Vårt gemensamt förlorade tempel (jag ropar på Inez)

En förlorad tempelplats

Igår var jag och lyssnade på Anders Carlberg som varit helt pro-israelsk men som nu är är kritisk gentemot israelisk bosättningspolitik och att israel utvecklas alltmer mot ett odemokratiskt samhälle. Anders Carlberg är jude och har verkat som församlingens ledare i Göteborg i 10 år och nu presenterade han sin bok och ville öppet diskutera med de sina på en dag för judisk debatt i Öresundsregionenen. Kan vi vara solidariska med Israelisk politik som judar med judisk identitet för alltid förknippad med hemmet – en förlorad tempelplats. ..var temat för just hans debatt.

Hoppas ni läser min sista mening flera gånger….

Det är sprängstoff i den meningen. Kan vi vara solidariska med Israelisk politik som judar med judisk identitet för alltid förknippad med hemmet – en förlorad tempelplats.

Översätt det gärna som gällde det en katolsk solidaritet med förlorad kyrka.

Debatten blev känslofylld – tacka 17 för det! Jag var nog den enda icke-judinnan i rummet och jag hade satt mig i ett hörn längst in- tacka 17 för det!  En hel del menade att  ”vi judar får inte kritisera Israel för då använder svenskarna det och nyttjar det … för att inte tala om vad svenska kyrkan kan använda det till.”Andra sa emot och menade att ”vi judar har alltid hållit på rätten att få diskutera fritt o så illa kan det inte vara med svenskarna”.

Plötsligt förstod jag djupet. Ett folk som ständigt genom årtusenden sökt sig till varandra genom en längtan efter det stora templet …en gång raserat…och som nästan helt utplånas av de kristna för att sedan inte lyckas klara av att på nytt  skapa en tempelplats i realitetens Israel av idag. Att de fortfarande känner att antisemitism gror men att nu finns inte ett Sion att drömma sig tillbaka till.

Kan ni känna detta mina vänner? Snälla, försök att sätta er in i det… för när vi gör det så bleknar mycket…..

Anders Carlberg menade att om ”Katolska kyrkan inte hade förföljt judar hade vi inte befunnit oss i en situation där vi i 2000 år längtat efter templet för att sedan slussas dit efter en förintelse …för att sedan inte klara av situationen”.

Jag anser att Carlberg har så oerhört rätt. Ni vet…jag har sagt det förr här.

Jag skiter fullständigt i om Ulf Ekman blir katolik o överger…det dära Livets Ord…. Han lär väl följas av en Skytte…jahaja…de lär väl bli förälskade i det ståtliga o manliga kyrkligt katolska. Pompa pompa. Det är trots allt småpotatis. Nästan lite löjligt att göra rubriker av.

———————–

Men jag bryr mig om  Carlbergdiskussion igår …..för den är sann o verklig.

Och jag bryr mig väldigt mycket om att Inez inte längre skriver här.

—-att Inez försvann—-

är som att rasera ett tempel. Fattar inte om ni inte fattar det. Vad går då det hela här ut på? Små egna tyckanden? Små egna noveller? Mitt egna ”lilla” tyckande? Till vilken nytta? Allt består lika entonigt ändå….

Inez hade vidder.  Det är väl vidderna som framtiden ska handla om …. för judar och för kristna….???? vad är motsatsen? Ett litet odemokratiskt krigiskt Israel och ett litet odemokratiskt katekeshysteriskt Vatikanen? En liten blogg där Inez inte välkomnas tillbaka?

Vad är då ett tempelbygge?

Agneta

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

10 svar på Vårt gemensamt förlorade tempel (jag ropar på Inez)

  1. Krister Janzon skriver:

    Agneta,

    Härligt att du skriver! Om än för många trådar för mig att nysta i. Jag tar några:
    – Jag saknar också Inez mycket, det är en stor kvalité som just nu är frånvarande här. Men jag tror – men kan verkligen inte veta! – att Inez återkommer. Jag antar att du som jag har sett att hon (enklast så!) har skrivit och citerats på Bengts Blogg.
    – Jag har väldigt svårt för de som ensidigt och enögt är för allt vad staten Israel gör. Däremot bejakar jag helt att judarna både faktiskt har och har rätt till ett eget land, även om starten kom att på ett mycket olyckligt sätt färgas av Västmakternas skuld och dåliga samvete.
    Och jag är för en tvåstatslösning med ett Palestina som skulle vara större än de spridda öar som det skulle bli med dagens status. Så en verklig sekulär och pluralistisk enstatskonstruktion vore kanske det ärligaste på lång sikt? Arabstaterna är ju historiskt sett inte överdrivet villiga till att medskapa ett Palestina, eller hur?
    – Jag har inte hakat på så mycket av din vackra fågel, men ta det som något!
    – Och någon annan kanske vill dra i någon annan av dina trådar?

    Krister

  2. agneta sofiadotter skriver:

    Tack Krister,

    Fågeln är inte min utan den är en ung konstnärs pippi. Jag gillar den.

    Nej, jag vill inte behöva gå över till Bengts blogg som jag inte hinner läsa …för att få ta del av vad Inez skriver. Jag ser det allvarligt att hon lämnade vår och det är en bit av ett förlorat tempel….att Inez lämnar. Templet rämnar när människor som håller upp det lämnar och går. Och dessutom blir det ju lite lattjo om Bengt blir ”pappa Bengt” dvs en plats där KVs skribenter och gäster vågar skriva ”uppå”. Men kanske många behöver en pappa Bengt (inget ont om Bengt…förstå det rätt!) och då är det väl så. Lite lattjo—allt.

    Agneta

  3. Gert Gelotte skriver:

    Vänner,

    jag vet att jag nu kommer att peta i ett öppet sår, men jag anser inte att judarna har rätt till ett eget land. Givetvis anser jag inte heller att kristna, muslimer, hinduer, budhister, ateister och så vidare har rätt till egna länder.
    Jorden vi bor på har varken tro eller otro. Alla människor är lika mycket värda oavsett vad de tro på eller inte tror på.
    En stat, som exempelvis Israel, får inte ha olika medborgerliga rättigheter beroende på vad statens innevånare tror eller inte tror. Men det är ett faktum att i staten Israel är det endast judar som har fulla medborgerliga rättigheter och skyldigheter. Detta är inte acceptabelt och vi skulle aldrig ens drömma om att godkänna det i något annat sammanhang.

    Gert

  4. agneta sofiadotter skriver:

    Gert,

    Jag håller med dig. En intressant tanke och det är första gången jag läser den …tänker den.
    Ingen har rätt till ett eget land. Inte ens fransmän!

    Det råder global alllemansrätt.

    MEN …världen har aldrig förr haft en dylik Förintelse, en dylik etnisk rensning. En ny situation som innebar ett totalt brott mot global allemansrätt.

    Vad borde ha gjorts?

    De som bar ansvaret för detta ska betala priset för det. Inte offren samt de nya offren(palestinierna). Vilka var förövrarna? Ja, inte var det afrika, österns folk eller amerikanerna. Inte var det muslimer, buddister eller hinduer. Det var de kristna inklusive tyskar.

    Då ska de betala kalaset och se till att det går mänskligt dvs politiskt rätt till i det nya stycke land som blev till. VAD I HELA VÄRLDEN säger att offren och de nya offren (palestinierna) klarar det? Speciellt med tanke på att de bär på den börda som minnet o erfarenheten av det definitivt mest omänskliga denna värld har erfarit. En orimlig situation.

    Du har rätt Gert men du är allt bra bekväm i ditt tyckande. Att säga det bekväma är inte helt okey, det är som en fotpall vid fåtölj med ciggarlåda bredvid. Det handlar inte om att säga sig ha rätt att godkänna israelernas politik eller ej … det handlar om att gemensamt återuppbygga det förlorade templet. Vi är definitivt där tillsammans speciellt om vi säger oss tro på samma g-d.

    Det är detta som är skillnaden mellan ”Jag är den jag är” resp. ”Jag är i tillblivande”. Tacka fasen för att de kristna har slagit sig till ro med ”Jag är den jag är”…punkt slut. Det är bekvämt. Den frasen stimulerar det statiska. Påve. Katedral. Dogm. Katekes. Kines. Israel. Kristen.

    ”Jag är i tillblivande” (talmud) är ett aktivt medansvar. Vi bär likaväl Israel och dess ”tempelbygge” som israelerna o palestinierna själva. Jag skulle säga att vi har ett större ansvar än de till att det förlöper väl. Påven som vill enkelhet o försoning kan resolut skära bort guldet från katedralerna och ge till återuppbyggnad av en palestinsk stat. Vatikanen bär skuld så det räcker.

    Med tanke på att vi först försökte döda dem och sedan bekvämt lät dem sköta det själva och sedan kritisera och hota dem när de inte klarar av det…. så är det inte konstigt alls att israeler blir paranoida. Om man aldrig blivit mobbad som person kan detta vara ytterst svårt att förstå.

    En kristen bör veta vad det är att vara mobbad om han tror på Jeshua som G-ds son. Då kan man förstå att judarnas sår är vårt sår. Judens sår mitt sår. Jerusalems tempel…är den globala allemansrättens tempel.

    Ingenting i världen kommer på rätt fot förrän vi fattat det. Vårt ytterst allvarliga medansvar till en nedmontering av G-ds tempel i Jerusalem.

    GRRRRRR, Agneta

  5. Gert Gelotte skriver:

    Agneta,

    global allemansrätt är en stimulerande tanke, om än ogenomförbar utom, kanske, på mycket lång sikt.
    Det jag oponerar mot i mitt inlägg är tanken att ett visst område skall vara reserverat för människor av en viss tro.
    Felet var att FN tillät en kolonisering av Palestina och att sionisterna utnyttjade detta och fördrev 700 000 palestinier för att ge plats åt judiska invandrare.
    Historien går inte att korrigera. Dagens israeler har samma rätt till sitt land som dagens fransmän eller svenskar har. Men judiska israeler har inte rätt att förtrycka israeler av annan tro eller otro. Och staten Israel har inte rätt att kolonisera resterna av Palestina (Västbanken och Gaza).
    Det som bör göras är inte svårt att förstå. Lika rättigheter för alla israeler och ett totalt tillbakadragande av alla israeliska soldater och bosättare som nu befinner sig på palestinsk mark.
    För övrigt accepterar jag varken ärvd eller kollektiv skuld. Skuld och ansvar är inte samma sak. Som människor har vi ett gemensamt ansvar för framtiden – även i Mellanöstern. Men vi har inte en gemensam skuld för exempelvis förintelsen. Skuld är personlig.
    Ditt resonemang om Guds tempel i Jerusalem förstår jag inte. Vad menar du?

    Gert

  6. agneta sofiadotter skriver:

    Gert

    Självklart! är bosättningarna fel. Självklart ska alla i landet ha samma rättigheter. Jag har aldrig motsagt dig i det. Jag berättade positivt om Anders Carlbergs diskussion, dont forget the target.

    Jag tycker inte som du när det gäller kollektiv skuld. Bär Vatikanen skuld? Bör Vatikanen ta ansvar? Bör Tyskland göra det? Absolut anser jag. Har katolska kyrkan drivit på mord på judar genom historien vilket leder fram till obehagliga mytbilder och bortförklaringsmodeller hos fotfolket som i sin tur skapar progromer o etisk rensning utifrån vatikansk o luthersk utsaga…. ja då bär den skuld. Kyrkan är vi och hade jag varit ung hade jag kunnat gå in själv och skrapa bort lite guld helst från den där Dominikus som tydligen låtsades sova när katharernas barn leddes av hans munkar in i elden. Det finns mycket att skrapa. Skicka det till palestiniers barn eller pedofiloffren!

    Skuld är personlig skriver du… inte kollektiv menar du. Vi syndar när vi inte gör det som är rätt. När vi ser på orättfärdigheter utan att göra o utan att skrika högt.

    Templet. G-ds tempel. Om vi har en stad som en gång hade ett tempel nu rivet och den religionens g-d fördelade sina gracer till ytterligare två religioner dvs förökade sig… jadå är det förfärligt för alla tre religionernas folk att de står på samma plats med höjda vapen mot varandra. En plats. En stad. Ett tempel och 3 religioner med samma g-d. Detta är G-ds tempel i Jerusalem.

    Utifrån denna tanke är jag jude, muslim o kristen. Såras du så såras jag. Vi är dessutom ett gemensamt tempel i g-ds allemansrättighet till Skapelse. (nu blev jag lik Samuel predikande o det var inte meningen…det slet sig).

    Jag kan inte göra mycket nu eftersom jag börjar bli lite trött o gammal i kroppen men jag kan fortsätta en debatt som ex. den om askan i mitt konstnärssammanhang o jag kan fortsätta skrapa min egen tunga bort från de ord som i andliga sammanhang är oväsentligheter. Det gör du och det gör vi alla trots allt o det är okey.

    Angående den judiska frågan …o antisemitism… faktum är att förf. Lena Einhorn, prof. Max Liljefors, prof. Göran Collste o konstnär Bertil Petersson ställer upp gratis för att föra samtalet…på föredraget jag skrev om här tidigare.

    Vi måste reagera o agera. Vi måste ta ansvar. Vi bär skuld annars… anser jag.

    Troligen är vi rörande överens, Gert. Eller?

    Agneta

  7. Gert Gelotte skriver:

    Jo Agneta,

    vi är nog överens. Kanske definierar vi skuld på olika sätt och att hålla isär ansvar och skuld är kanske svårare än vad jag tänker mig i ett mycket teoretiskt resonemang.

    Gert

  8. Inez skriver:

    Agneta, Krister, Samuel,

    Ni har antagligen missat att jag svarade tidigare på Annelis blogg, tog för givet att ni läser den:

    http://annelimagnusson.wordpress.com/2014/02/08/katolska-kyrkan-en-koloss-pa-lerfotter/#comments

    Merci Agneta, men du överdriver min betydelse. Haka inte upp dig på mig, du bor i Lund och har möjlighet att möta många vettiga människor.

    Vi som inte trivs med debattstilen på KV kan istället välja att delta på Annelis, Bengts och andras allkristna bloggar. Kanske kommer VÄKS att starta en blogg, eller någon annan. Spännande, konstruktiva och oväntade ting sker, på nätet och i verkliga livet…

    Bon Courage

    Inez

  9. Irene Nordgren skriver:

    Inez

    Skulle vara spännande att höra vilken skillnad du tycker det är på min och Agnetas ”debattstil”?

    Personligen tycker jag nämligen att vi har rätt lika ”debattstil” ?

    // Irène

  10. agneta sofiadotter skriver:

    Inez,

    Jag har många intressanta vänner i Lund o annorstädes. Visst.

    Du lade ner en stor möda förr och nu låter du modern och samtida.

    Nästan slarvig…. men okey …människan är fri att uttrycka sig.

    Agneta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *