Hyckleriets ansikte

Vänner,

Vårt tålamod har tagit slut, sa Palestinas president Mahmud Abbas när han på torsdagen talade inför FN:s generalförsamling. Abbas tillade att han inte längre känner sig bunden till fredsavtal som slutits med Israel.

– Vi kan inte fortsätta att känna oss bundna av dessa undertecknade avtal med Israel och Israel måste ta på sig ansvaret som ockuperande makt fullt ut.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu  replikerade direkt och beskrev Abbas tal som  ”svekfullt” och ”hetsande”.

Netanyahus ord är ett svårslaget rekord i hyckleri. Han blev premiärminister efter en valseger på löftet att aldrig tillåta en palestinsk stat.

Det märkliga är inte att palestiniernas tålamod tar slut. Det märkliga är att Europa och USA sväljer Netanyahuys fräcka hyckleri och låter Israel hållas.

Det är bra att Sverige erkänt Palestina. Förhoppningsvis följer fler västeuropeiska stater efter. Det är bra att Palestinas flagga fick hissas framför FN-byggnaden efter Abbas tal. Men Palestina har bara släppts in i FN-gemenskapen som observatör. Självklart är medlemskap det enda acceptabla.

Det finns inget utrymme för mer tålamod med Israel. Vad som krävs är hårdhänta saktioner som tvingar Israel att lämna Västbanken och häva blockaden av Gaza. En självständig palestinsk stat är inte målet för en fredsprocess utan en förutsättning.

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 svar på Hyckleriets ansikte

  1. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    Jag var på JIPF möte i veckan där bla Kerstin Vinterhed talade.

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Judar_f%C3%B6r_israelisk-palestinsk_fred

    Hon förmedlade hur många sakkuniga bedömare tappat hoppet om en Palestinsk stat och istället menar att det nu gällde att istället avskaffa apertheid systemet och inom ramen för en stat kämpa för lika rättigheter och samma status mellan palestinier av olika sorter och judar i Israel.

    Jag såg många likheter mellan Isarel och Sydafrika i den jätteintressanta dokumentären om Sydafrika

    http://www.svtplay.se/video/3911583/palmes-hemliga-agent/palmes-hemliga-agent-avsnitt-1

    Sverige kan vara stolt över sitt stöd för befrielsekamp såväl för de svarta i Sydafrika som för palestinier i Israel. Att erkänna Palestina som stat kan också bidra till att öka trycket på en istället APERTHEIDFRI ENSTATSLÖSNING.

    Kesrtin Vinterhed berättade hur rika israeler alltmer köper ut fattiga palestiniers hus i Östra Jerusalem………. Situationen blir därmed alltmer ohållbar …….men situationen var ju också ohållbar i Sydafrika innan det vände….

    // Irène

  2. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    det är riktigt att allt fler ser att Israel omöjliggjort tvåstatslösningen. Och ärligt talat: Varför har vi någonsin velat ha en tvåstatslösningen. Den idén bygger ju på föreställningen att det skall finnas en judisk stat. Det vill säga en stat där endast judar har fulla medborgerliga rättigheter och möjligheter.
    Marken har varken tro eller otro. Det har endast människor. Därför bör stater vara religiöst neutrala.

    Gert

  3. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    Exactement !

    // Irène

  4. Gert Gelotte skriver:

    Vänner,

    nu rapporterar media att Netanyahu vill ha förutsättningslösa förhandlingar med palestinierna. Det innebär att palestinierna skall förhandla utan att israelerna behöver avbryta sin kolonisering av Västbanken.
    Tiden för den sortens blufförhandlingar är förhoppningsvis över.

    Gert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *