Den ende Guden firas TREENIGT i Berlin ?

”En sakral byggnad planeras att byggas mitt i Berlin ett ”Forum för religion för kristna, judar och muslimer ”

”Tanken är att de  3 monoteistiska religionerna ska fira gudstjänst i 3 separata rum. Samtidigt skulle det dock också finnas   gemensamma former för bön,  sorg- och minnesgudstjänster.  Detta skulle vara  ett profetiskt tecken för religionernas  samlevnad i staden.”

http://www.kath.net/detail.php?id=27355

// Irène

PS  Genialt.  Och nyttigt att ibland gå  ”fel”.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 svar på Den ende Guden firas TREENIGT i Berlin ?

  1. John Stenung skriver:

    I bästa fall kan samma rum användas tre dagar per vecka-men det är väl inte möjligt!

  2. Emil skriver:

    Irenes inlägg fick mig att tänka på följande: http://www.youtube.com/watch?v=K-U_ijm5r8E

  3. Anneli Magnusson skriver:

    Iréne,
    En jättebra idé! Jag tror att den enda konstruktiva vägen för de olika religionerna är att respektera och uppskatta varandra. Utan att försöka värva varandras utövare i ambitionen att bli störst och mäktigast.
    /Anneli

  4. Agneta Sofiadotter skriver:

    Pröva att säga med ett leende ”Allah Akbar” (Gud är stor) till en muslim och ni får definitivt ett leende och frågan ”är du muslim?”. ”Nej, kristen ”, svarar man och nästan alltid består ett varmt leende oi muslimens ansikte.

    Den osynliga sakrala byggnaden finns mitt ibland oss. Guds heliga Ande ”Jerusalem” svävar över land och vatten och i min fantasi tar den en kullerbytta över platser som Vatikanen och Mekka…för att i nästa minut gestalta en vilostol för den på flykt vandrande men gudshängivne människan som lider av världens orättvisor.

    Jag är övertygad om att Gud som existerat långt innan både innan Gregorius den store och lille Benediktus är totalt ointresserad av präster som under ett par tusen år anser sig ha kunskap om Guds vilja. Som getingar invaderar de Hans kropp i ett försök att dominera… som om de ständigt glömmer att Guds kropp, hans kyrka, är inom och bortom den synliga världen.

    Berlin, nazisternas fd huvudstad. Ondskan personifierad. Nu påvisas en väg vars BÖRJAN och SLUT har ingen ände. Gästfrihetens och fredens väg för Abrahams barn. Ja, Irene… det är profetiskt.
    Tyskland är också det land som hyste en katolsk man som verkligen kunde några århundranden innan Hitler ha ändrat världshistorien om Katolska kyrkan tagit emot utmaningen.
    Luther, katolska kyrkans verkligt store reformator.

    Det finns en gåta här.

    I vilket fall så är jag övertygad om att efter Berlin följer andra som bygger sakrala byggnader tillägnade universums Skapare. Gud ÄR mer än 99 namn.

    Vad var det Leonard Cohen skrev ” First we take Berlin…”

    Agneta // ps: tack Irene och tack Samuel för var gång ni förmedlar glädjenyheter!

  5. Gert Gelotte skriver:

    Vänner,

    Jättebra idé – som även finns i Göteborg – som idé. Ett religionernas hus för respektfulla möten.

    Gert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *