384 präster avskedade för sexualbrott

Vänner,

Påvens presstalesman Federico Lombardi bekräftar uppgifterna att 384 präster åren 2011 och 2012 fick lämna prästämbetet därför att de begått sexuella övergrepp.

http://ncronline.org/blogs/ncr-today/retraction-vat-now-confirms-almost-400-priests-defrocked-sex-abuse

Det är många. Ändå får man förmoda att antalet övergrepp, som vid all annan brottslighet, är väsentligt högre än antalet åtal med fällande dom.

En jämförelse med svensk brottsstatistik kan vara intressant. Enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ) klarades 17 procent av alla anmälda brott under 2012 upp. För sexualbrott var uppklaringsprocenten 22 procent.

Men för att ett brott skall kunna klaras upp måste det anmälas. 2011 års Nationella trygghetsundersökning (NTU) beräknar att endast 23 procent av alla sexualbrott anmäls till polisen.

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 svar på 384 präster avskedade för sexualbrott

  1. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    Lite intressant hur vinden vänder ……….idag är det meriterande att uppge höga siffror på avkragade präster pga av pedofilbrott ……..igår var det meriterande att uppge låga siffror alternativt att man just inom katolska kyrkan överhuvudtaget inte hade problem med pedofilpräster…….

    // Irène

  2. Agneta sofiadotter skriver:

    De katolska ledare som i Sverige o utomlands försökte förringa det hela när det började talas om sexualbrott o som nu med stolthet kanske visar på hur kyrkan visar fram sina brott …vad är det för några människor? Ibland tänker jag att reformrörelsen är lite naiv …de kämpar för en kyrka där ledarna ska vara ärliga (de må göra fel men ärlighet är grunden) men de flesta präster i Sverige o utomlands är kappvändare o fega o många gånger lögnare.

    Är jag stygg?

    Nej, det är jag inte…hur många har öppet sagt sig bejaka manifestet eller KV:s röst? De finns men gömmer sig bakom biskopens kjol.

    Hur många har åtminstone öppet sagt till biskopen att han gjorde fel med ”bannlysningen” av KV?

    ELLER HUR…som ungdomar säger.

    Kommer ni att lita på de prelater som efter det att biskopen säger att ”jomen visst är vi öppna i Sverige o tillåter med glädje KV” …att de därefter börjar smörja kråsen o tycka bra om KV…

    Litar ni egentligen då…och om inte… ?

    Agneta

  3. Anneli Magnusson skriver:

    DN tog upp ämnet i en rätt ambitiös artikel i går, i den är det en teolog som skyller övergreppen på homosexuella präster och vill aktualisera Benediktus förslag om att inga öppet homosexuella män ska antas som prästkandidater.

    Jag kan inte hitta artikeln på DN:s hemsida, men jag skrev en blogg igår där jag tar upp den och också länkar till en webbplats som tror jag Inez tipsat om där man bl.a. kan läsa att vuxna som är attraherade av barn vare sig är hetero- eller homosexuella.
    http://annelimagnusson.wordpress.com/2014/01/19/vatikanen-skyller-sexuella-ovegrepp-pa-homosexualitet/
    Anneli

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *