Öppet brev till biskop Anders

Täby 29 april 2024

Bästa biskop Anders

Jag skriver till Dig med anledning av Veritas utgivning av ”Justitia et Paxkommisionens historia i Sverige”, skriven av sr Madeleine Fredell som ju grundade kommissionen 1987, var dess ordf fram till 1993, dess ledamot till 1999 och dess generalsekreterare till 2020.

Du har skrivit bokens förord där Du bla påtalar hur ”freden är i fara över hela vår jord” och hur ”katolsk sociallära ger oss en både naturrättslig och biblisk grund för varför vi skall verka för fred, rättvisa och försoning”.  Du hoppas att boken ”skall skapa mer engagemang och good-will för Justitia  et Pax i våra katolska kretsar, ja också att väcka genklang och nyfikenhet långt utanför vår egen lilla värld.”  

Du påtalar även vikten av att ”när man börjar bygga upp Justitia et Pax på nytt i vårt stift bygger på de erfarenheter och insikter som redan finns”. 

Jag skriver till Dig för att jag mot denna bakgrund blir ytterst bestört och sorgsen över att en av Stiftets förtroendevalda – Gunnar Eriksson som ju sitter i Stiftets pastoralråd – utifrån sin befattning som ledamot i pastoralrådet i Sankt Andreas katolska församling Kristianstad – offentligt på Katolsk Visions blogg kommenterar min påannonsering av syster Madeleines bok med orden

” Det är en Herrans nåd att Justitia et Pax befriats fån tokheretikerna och att ortodoxe p. Thomas Idergard nu är dess ordförande! ”   http://www.katolskvision.se/blog/?p=31195

Biskop Anders Du skriver även i förordet att ”katolsk sociallära påminner oss om att det är Guds vilja att vi skall leva tillsammans som bröder och systrar.”       Nu vänder jag mig till Dig – i egenskap av att Du är min och Gunnar Erikssons biskop – för att påtala det sorgliga, beklagliga, motbjudande – och vad fredsarbete och good-will beträffar rent kontraproduktiva – i hur en förtroendevald i Ditt stift – trots Dina inledningsord i sr Madeleines bok om vikten av att anstränga sig ”att skapa fred, rättvisa och försoning mellan människor på vår jord” – istället väljer att offentligt brutalt gå till angrepp på en av stiftets ordenssystrar och hennes medarbetare i kommissionen  och därigenom skapa krig och ofred i vårt Stift – en del av vår jord.  

Med vänlig hälsning

Irène Nordgren

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Öppet brev till biskop Anders

  1. Gunnar Eriksson skriver:

    Bästa ”visionärer”, jag vill förtydliga att min formulering om heretiker var lite olycklig, det gällde ”bara” sr Madeleine, som ju många gånger argumenterat mot Kyrkans liv och lära.

  2. Charlotte Åkerlind skriver:

    UTMÄRKT IRENE!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *