Kristna ledare tycker och tänker olika om homosexuella

”Tutu startar homovänligt parti”

”Jag kan inte tillbe en Gud som är homofobisk” deklarerade Sydafrikas kristne superkändis Desmond Tutu nyligen. Nu är han med och lanserar ett nytt politiskt parti som ska jobba för homosexuellas rättigheter.

På en kontinent där homosexuellas rättigheter inte står högt i kurs, senast i form av att Nigeria lagstiftat mot samkönade relationer, kommer nu ett oväntat initiativ från Sydafrika. Det är nobelfredspristagaren och ärkebiskopen Desmond Tutu som är med i lanseringen av ett nytt politiskt parti som ska stå upp för homosexuella.      Jag vägrar att komma till en himmel som är homofobisk, har Desmond Tutu sagt nyligen, enligt Zimbabwe News Daily, som rapporterar om det nya partiet.”

http://www.dagen.se/nyheter/tutu-startar-homovanligt-parti/

I Ryssland  ortodoxe president Putin och patriark Kirill som har sina  uppfattningar.  Ryssland anses vara ett av de mest homofoba länder i världen bortsett från muslimska länder.

Patriark Kirill

”This is a very dangerous apocalyptic symptom, and we must do everything in our powers to ensure that sin is never sanctioned in Russia by state law, because that would mean that the nation has embarked on a path of self-destruction,” said Kirill. ”We face enormous temptations when countries start approving sin and codifying it into law in order to justify it.”

http://www.christianpost.com/news/russian-orthodox-patriarch-calls-gay-marriage-legalization-apocalyptic-symptom-100701/

I USA den frikyrklige president Obama- Årets person 2012 i Times

”Vi kan inte diskriminera homosexuella när det kommer till äktenskap”

http://www.huffingtonpost.com/2013/03/01/obama-same-sex-couples_n_2790434.html

http://bleacherreport.com/articles/1893014-president-obama-chooses-gay-athletes-to-represent-sochi-olympics-delegation

Och i Vatikanen påve Franciskus – Årets person 2013 i Times

”Vem är jag att döma homosexuella?”

”I ett för katolicismen unikt uttalande öppnar påve Franciskus dörren för större förståelse för homosexuella män.”

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/paven-vem-ar-jag-att-doma-homosexuella_8382856.svd

// Irène

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Kristna ledare tycker och tänker olika om homosexuella

  1. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    jag säger som jag brukar. Homosexuella har inte behov av större förståelse i kyrkan. De har rätt till likabehandling – rätt att slippa diskriminering.
    Låt oss inte vara flata och acceptera att kyrkans ledare smiter i denna fråga genom att uppmana till mer överseende med homosexuella.

    Gert

  2. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    ”Låt oss inte vara flata och acceptera att kyrkans ledare smiter i denna fråga genom att uppmana till mer överseende med homosexuella.”

    Jag är helt överens med dig. I valet mellan var vår kristna solidaritet ska ligga – hos Franciskus eller de homosexuella -måste vi utan att tveka välja de senare.

    Men med anledning av att Desmund Tutu går ut så starkt mot diskriminering av homosexuella tyckte jag att det var intressant med en liten översikt av hur andra kristna ledare förhåller sig sinsemellan i den aktuella frågan.

    Så jämförde jag Kirill och Franciskus – och måste säga att Franciskus ändå bjuder till på ett positivt sätt som ytterligare attitydmässigt bereder väg för eventuella ”konkreta resultat” för katolska homosexuella.

    Kirill däremot är ju bara en katastrof till kristen ämbetsbärare – stackars ortodoxa homosexuella i Ryssland för vilka klimatet snarare tycks hårdna…..

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *