Ofred på jorden

 Den omtalade FREDEN på jorden känns långt borta.

Oroande nyheter idag lördag 27 dec

Israel attackerade på lördagsförmiddagen flera Hamas-mål i Gaza. Stridsflyg avfyrade missiler mot 30 olika platser i ett samordnat anfall, uppger Reuters.

Se Dagens notis.

“The Israel Defense Forces warned Saturday that the airstrikes “will continue, will be expanded, and will deepen if necessary.”

Se även denna notis.

// Irène

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

9 svar på Ofred på jorden

  1. Gert Gelotte skriver:

    Vänner,

    Israels flyganfall beskrivs som ett svar på Hamas raketattacker. Men man skall komma ihåg att palestinierna i Gaza genom avspärrningen utsätts för en ständig israelisk terror.

    Gert Gelotte

  2. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    Jag undrar över vad som finns för underliggande budskap till oss människor på jorden, att landet i vilket Fredsfursten föddes, ständigt är i händelsernas centrum för OFRED.

    Till och med olika falanger av kristna är i luven på varandra i olika revirstrider kring de heliga platserna.

    Hur ska vi tyda tidens tecken?

    // Irène

  3. Det gick ett fantastiskt program igår på 8:an. ”I Guds namn” (om jag minns rätt). Två fransmän följde under en dag världens ledande andliga ledare och ställde dem samma frågor. Där var: Påven, Islams 2 andliga ledare, Överrabbin i Jerusalem, Dalai Lama, ärkebiskopen av Canterbury, Baptisternas ledare i USA, Lutherska biskopen (förmodar ärkebiskopen) i USA, Sikhernas ledare, En kvinnlig andlig Hinduledare, Shintoismens ledare, Patriarken i Moskva.
    Alla svarade på kallelsen, uppdraget, relationer m.m., och frågan om fred.

    Islams båda ledare även den den andlige ledaren i Ghaza vad han nu heter den gamle mannen USA försökte bomba ihjäl …svarade att de önskade ickevåld.

    Ja…ALLA önskade ickevåld …

    utom överrabbin i Jerusalem som svarade att om de blir attackerade så vill de kunna försvara sitt eget land som Gud gett dem och bara dem. Och så fortsatte han berätta att han hade deltagit i kriget mot ”fiende” och att han hade suttit bredvid en pacifistisk jude som var ateist. Ateisten berättade att han såg sin egen kvinna och barn när han skulle skjuta mot palestinier och därför inte kunde… och tillade till överrabbin ”jag avundas dig din tro som kan skjuta”.

    Överrabbin log stolt.

  4. Jonas B. skriver:

    I judisk tro finns inte förlåtelse, annat än från Gud direkt. Alltså kan inte – och ska inte – en människa förlåta en annan. Detta vore en hädelse. Detta måste man komma ihåg, annars blir scener av det slag som berättas här obegripliga. Förlåtelsen är en kristet fenomen. Det finns naturligtvis naturligt, men det är med Kristus som tanken blir formulerad.

  5. Jonas,

    Menar du att Dalai Lama, islams ledare, hinduernas ledare, shintoismens ledare, sikernas ledare behöver vara kristna för att förstå att förlåta att en annan människa?

    Och om du gör det vad är då skillnaden mellan judarna som behöver ”sin” Gud för att kunna förlåta och de kristna som hävdar att bara genom att vara kristen förstår man att förlåta?

    Agneta

  6. Jonas B. skriver:

    Vet inte hur de ser på förlåtelse. Men i rabbinskt tänkande så är det endast den orsakande parten som kan ställa till rätta (teshuva). Den drabbade parten kan godkänna detta (mechilá) men har ingen plikt att göra det. I judisk tro är det helt i sin ordning att vägra någon förlåtelse.

    Man måste alltså förtjäna att bli förlåten. Och inte ens då handlar det om någon förlåtelse i hjärat utan bara en sorts formell uppgörelse. Syndabekännelse finns heller inte i vår mening.

    Det finns flera aspekter på detta, men då får man läsa Moses Maimonides.

  7. Tack Jonas, detta är mkt intressant, med tanke på förlåtelse mellan två människor …liksom mellan judar/förintelsen… och judar/palestinier. Jag hoppas att du kan ge mig lite fler infallsvinklar och att du är kvar i dialogen ett litet tag i alla fall.

    teshuva och mechilá är väl allmängods? Det gäller väl för var religion och var ateistisk mänsklig situation. Har du gjort någon illa så be om förlåtelse och var medveten om att du riskerar att inte bli förlåten.

    Om det är en formell uppgörelse för judar så kanske det är just DÄR som judendomen skiljer sig från andra religioner (alltså inte bara kristendom).

    Och om det är som jag uppfattar att du menar det vara så finns det ju risk för en ständig formellt given förlåtelse/försoningsakt för troende judar gentemot palestinier. Det är skin deep…betyder föga. Skrämmande om motparten tar det mer allvarligt och menar att ”Allah bor i mitt hjärta när jag ber om förlåtelse eller ger förlåtelse”.

    Och hur är din syn när det gäller försoning mellan judar och världen/förintelsen ?

    I min värld har palestinier inte gjort något fel utan de lever nu i världens största koncentrationsläger…inte under ett par år utan sedan staten Israel bildades.
    De vill inte bli utrotade och därför försvarar de sig. Fel ibland, må så vara.

    Därför ställer jag frågan judar-försoning-världen. Och åter frågan om skillnaden.

  8. MR skriver:

    Eftersom jag inte hittade någon lämpligare plats att posta detta katastrofala uttalande av ett amerikanskt stift, lägger jag länken här. Kommentera den gärna eller flytta den. Men den visar sannerligen på ofred på jorden! Mvh MR

    http://www.google.com/hostednews/ap/article/ALeqM5ilg-XpU7rvtWx3qbEwd152oTmBiwD95CMSJG0

  9. Ja, MR.

    I juletider när bomber faller över Ghaza och när ofreden är ett faktum är det häpnadsväckande att läsa citat: ”den största synden är att kritisera en katolsk biskop”.

    Jag tycker inte det var ett olämpligt ställe att lägga in ditt inlägg. Alls inte.
    För även när det gäller barn som offras i krig eller sexuella övergrepp på barn av kyrkans män så krävs att man inser skuld-förlåtelse-försoning.

    Kanske vill kyrkans makthavare när det gäller att inse vad som verkligen skett bara tillstå en formell förlåtelseakt som jag ovan frågar Jonas B om (men inte fått svar) och om det är fallet så lär vi få fler abuses framöver. Liksom nya bomber.

    Nu slog mig en tanke, fast jag är väl jättenaiv!

    Men kanske det enda sättet att få slut på MellanÖsternkonflikten är att vi kristna reste ner i tusen och åter tusentals och ställde oss som mänskliga sköldar på palestinskt land eftersom Israel inte skulle släppa in oss.
    Så försonade vi den massaker vi orsakade när kyrkans män slog ihjäl palestinska kvinnor o barn under korstågen och vi försonade vår förföljelse av judar.
    Stod vi där 20.000 kristna… vad göra? Ska Israel bomba på? Och om 20.000 av världens alla hörn-kristna började flytta bosättningarna… vad göra?

    Och om vi bad och sjöng?

    Bad om Försoning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *