Är det så här biskop Anders vill ha det i sitt stift ?

”Sankta Birgitta är en katolsk kulturtidskrift med ambitionen att förmedla kultur och nöje. Här hittar du spännande reportage, intressanta och lärorika artiklar om Katolska kyrkan och om kyrkoåret, recensioner av film, böcker och musik, mat och dryck och mycket annat.”

Jag undrar vilket BEMYNDIGANDE Bitte Assarmo i sin egenskap av ledarskribent i  Sankta Birgitta har av biskop Anders ?

Själv blev jag som svensk reformkatolik med stort intresse för ekumenik förbluffad när jag läste hur Bitte Assarmo har uppfattat mitt inlägg på SVT Debatt om Ulf Ekman.

http://debatt.svt.se/2014/03/10/ulf-ekman-ger-kraft-till-konservativa-katoliker/

Assarmo skriver under rubrik

”Katolsk” Vision vill exkludera vissa från Katolska Kyrkans gemenskap”

http://sanktabirgitta.com/debatt/ledare-katolsk-vision-vill-exkludera-vissa-fran-katolska-kyrkans-gemenskap/

Observera att Assarmo sätter ”katolsk” inom citationstecken vilket jag inte kan tolka på annat sätt än att Assarmo –i likhet med biskop Anders – ifrågasätter om Katolsk Vision är katolsk.

Detta samtidigt som Assarmo säger ”Som katolik gläds jag åt alla som söker sig till Kristi kyrka, oavsett om de har en konservativ eller radikal livssyn – oavsett vad de har med sig i bagaget.”

Assarmo beskriver att jag dels ”exkluderar” Ulf Ekman och dels att jag  ”smutskastar” biskop Anders.

Läsarna får själva bilda sig sin uppfattning.

Det jag skriver i mitt svar till Assarmo bör även kompletteras med att biskop Anders anser att ”Katolsk Vision inte har bemyndigande att kalla sig katolsk.”  Assarmos rubrik kan därför ses som ett försvar för biskop Anders åsikt.

Gör sig Assarmo på Sankta Birgitta till språkrör för biskop Anders i den ledare Assarmo skriver  i samband med valet av Antje Jackelén till ärkebiskop ?

Assarmo skriver bla

”Men Svenska kyrkan är nu en gång sådan att den lutar mer åt att bli ett slags mångreligiös förening än en genuint kristen kyrka, och då går det förstås inte an att säga att Jesus skulle vara den störste.”

http://sanktabirgitta.com/debatt/ledare-svenska-kyrkans-hallning-ar-problematisk/

Är det biskop Anders åsikt Assarmo för fram ?

Om inte så är det uppenbart att biskop Anders TOLERERAR att Assarmo skriver som hon gör i en  ”kulturtidskrift”  som kallar sig ”katolsk” vilket ytterligare ger mig vatten på min kvarn att i Stockholms katolska Stift är det MERITERANDE att skriva HUR OFÖRSKÄMDA artiklar som helst om svenska kyrkan och samtidigt aldrig någonsin OFFENTLIGT komma med någon som helst INOMKATOLSK KRITIK .

Är det så här biskop Anders vill ha det i sitt stift ?  Vill biskop Anders ha en katolsk kulturtidskrift som med en brasklapp  ger hans försvarare FRI LEJD ?

” På debattsidan kommer vi varje månad att publicera en  ledare. Observera att vi inte skriver som representanter för Katolska Kyrkan.”

Är det så biskop Anders vill ha det ?  Är det biskop Anders högst selektiva känslighet för ”aggressiv tonart ” som ska vara vägledande för katolska debattörer och opinionsbildare i Sverige ?

När såväl katoliken Bitte Assarmo som den ”katolskt sökande”  Marcus Birro offentligt ifrågasätter om Antje Jackélen och svenska kyrkan är kristna hörs inte ett PIP från katolska biskopsämbetet.

Jämför detta med det OFFENTLIGA FÖRDÖMANDE biskop Anders gjort av av Katolsk Vision.

Mot denna bakgrund får  biskop Anders finna sig att katoliker tolkar biskop Anders som  ”den som tiger samtycker. ”

Vi har ju sett att om bara biskop Anders VILL  så kan han vara hur snabb och handlingskraftig  som helst med att OFFENTLIGT markera sin STÅNDPUNKT.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

12 svar på Är det så här biskop Anders vill ha det i sitt stift ?

  1. Irene Nordgren skriver:

    Jag har svarat Bitte Assarmo så här på Sankta Birgitta

    http://sanktabirgitta.com/debatt/ledare-katolsk-vision-vill-exkludera-vissa-fran-katolska-kyrkans-gemenskap/#comment-840
    ****************************************************************

    En korrigering bästa Bitte !

    Jag har ingen egen blogg ! KV blogg är inte min egen blogg !

    Jag anser att jag är i min fulla rätt att välja att debattera som enskild katolik eller som skribent på Katolsk Vision. Jag hade inte i förväg diskuterat mitt inlägg på SVT Debatt med övriga skribenter på KV blogg och ville därför inte heller dra in KV i debatten. Jag fick på SVT debatt några timmar på mig att skriva ett inlägg med anledning av Ulf Ekman.

    Om du inte ser ORÄTTVISAN i att biskop Anders selektivt ger sig på bara Katolsk Visions blogg så kan jag bara beklaga.

    ” Vad gäller mitt ”bemyndigande” som du frågar om; jag har faktiskt inget sådan.”

    Jag talar om ”bemyndigande” i informell bemärkelse.

    Allvarligt Bitte så är jag som svensk katolik såväl sorgsen som upprörd över hur vissa katoliker TILLÅTS uttrycka sig om svenska kyrkan.

    När jag säger ”tillåts” så syftar jag just på ORÄTTVISAN att andra katoliker bevisligen inte ens TILLÅTS att OFFENTLIGT uttrycka sina katolska visioner innan biskop Anders på Stiftets hemsida markerar sin STÅNDPUNKT.

    Dvs biskop Anders lägger sig i vad som skrivs på internet. Men han agerar bara när det passar honom.

    Jag tillåter mig rätten att uttrycka att detta skapar kristen osämja och bidrar till en onödig polarisering inom svensk kristenhet.

    Shalom

    // Irène

    PS Du skriver

    ”Samtidigt är du ju en dissident, Irene, och det är väl du har valt att vara. Om jag vore som du skulle jag räta på ryggen och vara stolt över mig själv, och inte bry mig ett smack om vad biskopen säger – eftersom du ändå tycker att det mesta inom kyrkan är fel.”

    Jag ska bespara dig och dina läsare vad jag personligen som katolik blivit utsatt för av kyrkliga företrädare inom och utom katolska biskopsämbetet.

    Undrar vad biskop Anders anser om att en katolsk lekman tar sig mandat att utmönstra en annan katolsk lekman som ”dissident”.

    Jag upprepar

    Är det så här biskop Anders vill ha det i sitt stift ?

  2. Irene Nordgren skriver:

    Apropå biskop Anders sällsamt SELEKTIVT känsliga öra för vilket ”tonläge” som används på Katolsk Vision som ett argument för att han anser att KV blogg ”inte har bemyndigande att kalla sig katolsk.”

    Intressant vad biskop Anders anser om tonläget på ”Katolska Kulturtidskriften Sankta Birgitta” och varför den har bemyndigande att kalla sig katolsk men inte Katolsk Vision ?

    Jag ser att Sankta Birgittas skribent Bitte Assarmo inte har några problem att släppa igenom nedanstående kommentar riktad till mig

    ***********************************************************
    ” karlsvenkatolik sade : 24 mars, 2014 kl. 12:26 e m

    Iren Nordegren du är ett stort skämt !!. Biskop Ander tillhör en av de bättre personerna som finns. Med med dig kan man undra om du ingått maskopi med satan eller om du helt enkelt inte har alla hästar hemma ! Båda verkar stämma ! Jag tycker du ska gå och omnfamna Svenska Kyrkan lite till. MEN NU LÄGGER DU AV !!!!”
    http://sanktabirgitta.com/debatt/ledare-katolsk-vision-vill-exkludera-vissa-fran-katolska-kyrkans-gemenskap/
    *******************************************************************

    Vad jag förstår är det så här biskop Anders vill ha det i sitt Stift eftersom Bitte Assarmo går fri från biskopliga reprimander i motsats till Katolsk Vision !

    // Irène

    PS Eftersom Assarmo – också skribent på Världen Idag- anser sig ha mandat att anklaga mig för att ”ifrågasätta de inre och mest heliga av kyrkans trosuppfattningar” – vilket skulle kvalificera mig att inom katolska kyrkan stämplas som ”dissident” – har jag bett om en mer specificerad definition vad Assarmo syftar på med ”inre och mest heliga trosuppfattningar ” ?

  3. Irene Nordgren skriver:

    Då den vanligtvis ytterst talföra Bitte Assarmo plötsligt tystnar och vägrar svara på frågor ger jag henne en slutkommentar.

    http://sanktabirgitta.com/debatt/ledare-katolsk-vision-vill-exkludera-vissa-fran-katolska-kyrkans-gemenskap/

    *******************************************************************

    Har du fått kalla fötter Bitte ?

    Du publicerar en mycket allvarlig anklagelse mot mig och vägrar därefter att precisera vad du menar med att jag ”ifrågasätter de inre och mest heliga av kyrkans trosuppfattningar.”

    Jag kan inte tolka det på annat sätt än att du blivit skraj pga att du inte vill bli ertappat med att avslöja att du själv egentligen inte har den blekaste aning om vad som räknas som ”det mest heliga av kyrkans trosuppfattningar”

    Katoliker som du Bitte Assarmo och ”karlsvenkatolik” är gefundenes Fressen för biskop Anders. Det är ni mfl som fint VERKSTÄLLER den indirekta förföljelseorder på Katolsk Vision biskop Anders utfärdat på stiftets hemsida medan han själv därefter lugnt satt sig tillbakalutad som åskådare och åhörare.

    Du tycks inte ha förstått Bitte att biskop Anders INDIREKT har gett dig och många andra katolska nätskribenter BEMYNDIGANDE att FULLFÖLJA det biskop Anders bara behövde påbörja för att få sin önskan uppfylld.
    Pinsamt att du Bitte som uppkallat din ”katolska kulturtidskrift” efter nordens mest uppkäftiga kvinna någonsin själv väljer att tassa omkring i biskopliga ledband.

    // Irène

  4. Krister Janzon skriver:

    Irène,

    Om det nu verkligen skulle vara så illa att Bitte Assarmo har avslutat dialogen med dig,
    så desto viktigare för mig att på vår blogg ge den kommentar nedan som jag nyss skrev; den berör ju både Katolsk Vision och biskop Anders, dvs ämnet för ditt inlägg.

    Krister

    ******************************************************************************

    Irène,

    Ha gärna din fight med Bitte och andra, men förenkla inte vår historieskrivning om biskop Anders och Katolsk Vision(s Manifestgrupp)! Du känner mycket bra till den dialog – och var också en av deltagarna – som bestod i att vi var många som vid ett flertal tillfällen träffade biskopen under flera år efter det att biskopen gått ut med det ”varningens ord till Katolsk Vision” som han sedemera tog tillbaka. Gagnar det dialogen mellan katoliker av olika uppfattningar, gagnar det arbetet för förnyelsen i vår kyrka, att du nu pratar om ”förföljelseorder på Katolsk Vision”? Om du är eller uppfattar dig som förföljd är verkligen illa nog; men påstå inte det dåligt underbyggda att Katolsk Vision skulle vara förföljt av biskop Anders!
    Jag vill hellre glädja mig över det öppnare samtalsklimatet som visar sig även i vår svenska katolska kyrka; för att inte tala om hur det blivit internationellt! Och vara mycket ledsen över den förföljelse som kristna kyrkor och samfund utsätts för på så många håll i världen. Där kan man tyvärr tala om förföljelse!

    Allt gott!
    Krister

  5. Agnes skriver:

    Tyvärr känns det här sant
    Citat” Svenska kyrkan är nu en gång sådan att den lutar mer åt att bli ett slags mångreligiös förening”slut citat

    mvh Agnes

  6. Irene Nordgren skriver:

    Krister Janzon

    ”som han sedemera tog tillbaka”

    Praxis inom mediavärlden är att något ”tas tillbaka” på SAMMA sätt inom SAMMA media som något förkunnats.

    Biskop Anders har aldrig på sin hemsida tagit tillbaka något.Tvärtom har biskop Anders 1 gång på sin hemsida upprepat vad han en gång redan sagt!

    Och du Krister Janzon som suttit som en passiv medpassagerare i KATOLSK VISION under alla år – och därför undsluppit trakasserier- lider av en slags betingad reflex à la Pavlovs hundar i relation till mig.

    Så tröttsamt att så fort du var som helst hör min röst måste som en betingad reflex säga MOT !

    Det är inte bara jag som hävdar detta.

    Jag kräver att i bloggosfären få tala som enskild katolik. Så länge jag inte respekteras som detta utan som Bitte Assarmo och andra DRAR in Katolsk Vision så fort jag öppnar munnen så länge kommer jag i min tur DRA in biskop Anders.

    Bara så du vet och inte var gång måste dra din ”historieskrivning” !

    // Irène

  7. Krister Janzon skriver:

    Irène,

    Jag vet också att biskop Anders underlåtit att skriva på stiftets hemsida att han tagit tillbaka
    sina första omnämnanden av Katolsk Vision. Men att tolka denna hans underlåtenhet som en (indirekt) förföljelseorder – det är väl magstarkt tycker jag.

    Jag brukar sällan dra min historieversion – och än mer sällan draga mina invändningar mot vad du skriver, te x på SVT Debatt.

    Jag tycker det är ganska pinsamt med dina kvasipsykologiska utfall mot mig, och även din fula antydande stil i: ”Det är inte bara jag som hävdar detta.” Det anses inte vara korrekt feed-back, det torde du som psykolog känna till.

    Krister

    PS ”Jag kräver att i bloggosfären få tala som enskild katolik”, det anser jag och respekterar fullt ut om dig. Men mera tveksamt för mig om du respekterar detta för min del. Ditt ironiska ”Krister Janzon” tyder inte på att så skulle vara fallet.

  8. Irene Nordgren skriver:

    Krister Janzon

    Sluta dvs upphör dvs lägg av att TILLTALA och försöka UPPFOSTRA mig så slipper du mig och allt du tycker är ”pinsamt” och kallar ”kvasipsykologiskt”.

    Hur enkelt som helst ! Pröva en enda gång får du se !

    Och som bonus du skonar våra läsare !

    // Irène

  9. Krister Janzon skriver:

    Irène Nordgren,

    Jag har avstått från att svara dig så många gånger; förmodligen fler än du har gjort.
    Och det är inte ”uppfostra dig” som jag försöker; men du verkar försöka det med mig?

    Låt nu läsarna klara sig själva – det gör de säkert utmärkt.

    Goodbye!

    Krister Janzon

  10. Anneli Magnusson skriver:

    Iréne och alla,
    Bitte Assarmos text är ingen trevlig läsning, men hennes stil slår nog mest tillbaka på henne själv. Överdriven artighet och saklighet brukar vara det bemötande som fungerar bäst, i den mån något alls fungerar.

    Man kan t.ex. påpeka att katoliker inte behöver vara så intresserade av vad Svenska kyrkan gör. Det finns fullt tillräckligt med saker som borde ändras i vår egen, Bitte Assarmo tar själv upp ett exempel, kvinnans ställning i kyrkan.

    När det gäller Ulf Ekman är det framför allt hans dokumenterat manipulativa förmåga och strävan efter makt som oroar. Sedan kan jag förstås tycka att vi har fullt tillräckligt med konservativa katoliker som det är. Men det är glädjande att Bitte Assarmo välkomnar personer med olika åsikter i kyrkan. Jag har inte haft intrycket av att det varit hennes linje tidigare.

    Personer som skriver under signatur ska hållas i Herrans tukt och förmaning och det har Bitte Assarmo inte lyckats med vad det gäller den kommentar du citerar här.
    Anneli

  11. Pingback: Katolsk Vision » Är det så h&a...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *