Namn

Jag är född i Sverige och döpt till Agneta. Agnes blir det i Italien och Frankrike. När jag besöker dessa länder säger jag Agneta.

Maria är Miriam. Jesus är Joshua eller Yehoshua.På hebreiska. Armeniska.

När man konfirmerar sig tar man ett nytt namn och jag tog namnet Maria i min ovetskap om Miriam. Jag ville heta som Joshuas moder.  I de flesta religioner kan man ta sig ett nytt namn eller förändra sitt första namn. Detta var fel för jag var med om en omfattande gigantisk namnstöld o ett hån mot en annan människas tro.

Jesus ”konfirmerade” sig genom  Bar Mitzva och fortsatte vara Joshua. Han konfirmerade sig aldrig inom kristendomen.

Vi har aldrig respekterat detta! Vi har stulit en historia och en identitet. På denna dag (annandag påsk o mötet vid graven)som är Maria Magdalenas dag kommer jag alltid benämna kristendomens läromästare som judendomens Joshua. Hans mor som Miriam och hans kära följeslagare Miriam från Magdala som Miriam.

Jag har aldrig gillat namnet ”Jesus” …det är ett slutet namn som många namn är som slutar med annat än ett A eller E. Det har aldrig känts rätt för mig. Joshua …är lik ett öppnande av en flod. En flodmynning. Kolla själva när ni uttalar namnet.

Och i respekt för den lära som Joshua spred så följer jag den mosaiska lagen och uttalar aldrig G-ds namn annat än som G-d. Det i sig får mig att minnas att G-d lurar man inte med manipulationer.

Jag kanske upplevs som barnslig som gör detta. Låt gå…med glädje är jag då ett barn!

Agneta

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *