Idag på ”Internationella minnesdagen för Förintelsen” skriver Helle Klein på Dagens Seglora

Stå emot murbyggandet

”Utställningen fick mig just att tänka hur viktigt det är att vara lyhörd för otäcka stämningar i vår egen tid även om de just nu bara är marginella. Faran är när de börjar normaliseras, när stereotypernas förenklingar om ”den andra” omvandlas till mainstreampolitik. Vi ser det i dagens debatter om exempelvis burkaförbud, minaretomröstningar och REVA-system. Eller när plötsligt den rasistiska dagordningens fråga ”Hur mycket invandring tål vi?” görs till huvudnummer i de politiska finrummen. Eller när politikerföraktet odlas och massarbetslöshet och social oro leder till våldsamma attacker på demokratin.

Vi ser allt detta i Europa idag. Vi ser det i vårt eget land. Som om ingen minns hur illa det kan gå.

”Bonhoeffers motstånd mot nazismen grundade sig i övertygelsen om att vi alla är Guds barn – det är mer som förenar mig som kristen med andra än som skiljer.
Främlingsfientlighetens idé är särskiljandet. Den vill sätta grupp mot grupp. För Bonhoeffer var hävdandet av det sant kristna detsamma som hävdandet av det djupast mänskliga.”// Irène

PS Läs om Dietrich Bonhoeffer, tysk luthersk präst,  teolog och motståndsman som vid 38 års ålder avrättades  för ”högförräderi mot nationalsocialismen.”

http://sv.wikipedia.org/wiki/Dietrich_Bonhoeffer