-
Länkar
-
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
- Irene Nordgren om Hbtqi-frågan i olika kyrkor
- Charlotte Åkerlind om Vilka katolska predikanter – läs influencers – anser Stockholms katolska Stift ska stödjas och vilka ska motarbetas?
- Irene Nordgren om Biskop Anders Arborelius ”Får jag frågan att bli påve säger jag ja”
- Irene Nordgren om Svar från biskop Anders
- Gunnar Eriksson om Svar från biskop Anders
Bloggrulle
Meta
Dagsarkiv: november 18, 2014
Vi kan inte fånga Gud i en bur av ord
Vänner, häromdagen deltog jag i ett ekumeniskt samtal om ekumenik. Jag fick äran att inleda med ett kort anförande. Kort, men kanske för långt som inlägg på bloggen. Dock förlitar jag mig på ert tålamod och ber om överseende med … Fortsätt läsa
Publicerat i Uncategorized
2 kommentarer
2 svar till ”Vi kan inte fånga Gud i en bur av ord”
Vänner,
under diskussionen som följde på denna inledning blev jag kritiserad för min jämförelse av kyrkan med EU.
Min kritiker hävdade att EU:s enhet är ett resultat av att man först kommit överens. Underförstått bör även kyrkorna först bli överens innan enhet kan etableras.
Det är möjligt att jag var otydlig, men min poäng med jämförelsen mellan EU och Kyrkan är denna:
Att uppnå Europeisk enhet genom enbart politiska överläggningar är utsiktslöst. Det nationella egenintresset kommer alltid att segra.
Det unika med EU är att unionens fäder byggde in ekonomisk integration som en motor i den politiska processen. Alla vinner på ekonomiskt samarbete, på att riva tullar och andra gränshinder. Men genom att göra det uppstår närmast automatiskt ett behov av politisk integration för att den politiska demokratin inte skall förlora makten till de ekonomiska krafterna i Europa. Går ekonomisk integration före tjänar alla på att den politiska integrationen följer efter. Det är inte problemfritt, långt därifrån. Men inget annat europeiskt integrationsprojekt har med fredliga medel nått ens i närheten av vad EU-projektet har uppnått.
Kyrkorna skulle kunna ungefär detsamma. Med full sakramental gemenskap skulle en ekumenisk motor byggas in i det ekumeniska arbetet. Yttre enhet skulle efter hand bli en nödvändighet i stället för en evig förhandlingsfråga. Teologins hårstrån går som bekant alltid att klyva en gång till.
Hur en framtida enhet skulle se ut vet vi inte och bör vi undvika att spekulera allt för mycket över. Det är viktigare att börja gå i rätt riktning än att fundera över hur det ser ut på andra sidan bergen.
Gert
Vänner,
en annan reflektion jag själv gör är att det är omöjligt att samtidigt sträva efter sanning och enhet.
Vad som är sanning, i betydelsen sanning för alla, kommer det alltid att råda delade meningar om. Löses gamla konflikter uppstår nya.
Enhet däremot går att uppnå om vi utgår från att varje sanning är någons sanning.
Gert Gelotte