Årets katolik i USA och Sverige

Vänner,

National Catholic Reporter har utnämnt Jennifer Haselberger till årets katolik i USA

http://ncronline.org/news/accountability/editorial-2013s-person-year

Jennifer Hasselberg lämnade sin tjänst som stiftskansler i St. Paul Minneapolis sedan hennes chef ärkebiskop John Nienstedt  inte tagit upp de anklagelser om sexuella övergrepp hon funnit i arkiven.

När jag läste om utmärkelsen kunde jag naturligtvis inte låta bli att fundera över om det finns någon i Sverige som förtjänar epitetet Årets katolik?

Den enda jag kan tänka mig är syster Madeleine Fredell OP. Hon är den enda officiella, av stiftet anställda, reforminriktade katolik i Sverige jag känner till som frimodigt deltar i den teologiska debatten och inte väljer att hålla tyst för att slippa problem.

Finns det fler som kan konkurrera om titeln Årets katolik i Sverige får ni gärna lämna förslag här.

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

1 svar på Årets katolik i USA och Sverige

  1. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    ”Hon är den enda officiella, av stiftet anställda, reforminriktade katolik i Sverige jag känner till som frimodigt deltar i den teologiska debatten och inte väljer att hålla tyst för att slippa problem.”

    Jag instämmer.

    Sr Madeleine Fredell OP är – tyvärr- helt utan konkurrens att som anställd i Stockholms katolska Stift våga och vilja att OFFENTLIGT problematisera tingens katolska ordning.

    Bland det viktigaste jag tycker att hon skrivit är Tolkningsrätt eller makt?

    ”Vilka har rätt att tolka tron och vilka tar sig makten att göra det, är temat för det här föredraget. Vi talar om läroämbetets, biskoparnas och påvens tolkningsföreträde, vilket fastslås både i dokumenten från Andra Vatikankonciliet och i katolska kyrkans katekes. Enligt vilka kriterier utövas detta företräde? Tillmäts sensus fidelium, de troendes samförstånd, någon vikt när det gäller att tolka kyrkans aktuella självförståelse? Ger läroämbetets företräde och maktposition automatiskt rätten att censurera andra tolkningar? Kyrkan sägs vara en enhet i mångfald, men till vilken grad accepterar Magisteriet teologiska meningsmotsättningar?”

    http://www.dominikansystrarna.se/download.do?ug=Administrator&f=tolkningsratt.pdf

    Kurser våren 2014

    http://www.dominikansystrarna.se/viewNavMenu.do?menuID=5

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *