, said he was waiting for the results of three inquiries into the death of the 31-year old woman. The Irish Constitution formally forbids abortion but a decree issued by the Supreme Court in 1992 states that a pregnancy may be terminated if the mother’s life is at risk.

  Nevertheless, in the past twenty years, no government has introduced laws to specify in which cases abortion can be practiced and Irish hospitals are “reluctant to terminate pregnancies except in the most obviously life-threatening circumstances,” Associated Press reported. Most Irish women who wish to abort – about 4 thousand according to estimates – go across to England to have the procedure done. ”

  http://vaticaninsider.lastampa.it/en/world-news/detail/articolo/irlanda-ireland-irelanda-savita-19792/

  // Irène

 5. Anneli Magnusson skriver:

  Iréne,
  Tydligare regler från regeringen behövs säkert,men frågan är om det hjälper om det främst är repressalier av den typ sr Margaret Mc Bride drabbades av som skrämmer vårdpersonalen?
  Det blir hur som helst tydligt att en persons mod och civilkurage kan göra skillnad mellan liv och död.

  Runt 4000 irländska kvinnor per år åker till England för att göra abort skriver La stampa, men för den som är akut dålig är det förstås inte ett alternativ.
  Anneli

 6. Anneli Magnusson skriver:

  Det verkar som om Savita Halappanas död fungerat som en väckarklocka på Irland. Tusentals människor har demonstrerat för en mer liberal abortlagstiftning.

  http://ibnlive.in.com/news/savita-death-case-irish-cabinet-to-take-up-abortion-report-amid-protests/306306-3.html

  Anneli

 7. Irène Nordgren skriver:

  Anneli

  för 6 år sedan skärpte Nicaragua sin redan då hårda abortlagstiftning. Även om kvinnans liv står på spel tillåts inte abort.

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/nicaragua-totalforbjuder-abort_365128.svd

  Jag minns att B16 offentligt då gratulerade Nicaragua.

  Så även om Irland enligt landets lagar borde ha tillgripit abort för att rädda kvinnans liv så skulle nog B16 vilja ändra också på Irlands lagstiftning om han fick bestämma.

  Enligt B16 så är det precis så här det ska gå till vid en livshotande abortsituation.

  Läkarna ska inte ingripa utan saker och ting ska ha sin gång. Om det är för sent att rädda kvinnans liv efter att man väntat ut att ett foster dött inne i kvinnans livmoder, så är det helt enkelt Guds vilja.

  Om en liten minderårig flicka blir gravid efter en våldtäkt och riskerar att dö vid en eventuell förlossning så är det också Guds vilja enligt B16.

  Vi katoliker som inte håller med B16 kallas för ”sekulärliberala dissidenter”.

  // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *