Elizabeth Johnson föreläser om Maria Magdalena

Nya Testamentets alla texter  har skrivits av män och satts ihop av  män och tolkats och förkunnats av enbart män. Fortfarande in  i våra dagar tillåts inte  kvinnor att prästvigas eller predika under mässan inom katolska kyrkan. Däremot finns sedan  ca mitten av 1900 – talet  katolska kvinnliga yrkesteologer.   En sådan är ordenssystern och teologiprofessorn Elizabeth Johnson CSJ (Congregation of the Sisters of St. Joseph).

Här håller hon en lysande föreläsning om Maria Magdalena.  ”Sanningen om Maria Magdalena kan öppna dörrar för kvinnor inom kyrkan.”

Jag citerar

”Maria Magdalena var en av Jesu mest inflytelserika apostlar och inte en prostituerad. Maria vakade vid korset under hela korsfästelsen, upptäckte den tomma graven efter Jesu uppståndelse och bemyndigades att gå och berätta det glada budskapet.”

”Problemet började 591 när påven Gregorius karaktäriserade Maria Magdalena som en ångerfull synderska,  en benämning som fastnat ända in i våra dagar och förmörkat hennes betydelsefulla ledarskap och apostoliska roll.”

”Genom att göra henne till en synderska /prostituerad har hennes ledarskapsroll bland apostlarna kunnat glömmas bort.”  ”För alla som föredrar en kyrka med  uteslutande manlig hierarki är det betydligt lättare att handskas med en ångerfull synderska än med en apostolisk kvinna som hade och använde sin  röst.”

http://www.we-are-church.org/413/index.php/library/women-s-equality/447-the-truth-about-mary-magdalene-could-open-doors-for-women-in-the-church

// Irène

PS   Jag tänker på den FÖRSTA PÅSKEN  då Jesus valde en kvinna Maria Magdalena till att förkunna Evangeliet /det glada budskapet  till rädda och förskrämda män som satt gömda på säkert ställe.

”Gå till mina bröder och säg dem att jag stiger upp till min fader och er fader, min Gud och er Gud.” 18Maria från Magdala gick då till lärjungarna och talade om för dem att hon hade sett Herren och att han hade sagt detta till henne.”

………….Men de rädda männen spottade upp sig, satte modiga och talföra kvinnor på plats och 2016 PÅSKAR SENARE ……inte en kvinna så långt ögat når dvs  Petrus  biroll gränslöst uppförstorad och Maria Magdalenas nyckelroll gränslöst förminskad !   Resultatet…… ?  Voilà !



Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *