Av ljus är du kommen

Samuel Johansson har sänt in ett inlägg som kommentar till Skribenter. Här beviljas det sin berättigade plats som egen bloggpost. / Moderator.

on 03 Oct 2010 at 0:57

Kära skribenter!

På uppmaning av Agneta S. sänder jag er “min lilla essä” Av ljus är du kommen. “Dom kommer ta emot den med glädje, det vet jag.” skriver Agneta, trots att jag påpekat att essän ligger utanför KV:s huvudfåra. Å andra sidan tycker nog de flesta troende att brottningskampen/den fruktbara dialogen mellan tro och vetenskap är intressant. So here it is.

Vänligen,
Samuel

Av ljus är du kommen.

En grundläggande huvudsats inom fysiken är att energi inte kan skapas på naturlig väg eller förintas, kallad energiprincipen. Den kan bara omvandlas. En annan huvudsats – termodynamikens andra – säger att entropin, energins slutprodukt, alltid tilltar på den konstruktiva energins bekostnad eftersom processernas verkningsgrad aldrig är hundraprocentig.

Ur dessa experimentellt fastställda fakta följer en enkel slutsats: det finns ingen fysisk förklaring till universums uppkomst. Svaret på existensens gåta måste med nödvändighet vara metafysiskt eftersom all existens är energiberoende. Någon/något med oberoende vara måste sökas. Vi brukar kalla “det” ande, spirit, brahman etc.

Sett ur perspektivet av den oändliga, eviga rymden är kosmos, ett plötsligt upprädande universum, en anomali. Ett oändligt litet rum i startögonblicket, men också ett oändligt hett, ljusstarkt, expanderande rum, är en högst oväntad händelse, oförutsägbar, omöjlig att framkalla på naturlig väg (se energiprincipen).

Teorin om Big Bang är ett konstaterande att kosmos/universum har en startpunkt (en planckenhet stor) ur vilken rummet, tiden och all energi och materia har sitt ursprung. Vilket framkallar två frågor: Ett: Vad fanns i detta lilla punktrum som kunde åstadkomma vårt vidunderliga universum? Två: Varifrån kom dess så oerhört potenta innehåll?

Den första frågan kan vetenskapen besvara. I startpunkten fanns en fantastisk mängd energi i form av högt exciterade, kvantiserade elementarpartiklar, dvs bosoner (de fyra fundamentalkrafterna) och fermioner (de tolv elementarpartiklarna), troligen dominerade av fotoner – därav urljuset som fyller rymden. Dessa odelbara kvanta har bildat all annan materia, dvs atomerna. (CERN har just visat experimentellt att elementarpartiklar, typ kvarkar, verkligen är elementära – de är inte uppbyggda av ännu mindre partiklar.)

Elementarerna har en mycket speciell men relativt okänd egenhet: oändligt många fermioner och bosoner kan packas in i ett mycket litet “punktrum”, en planckenhet stor. Det finns ingen gräns för hur många de kan bli eller den hetta de kan åstadkomma – därav det blivande kosmos stora expansionskraft och enorma mängd synlig och osynlig energi och materia i vårt nuvarande universum.

Det enda som händer när elementarerna packas samman är att temperaturen och energin stiger till allt högre nivåer, omöjliga att föreställa sig. Stephen Hawking talar om en hetta många miljoner biljoner triljoner grader stark i kosmos första ögonblick i vilket fundamentalerna fusionerar till övriga partiklar (exv. protoner och neutroner) under det att kosmospunkten expanderar och blir till universum. De enklaste atomerna väte och helium bildas när hettan avtagit och utgör ca.99% av alla atomer.

Det är ur sammangjutningen av miljarder grader heta elementaler hela vår synliga värld fötts och består av än idag. Synlig materia är innerst inne energi. Energipaketen i atomerna som bygger våra kroppar, är alltså fjorton miljarder år gamla och still going strong. Vi är urljusets barn.

Men varifrån kom all denna energi? Det kan vetenskapen inte svara på. Frågan och svaret blir bokstavligen metafysiska. För enligt principen om energins bevarande kan energi vare sig skapas eller förintas av någon materiell kraft; den kan endast omvandlas till olika energiformer: solljus, rörelseenergi, elektricitet etc., vilka i sista hand landar i obrukbar entropi, lågintensiv värmestrålning.

Den enda rimliga förklaringen blir då att en ickemateriell storhet, en osynlig skaparmakt, obunden av fysiska naturlagar, någon som i sig själv äger oberoende vara, skapade denna urenergi ur intet. Hur gick det till? Omöjligt att veta, men för en bibeltroende står svaret klart: med ett maktord, en befallning från den allsmäktige: “Varde ljus!”.

Denna förklaring är desto trovärdigare i vetskapen om att vi har en skriven uppenbarelse om denna ljusets skapelseakt, Genesis1:3, nedtecknad tusentals år innan någon människa kände till ljusets och materiens energinatur.

Dessutom har vi Johannesprologens alltskapande Ord och Hebréerbrevets profetiska utsaga i kapitel elva där det står: “I tro förstår vi att världen har formats genom ett ord från Gud och att det vi ser inte har blivit till ur något synligt.” Av ljusets Gud är du kommen.

Samuel Johansson.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

15 svar på Av ljus är du kommen

  1. Krister Janzon skriver:

    Samuel,
    Tack för din lilla läsvärda essä om universums skapelse. Mycket klart och vackert skriven och nästan begriplig tycker jag. I sin beskrivning av fysiken och det som ligger där bortom (eller inom): metafysiken och uppenbarelsen.

  2. Krister Janzon skriver:

    PS Vår blogg skall inte bli en tummelplats för fysik etc, men ett undantag för andra gången för en betraktelse från dig över den fysiska världen.

    Moderator

  3. Agneta Sofiadotter skriver:

    Samuel,

    Se där! Högst läsvärt! Jag ger dig ett långt svar…hoppas att det inte blir jobbigt att läsa.

    Vi är urljusets barn, skriver du och efter att ha läst och förstått så vill jag framhålla aspekten ”själ”. Detta eteriska abstrakta ogripbara… emedan kroppslighet är lättare att förstå som bärare av energi. Vi vet att vi är elektriska rörliga fysiska fält. Psyket kan vi förstå idag tack vare vetenskapen/psykologin. Vi kan behandla psykets vara genom elchocker!

    När man läser din text som är mkt pedagogiskt o klart upplagt (tack!…men jag saknar lite strängteorin) så slås man av att vi som individer är totalt i korrespondans med begynnelsen. Var kroppsrörelse, tanke o vart ord. En fjäder i Sverige ger jordbävning i Japan. Ett ord sagt utan ansvar för den andre ger upphov till en rörelse av ord.

    Så till själen. Om munnen talar och kroppen gör … allt i korrespondans med allt dvs urljuset-begynnelsen så har vi ändock begreppet ”själ” som vore det fristående. Så låter det åtminstone.
    Jag vill hämta tre teorier för att belysa ljus och själ. En judisk. En muslimsk. En från Swedenborg.

    Inom judisk mystik talar man om Visheten som en kvinna Sophia och som är motsatsen till den manliga gudomliga principen men de hör samman. Se, det gudomliga äktenskapet samt det hissnande faktum att vart foster är först kvinnligt. Den manliga manifestationen är förkroppsligandet av den kvinnliga Visheten/Själen och själen genomsyrar alltså allt som den manliga gudomliga aspekten skapat. Den manliga gudsprincipen gör kropp utav den kvinnliga gudsprincipens ande/själ/vishet. Han skyddar Visheten. Förlåten. Han skuggar Henne medelst ljus. Alltså det judiska.

    Detta bör alla religioner som förhindrat den kvinnliga principen och med det kvinnor i altartjänst begrunda. Återigen : vart foster är först kvinna! Och det visste man inte förr… vilken chans vi nu har att förstå!

    Koranen Sura24 Om Guds ljus :
    ”Gud är himlarnas o jordens ljus. Hans ljus kan liknas vid en nisch där en lykta står. Lyktan är omsluten av glas o glaset lyser med en stjärnas glans. Det är en lykta tänd med olja från ett välsignat träd, ett olivträd som varken tillhör öst eller väst o vars olja nästan lyser utan att eld har rört vid den. Ljus över ljus”

    Mohammed Knut Bernströms översättning och det intressanta här förutom det hissnande vackra är ordet ”nästan lyser”. Det blir för mig ett helt nytt kapitel att förstå…

    Själen var för Swedenborg på en gång materiell och immateriell . Den fungerade som en kroppslig urna dit gudomlig kärlek och visdom strömmade in. Men hur denna influxus gick till låg utanför den mänskliga kunskapsförmågan.Analogt med den jordiska solens livgivande kraft borde man tänka sig en en andlig sol, en aktiv kraft som befruktar den passiva materien. Ursprunget till allt dvs Begynnelsen av allt dvs Gudsljuset kan inte omfattas överhuvudtaget via det mänskliga språket (ej heller gängse vetenskap) utan Swedenborg drömde om ett slags hieroglyfspråk där varje tecken i sig rymde ett antal ideer. Dessa skulle sedan som enheter behandlas matematiskt.

    Swedenborg visste på andlig väg vad CERN idag forskar i.

    Samuel, Alla dessa tre ovan citerade beskriver Varde ljus i allt synligt som osynligt. Jag kan se vikten av ett system /instutionaliserad religion som hjälper människan att rena sin kropp, tänka rent och bli till gudomlig själ. Men ju mer jag tänker på att religioner inte fört fram den kvinnliga gudomliga aspekten som aldrig kan vara våld eller förtryck dessto mer inser jag att så fort man försöker från religioners håll fånga/gripa/få makt över ett dansande gudomligt ljus (liksom vetenskapen inte kan fånga de minsta av fysikens beståndsdelar) desto längre ifrån Gud kommer man.

    Makt. Maktspråk. Språk.
    När målet och medvetandeprocessen (om Gud i mitt liv) borde från början säkerställa den inre hängivna tystnaden. Förståelsens tystnad över det vi aldrig kan greppa.

    ACK dessa prelaters dogmatik och Vatikanens hysteriska hållning gentemot både Gud och mänsklighet! Till och med rasister och nazister får tillträde… lögn och svek.

    Den manliga principen skyddar den kvinnliga principen. Den kvinnliga gudomliga principen ger kärlek fysiskt och psykiskt och den manliga gudomliga principen förvaltar den. Ett enda övergrepp av detta flöde … en enda sparv… ett enda barn som våldtages av prelater … och vi blir alla delaktiga. Vi ljusets alltiett-barn. Detta sista en slutsats av vad du skrev, Samuel.

    Agneta

  4. Agneta Sofiadotter skriver:

    Ojdå, Krister.

    Nu har jag ju svarat Samuel. Därför att jag tyckte det var intressant. Varför får vi inte tala om detta? Det handlar ju om Gud. Och jag tyckte om att svara. Blir det åsiktsreglering om vi talar om hur vi upplever Gud?
    Agneta

  5. John Stenung skriver:

    Ovanstående har jag inte skrivit!

    Roligt att ni har roligt åt mitt efternamn.Det var nog på melllanstadiet jag upplevde

    det senast.Det är väl ungefär så långt som vissa har kommit i sin

    personlighetsutveckling.

  6. Anneli Magnusson skriver:

    Samuel,
    Väldigt intressant beskrivning av hur långt fysiken kommit nu. Det visar också att fysiken biter religionen i svansen och bildar en cirkel, om ni förstår vad jag menar. Det skulle Agneta säkert kunna visa i en målning.
    De olika religionernas skapelseberättelserna, inte bara den judisk/kristna har nog i mytens form fångat vad som verkligen hänt. Hur nu äldre tiders människor kunde veta det?
    /Anneli

  7. Anneli Magnusson skriver:

    John,
    Omognad på alla plan är nog utmärkande för några traditionalistiska katoliker. Sådant här klotter ska förstås tas bort bums!
    Synd att de förstör för de vettiga och trevliga traditionalisterna!
    /Anneli

  8. Samuel Johansson skriver:

    Tack Krister för publiceringen och tack alla för den positiva feedbacken!

    Eftersom Agneta genomför en helt annan men ändå besläktad idéfusion jämfört med min koncentrerar jag mig på hennes text. Märkliga språkspel är alltid fascinerande.

    Agneta, ljusets alltiett-barn!

    Tack för ett mycket intressant svar!
    Eftersom Gud är ett mysterium – enligt både GT och NT bor Gud i ett ljus dit ingen kan komma – finner jag mystik fullt legitimt, men jag har aldrig fördjupat mig i ämnet på ett systematiskt sätt, bortom Bibelns mysterier vill säga, så ditt svar fungerar som en introduktion.

    Jag har exv aldrig läst en mening som denna: ”Den manliga manifestationen är förkroppsligandet av den kvinnliga Visheten/Själen och själen genomsyrar alltså allt som den manliga gudomliga aspekten skapat.” Min association går till yin&yang-visdomen.

    Och bättre än så här kan det inte sägas: ”Den manliga principen skyddar den kvinnliga principen. Den kvinnliga gudomliga principen ger kärlek fysiskt och psykiskt och den manliga gudomliga principen förvaltar den. Ett enda övergrepp av detta flöde … en enda sparv… ett enda barn som våldtages av prelater … och vi blir alla delaktiga. Vi ljusets alltiett-barn. Detta sista en slutsats av vad du skrev, Samuel.”

    Sedan ungdomen har jag varit medveten om könens komplementaritet i de två skapelseberättelserna i Genesis; bara i interaktionen oss emellan kan vi manifestera hela innebörden av att vara människa, vara Guds avbild. De gamla kinesiska vishetslärarna verkar ha förstått denna sanning bättre än någon kristen tradition jag känner till.

    Möjligen med undantag för Swedenborg. Det jag främst tar med mig från honom sammanfattas i din formulering:”Analogt med den jordiska solens livgivande kraft borde man tänka sig en andlig sol” Precis så uppfattar jag Kristus, som den obesegrade solen från Förklaringsberget (Matt.17) och från uppståndelseögonblicket, och i vars sällskap vi kommer att få vara med om hur Gud blir ”allt överallt”. 1Kor.15:28.

    (Antag att fotografiet på linnesvepningen i Turin visar sig vara äkta; ingen har lyckats förklara det som något annat än effekten av en stark ljusurladdning och de senaste mätningarna har visat att linet är skördat runt år noll, till skillnad mot bomullen som är från lagningar under 1500-talet. Vi har i så fall ett arkeologiskt belägg för uppståndelsen och en bekräftelse av hela passionshistorien eftersom alla detaljer på svepningen stämmer med evangeliernas skildring av Jesu lidande. Tanken hisnar, men skepsis måste vara utgångspunkten.)

    Också vi kommer att förvandlas till ljus och om inte förr så kommer då all könsapartheid att upphöra… Kyrkans liv borde förebåda och riktas in mot detta mål. Det finns små kommuniteter här och där som lever enligt dessa frukbara egalitära ideal, men de är alltför få. Bollen är dock satt i rullning och kanske får vi vara med om en snöbollseffekt i vår livstid.

    Vi delar samma kritik av kyrkan, men framförallt delar vi samma styrka och glädje i tron på
    Sol Invictus!
    Samuel.

  9. Agneta Sofiadotter skriver:

    Krister,

    Nej ta inte bort det där med Stenpung. Låt det stå! Egentligen tycker jag allt klotter eller alla fulheter skulle kunna publiseras här i klump/på rad … det är bra för allmänheten att se liksom för BÄ. Ut med dem i klump på arenan så vi lär känna deras raseri och andliga fattigdom.

    Anneli,
    ”Fysiken biter religionen i svansen” Det var bra sagt. Kanske en dag den nya fysiken bevisar och förklarar Guds existens. För mig har den nya fysiken redan gjort det! Religionerna däremot sitter fast i sin egen överhöghet. Mer gör kristendom mindre buddhism, islam och judendom.

    Samuel

    Tänk jag tog för givet att du är mystiker??? Och vad är en mystiker annat än en gudshängiven? Och vad är sann hängivenhet gentemot den s.k. tradtiionella hängivenhet som kommer utifrån skapade och av kyrkan godkända föreställningar om Gud? Sann hängivenhet anser jag kommer när man sett det gudomligt stora i det gudomligt lilla och det gudomligt lilla i det gudomligt stora totalt förutsättningslöst, totalt utan dömande och totalt utan förutfattade bilder.

    Samuel, Samuel… jag vet att jag målar med ord och att det blir ibland lika märkligt som mina bilder är märkliga (så ock för mig själv!). Det är därför så oerhört roligt för mig när du lägger märke därtill och har förmågan att uppskatta det. Stundtals känner kag mig som ett rör i vinden (en dåre för vissa) där det bara bubblar fram lösa sammanhang men att de ibland är märkligt synkroniserande. Även för mig själv. Det går liksom bara av farten.
    Se, så öppen jag är här i etern… och varför inte … vi lever en kort stund på jorden och Guds väldes gåtfullhet kan vi bara ge några glimtar av, känna till en bråkdel … så varför då hålla på det som är bara vi. Du och jag och vi alla. Varför inte tillåta ett flöde av tankar. De som vill hugga sönder detta individuella flöde och antasta ex mig med förmaningar om logik … tja … det är dom det. Inte mer än så.

    Nej Samuel… det är kristen mystik. inte kinesisk .. om nu den kristna mystiken har något att göra med alla de tre abrahamitiska religionerna som i sin tur har mycket med den egyptiska gammalkulturen att göra. Ju fortare vi inser det utan att ständigt framhålla Nya testamentets allomfattande egenart desto bättre för Kristus. För den mystika traditionen inom kristendomen. För den allomfattande hängivne och troende som vet… Att Kristus Är.

    Slutligen, du talar om könens upphörande den dag vi dör. Stämmer det? Vi blir till ljus. Till energi.. menar du det så? Vad har du för tankar om det? Grundar du det utifrån NT ? Pauli brev? Själv är jag osäker när det gäller detta. Berätta, käre Samuel… hur du tänker. För mig är hela universum kanske uppbyggt kring den manliga o kvinnliga principen och jag förstår faktiskt inte annat eftersom annars skulle Gud ha skapat oss som vore vi hans laboratorium. Varför skulle Gud ha skapat denna typ av fortplantningsförmåga … enbart kanske på denna planet. Det vore som om Gud led lite av fönstertittarsjukan. Vad tänker du? Andra?

    Förlåt om jag blurrar lite för jag har tagit två glas vin ikväll o borde inte skriva här-då. Men det gör jag och kanske det inte är helt tokigt.

    Allt gott// Agneta

  10. Krister Janzon skriver:

    Samuel och Agneta,

    Edra repliker blir för privata, de överskrider ämnet för detta blogginlägg ”Av ljus är du kommen”.
    Denna korrespondens får ni sköta privat till edra egna adresser.

    Krister Janzon
    moderator

  11. Samuel Johansson skriver:

    Allright, Agneta, du har övertygat mig – jag är mystiker. Det är själva ordet som varit främmande för mig, inte dess innebörd av gudshängivenhet.

    Alltsedan tidig barndom har jag varit hängiven lärjunge till mannen från Nasaret. Och han är verkligen det största mysterium som hänt mänskligheten; allsmäktig Gud, dödlig människa, en kontextuell anomali som messiansk ledargestalt, född i Guds första uttalande och återfödd av en gudomligt befruktad jungfru, den enda människa med ograverad integritet och just därför möjlig att göra till synd, nederstigen till dödsriket för att befria de fångna, dödens och gravitationens övervinnare beredande oss alla vägen till heavenly bliss, sittande vid Faderns högra sida och samtidigt närvarande i allt levande… Sanningen personifierad som befriar oss ur lögnens slaveri. Mer konsekvent paradoxal än Jesus har ingen lyckats bli.

    Men du är på god väg Agneta. Dina bilder och texter är av ett slag där man finner att den fulla innebörden inte låter sig utvinnas; likt alla höghaltiga konstverk är de verkligen outtömligt mystika, dock inte så att de är helt outgrundliga – de snarare växer i betydelse vid närmare begrundan: ”Stundtals känner jag mig som ett rör i vinden där det bara bubblar fram lösa sammanhang men att de ibland är märkligt synkroniserande; just det: både bilder och texter är märkligt synkroniserande vid närmare betraktande; de tilltalar mig; din senaste text exv gör mig på ovanligt gott humör. Vem hade kunnat gissa att få läsa ”Det vore som om Gud led lite av fönstertittarsjukan”. Omöjligt att inte dra på smilbanden vid den läsningen.

    Vad gäller ”könens upphörande” så är jag tvärtom säker på att det feminina och det maskulina kommer att fortsätta spela gudsavbildande roller i konkret mening i paradis. Näst efter Jesus hoppas jag få möta min mormor, krama om henne och tacka för alla förböner som lyckats bevara min barnatro och mig själv vid liv. I samma sorts himmelska ljus som fyllde rummet runt hennes dödsbädd. En oförglömlig upplevelse.

    Din mystike broder Samuel.

  12. Samuel Johansson skriver:

    Ber Krister om ursäkt. Fick syn på din kommentar först nu.

  13. Agneta Sofiadotter skriver:

    Märkligt översitteri!

    Samuel tillåts och tillsägs. Den som svarar an på inläggd text tillåts o tillsägs.

    Ok. Samuel du har min mailadress.

    Tvärr kan ju inte Anneli o jag eller Samuel kommentera era inlägg eller hota eller radera.

    Jag stödjer dock Irene i allt vad hon gör om än jag tycker annat o kan ha synpunkter på skriveriet. En farlig väg att domdera, Krister. Det gäller att vilja olika. Olikheter. Läsarna är inte dumma. Samuels o mina inlägg inte värre än andras.

    Men allt gott, broder och om du är demokratisk låter du detta stå kvar. Det finns ingen anledning att censurera.

    Solong vi får se om jag fpår lust att skriva igen. Kanske bäst att det är Irene och du o Gert som är de o bara ni som skriver. Förutom när ni inbjuder någon att lägga in inlägg. Förståss.

    Goda hälsningar //Agneta

  14. Agneta Sofiadotter skriver:

    Krister, ett tillägg.

    Det är du som subjektivt tycker att våra inlägg överskrider ”Av ljus är du kommen”.
    Jag tror att varken Samuel eller jag tycker att det överskrider.
    Kvantmystik är kanske inget för dig men det säger inte att inte andra läsare tycker det hör ihop. Vårt samtal Samuel och mitt är intressant tycker jag o jag tror att det kan finnas andra som också tycker liksom jag att dialogen som följer på Samuels inlägg är adekvat.
    Hur kan du ta dig rätten att anse att det inte gör det?
    Jag menar det du förstår av det får ju stå för dig men varför i all världen säga till oss?

    Det är egentligen en mycket allvarlig sak detta, Krister.

    Jag kan hålla med om att det är lite personligt …å andra sidan kan man bara se det som två glada personer som skriver från hjärtat och sitt intresse. Att bli tillsagda att fortsätta privat …tja det lär vi göra … men med vilken rätt har du att offentligt skriva så???

    Allt är kyrkopolitik …även tillrättavisning av svar på tillåtna inlägg.

    Vi ska inte bli ovänner på grund av detta men det är jätteviktigt anser jag att detta får stå kvar.

    Om inte Irene ska bli den enda kvinnan som blir tillfullo tillåten att skriva här så måste ni vara försiktiga med de som skriver. Det kanske även gäller Anneli.

    Igen: om KV pläderar för öppenhet o demokrati inom kyrkan så står detta kvar och faktiskt faktiskt faktiskt tas emot positivt eftersom det (att detta inte censureras utan skapar grund för eftertanke) är otroligt viktigt. Ett otrevligt svar på detta mitt inlägg här skulle säga att här råder icke-demokrati och makt. Det vet jag att du tycker innerst inne vore olyckligt.

    Igen allt gott Agneta (som aldrig blir hund!)

    Samuel,

    Tack för ett underbart svar. Jag tycker att det svaret ger mycket… inte bara till mig.

    Agneta

  15. John Stenung skriver:

    Men moderatorn är nog inte ensam om att tycka att er kommunikation blev lite för privat

    till sin karaktär.

Kommentarer är stängda.