Skönt att påvar inte måste tycka lika ………längre. Ett paradigmskifte

Franciskus   ”Who am I to judge ”  om sin attityd till homosexuella präster har väckt uppseende över hela världen.

”Påven Franciskus dömer inte homosexuella präster. Om någon är homosexuell och söker efter Herren med god vilja, vem är jag att döma, sade han ombord på planet hem till Rom efter sin veckolånga vistelse i Brasilien.”

http://www.dagen.se/nyheter/paven-domer-inte-homosexuella-praster/

http://www.dagen.se/nyheter/paven-homosexuella-ska-inte-diskrimineras/

Bengt Malmgren skriver på sin blogg

”Påven uttalar några ord i stil med gay – so what? och plötsligt vänds hela världen upp och ner. Journalister och politiker som tidigare varit starka kritiker till Katolska kyrkan är eld och lågor, och traditionalistiskt sinnade katoliker känner sig plötsligt hotade.”

http://bengtmalmgren.wordpress.com/2013/08/01/paven-aterstaller-balansen-mellan-huvudsak-och-bisak/

Syftet med detta blogginlägg är att fästa uppmärksamhet på det faktum att OM   ”Gay -so What ?” attityden nu PLÖTSLIGT gäller vad beträffar prästkallelser  så innebär det från och med nu ACCEPTANS för att varje NY påve ska  kunna  göra  egna bedömningar och uttalanden i  tidens frågor (som inte rubbar OFELBARHETSUTTALANDEN).

Det är det verkligt  UPPSEENDEVÄCKANDE  och det verkligt  POSITIVA för min del.

B16 resonerade på  diametralt annorlunda sätt än Franciskus  vad beträffar prästämbetet och homosexualitet.

I nov 2010 i samband med Peter Seewalds bejublade intervjubok med B16  ”Light of the World: The Pope, the Church and the Signs of the Times” framkommer B16 syn att homosexualitet är oförenligt med prästämbetet.

”Ty annars skulle celibatet förlora sin mening av försakelse. Det vore extremt farligt om celibat blev en slags förevändning för någon som ändå inte vill gifta sig att bli präst.”

http://www.catholicnews.com/data/stories/cns/1004842.htm

Från nov 2005  finns även officiellt dokument på Vatikanens hemsida

Instruction
Concerning the Criteria for the Discernment of Vocations
with regard to Persons with Homosexual Tendencies
in view of their Admission to the Seminary and to Holy Orders

Jag citerar

”In the light of such teaching, this Dicastery, in accord with the Congregation for Divine Worship and the Discipline of the Sacraments, believes it necessary to state clearly that the Church, while profoundly respecting the persons in question[9], cannot admit to the seminary or to holy orders those who practise homosexuality, present deep-seated homosexual tendencies or support the so-called ”gay culture”[10]. ”

http://www.vatican.va/roman_curia/congregations/ccatheduc/documents/rc_con_ccatheduc_doc_20051104_istruzione_en.html

// Irène

PS  Utan att tala i kategorier  av rätt  och fel är det  helt uppenbart att påve Benedikt XVI och hans efterträdare Franciskus  offentligt ger uttryck för  helt olika  synsätt på prästämbete och homosexualitet.

Detta är något av ett paradigmskifte i sig som i förlängningen kan medföra att om nu inte Franciskus – så kanske hans efterträdare nästa gång kan få uttala sig  om KVINNOR   som har en prästkallelse  genom att enkelt slå fast

”WHO AM I TO JUDGE ………….”

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *