-
Länkar
-
Senaste inläggen
- Intressant genomgång av konklaver sedan 1958
- ”Förväntningar på påve Franciskus efterträdare” We Are Church International
- ”Vem kommer att rulla undan patriarkatets sten från vår Gravkyrka ?”
- Varmt tack predikarsyster Madeleine Fredell
- Ulla Gudmundsson skriver nekrolog i DN över bortgångne påve Franciskus
Senaste kommentarer
- Irene Nordgren om Hbtqi-frågan i olika kyrkor
- Charlotte Åkerlind om Vilka katolska predikanter – läs influencers – anser Stockholms katolska Stift ska stödjas och vilka ska motarbetas?
- Irene Nordgren om Biskop Anders Arborelius ”Får jag frågan att bli påve säger jag ja”
- Irene Nordgren om Svar från biskop Anders
- Gunnar Eriksson om Svar från biskop Anders
Bloggrulle
Meta
Dagsarkiv: juli 21, 2014
Martha Heizer: ”Jag är fortfarande en del av kyrkan”
Vänner, Wir sind Kirche i Österike har publicerat en mycket läsvärd intervju med Martha och Gert Heizer ur tidskriften ECHO. I intervjun diskuteras bland annat motsättningar inom Wir sind Kirche om vad reformer innebär och hur långt man bör gå: … Fortsätt läsa
Publicerat i Uncategorized
4 kommentarer
4 svar till ”Martha Heizer: ”Jag är fortfarande en del av kyrkan””
Gert.
”Martha Heizer: Vi talar om kyrkan. I den finns det många människor med ett stort behov av harmoni – det är definitivt något kristet. Det förstår jag, men vi är trots allt en reformrörelse.”
Martha inger respekt. Hon förstår Kyrkans situation och försöker förena kraven på enhet med behoven av reformation. Hon har förmåga att se hur båda fenomenen måste vara förankrade i Kyrkans tradition och Guds ord för att äga trovärdighet och en chans att lyckas. Resourcement och aggiornamento är och måste vara samtida och samtidiga rörelser. Radikala reformer går till rötterna, inte för att hugga av dem utan för att hämta livgivande vatten och näring.
Tack för översättningen.
Samuel.
Gert
I intervjun sägs att Martha Heizer har hört att Franciskus inte känner till exkommunikationen…..
Hela affären mycket märklig……
Vi reformkatoliker lever överhuvudtaget i en märklig tid. I Norden där katoliker som påstår sig vara för reformer uttrycker ”tacksamhet att Martha Heizer vill avgå som ordförande” illustrerar vilka spänningar och konflikter som finns också inom Wir sind Kirche grupper ………
Inte så konstigt att jag av och till känner hopplöshet som inte precis minskar av att B16 faiblesse för SSPX och smells and bells nu förbytts i näste påves svaghet för det evanglikala och happy clappy ……
Bengt Malmgren håller på att nästan levitera …..redan innan Ulf Ekman haft sin premiärföreställning som katolik….
Vad återstår för oss ? Inre exil ?
// Irène
Irène.
Bara purister som SSPX behöver gå i inre exil, vilket väl är just vad de gjort. Är du reformpurist?
Franciskus – en allt folkets man – inser att de evangelikala och pentekostala har något som RKK saknar: de är vår tids snabbast växande och mest framgångsrika kyrkor. De folkliga massrörelserna har påtagliga likheter med den väckelsefromhet Kyrkans grundare gav upphov till redan innan pingstdagen.
Och ännu mer efter Pingsten. Helhjärtad hängivenhet till Herren kännetecknade Kyrkans födelse och fortsätter vara ett av de mest gudomliga drag människan är förmögen till. Evangelii gaudium.
En Petrus som är trogen sitt uppdrag bjuder in allt Guds folk till fest i den stora traditionens gemenskap.
Samuel.
Jag tycker att Martha och Gert Heizer uttrycker sig väl och visar respekt för att det finns olika åsikter och vägar som alla kan vara rätt. Reformrörelsen tror jag kan göra skillnad genom att vara en förebild för resten av kyrkan när det gäller mångfald och demokrati.
Värdekonservativa katoliker anklagar Svenska kyrkan för att vara politisk, men vad de egentligen klagar på är att den är demokratisk. Låt vara ett demokratiskt system som säkert kan bli bättre.
Man klagar över att Svenska kyrkan valt att ha kvinnliga präster och valt en kvinnlig ärkebiskop. Det man klagar på är att majoriteten tycker annorlunda än de själva gör och har valt efter sin åsikt.
I Katolska kyrkan finns ingen demokrati, vi kan år 2014 inte välja vem ska leda kyrkan (de flesta av oss), stiftet eller församlingen. Jag tycker nog att vi borde klaga mer på den saken än på de val Svenska kyrkan gör, det är deras sak.
Där kan och bör vi reformvänner gå i spetsen, tycker jag.
Anneli