Jag sitter på tåget från Stockholm  till Uppsala på väg till Teologifestivalen när en man sätter sig på den lediga platsen mittemot.  Han vet inte vem jag är  och jag har ingen aning vem han är.   Han ska också till Teologifestivalen  och det  visar sig att han heter Walter Übelacker , har doktorerat på Hebreerbrevet  och  arbetat som docent i nya testamentets exegetik vid Lunds Universitet.

Timmen på tåget blir en spännande lektion i  teologi med en ovanligt rolig, lärd man med glimten i ögat och som läst evangelierna på originalspråk.

Utan att Walter  Übelacker   vet att jag är katolik och att  jag bla ivrar för kvinnliga präster  inom katolska kyrkan  berättar han bland mycket annat om ett minne  av  en  bibeltolkning  av Gustav Wingren – en gång professor i systematisk teologi vid Lunds Universitet- som denne  bett Walter Übelacker att sprida vidare. Tolkningen handlar om bibelstället  där Paulus i sitt första brev till korintierna 14:34 uppmanar ”kvinnor att tiga i församlingen”.

Uttalandet har ofta använts som argument mot kvinnliga präster men   – enligt Walter Übelacker  -menade Gustav Wingren  att det  har en helt annan bakgrund än kvinnoprästmotståndare vill göra gällande.

I synagogan på  Paulus tid tid  var kvinnornas plats  längst bak, vilket innebar att de inte kunde  höra vad som riktigt pågick därframme utan   istället   -Walter Übelacker blinkar med ena ögat-  ”stod och tjattrade med varandra som kvinnor brukar”  tills de därför av Paulus fick en TILLSÄGELSE  att hålla tyst.

I handling menar Walter  Übelacker  visade ju Paulus stort förtroende mot kvinnor, som han samarbetade med och av  vilka  flera är namngivna i evangelierna.

// Irène

Walter Übelacker  i mingeltagen på Teologifestivalen 2012