Vatikanens förlorade heder

Vänner,

kritiken från FN:s barnrättskommitté visar i varje fall att Vatikanen inte lyckats få omvärldens förtroende för att allt görs för att skapa klarhet i pedofilskandalerna och förhindra fortsatta övergrepp.

Här är en länk till FN-dokumentet:

http://tbinternet.ohchr.org/Treaties/CRC/Shared%20Documents/VAT/CRC_C_VAT_CO_2_16302_E.pdf

Barnrättskommittén kräver att kyrkan slutar skydda kända eller misstänkta gärningsmän och i stället medverkar till att dessa blir föremål för brottsutredningar.

Barnrättskommittén hävdar att Vatikanen (Den heliga stolen) systematiskt satt kyrkans och de misstänkta förövarnas goda namn och rykte före barnens rätt till skydd.

Barnrättskommittén hävdar vidare att Vatikanen (Den heliga stolen) inte erkänt omfattningen av prästers sexuella övergrepp på barn, inte vidtagit de nödvändiga motåtgärderna samt fattat beslut som resulterat i fortsatta övergrepp samt att gärningsmän gått fria.

Jag tror inte det finns någonting som Vatikanen kan göra på egen hand för att återfå (och förtjäna) omvärldens förtroende. Misstanken att man endast erkänner det som inte går att förneka samt gör det som inte går att underlåta kommer alltid att finnas.

Den enda utväg jag kan se är att kyrkan låter utomstående experter utreda vad som hänt samt kontrollera att det som måste göras också utförs. Givetvis måste dessa experter få tillgång till allt material de begär eller borde begära att få se.

Det ligger nära till hands att ge uppdraget till FN:s barnrättskommitté. Eller vad tycker ni?

I internationella media finns hur mycket som helst att läsa om FN-rapporten. Brittiska The Tablet har ett grundmurat gott rykte för saklighet. Här är en länk till The Tablets nyhetsartikel om rapporten:

http://www.thetablet.co.uk/news/400/0/un-condemns-holy-see-s-record-on-abuse-and-calls-for-priests-suspected-of-having-abused-to-be-removed-immediately

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 svar på Vatikanens förlorade heder

 1. Erik Westerberg skriver:

  Tack Gert för ditt inlägg och inte minst tack för ditt förslag.
  Jag delar i allt din slutsats; en FN-ledd kommision bör utreda med alla papper på bordet.
  Kyrkliga internutredningar har tydligt visat sin faktiska oförmåga, detta oavsett eventuellt goda intentioner hos påvliga myndigheter. Den självutnämnda ”experten på mänsklighet” behöver nu en mänsklig och öppen granskning.
  Erik Westerberg

 2. Irène Nordgren skriver:

  Gert och Erik

  ”Det ligger nära till hands att ge uppdraget till FN:s barnrättskommitté. Eller vad tycker ni?”

  Jag anser det utomordentligt sorgligt att Katolska Kyrkan i Sverige totalt saknar en internationell röst när det gäller inomkatolsk kritik i världen.

  Signum är något av katolska kyrkans offentliga röst i Sverige men Signum har valt att aldrig komma med inomkatolsk kritik riktad mot hierarkin i Rom eller riktad mot Heliga Stolen och dess funktion i FN

  Signum vinklar och förmedlar nyheter och fördjupar vissa utvalda nyheter under rubriker som ”Opinion och iakttagelser” och ”Gott och blandat.”

  Förutom att Signum förmedlat själva nyheten ”Vatikanen kommenterar rapport från FN” så består Signums dvs den officiella inomkatolska insatsen i Sverige i att KRITISERA den svenska ”massmediala övervakningen.”

  Läs Sven Hidal

  http://signum.se/vatikanen-kyrkan/

  ”Här skall nu inte den tragiska verkligheten bakom övergreppen både inom och utom kyrkan dryftas, utan det språkbruk som alltmer har kommit att identifiera kyrkan med Vatikanen och vilka konsekvenser det har fått.”

  Språkbruket är alltså det viktigaste samtidigt som Signum talar mot sig själv genom sin senaste nyhetsrubrik ”Vatikanen kommenterar rapport från FN”

  Kolla hur Signum vill vända fokus bort från Heliga Stolens brister till brister hos svenska media.

  Så länge katoliker – inklusive dig Erik – vägrar att kritisera faktum att den svenska katolska officiella kyrkan aldrig bidrar till att stödja varken svensk eller internationell kritik av Heliga Stolens agerande i FN så länge får vi här på KV blogg nöja oss med olika tyckanden som aldrig når utanför KV blogg.

  // Irène

 3. Erik Westerberg skriver:

  Irène,
  Kanske är din kritik befogad, men jag måste i sammanhanget medge att jag anser att denna fråga har ett allvar och en intensitet som klart spränger den inomkyrkliga debatten i lilla Sverige. Att det finns mer eller mindre ideologiskt motiverade försvarare av en klerikal tystnadskultur förtar inte det faktum att minderåriga över allt i världen far illa av ”experter på mänsklighet”.

 4. Irène Nordgren skriver:

  Erik

  Vad gäller ”den inomkyrkliga debatten i lilla Sverige” och utredningen om sexuella övergrepp i biskop Anders stift så var det mig veterligt ingen som protesterade mot att biskop Anders valde sin högra hand Jorge de Salas att leda ”Katolska kyrkans utredningar om sexuella övergrepp” här i landet.
  Först föreslog biskop Anders en extern utredare på regeringsnivå om jag minns rätt – men det fick gick man inte med på.

  Då svänger biskopen helt och tar Opus Dei mannen som sitter som spindeln i nätet uppe på BÄ Biskopsvikarie för judiciella-kyrkorättsliga frågor Jorge de Salas.

  Jag hörde inte att detta ”sprängde den inomkyrkliga debatten….. ”

  Att någon enstaka på KV protesterar gör varken till eller från……

  // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *