De kristna o djurhållningen

När jag var i Armenien för några år sedan på konstutbyte hade jag många förväntningar på detta första kristnade land.Den purpurfärgade röda färgen i deras konsthantverk o deras duduk-flöjt. Deras berg o mystik.

Det blev bara hemskt att vara där på grund av deras djurhållning! Jag fick zickzacka på gatorna för att slippa se deras näsfiskar med söta fina människoläppar som låg i plastpåsar o flåsade på restauranger eller deras bundna hundar i källare. Kristna är rent sataniska i sin djurhållning! Så ock muslimer! Här är de lika de gamla religionsrivalerna! Samma otro o glömska. Jag vet att kineser är ännu värre o därför kommer jag aldrig sätta min fot i ett sådant råttland! Jag skulle dö av sorg om jag for dit. Ett annat är att jag inte kan titta på tv längre eftersom var o varannan timme är det något plågat djur som dyker upp o ofta får jag blunda när jag går förbi löpsedlar.

På kloster frossar man bacon från Scan o folk ser inte grisslakt eller transporter till slakt eller grisars liv innan de blev billigt bacon. Jag avhåller mig från att dra upp katoliken Stig Stens Igelösa där han byter hjärtan mellan grisar o sätter koskylt på vägen för att ingen ska klaga. Jag blir bara vred.

Så låt mig åter dra upp den judiska synen eftersom de håller på Bibeln vilket vi också borde göra istället för att bli hysteriska inför en helgonförklaring av en påve som förutom att låtsas att han inte visste om pedofiler säkert åt bacon i kloster utan reflektion. Nu kanske ni drar på mungiporna …. o gör ni det …läser ni livets skönhet o poesi som Fan läser Bibeln!

”Djurplågeri är enligt judisk lag förbjudet. Djuren är en del av G-ds skapelse o människan är påbjuden att ta ansvar för den värld som G-d skapat. Bibeln förbjuder inte bara grymhet mot djur utan påbjuder också människan att visa barmhärtighet mot dem. I konsekvens med detta skall man på shabat, vilodagen, även låta djur vila. Det finns exempelvis påbud om att ett djur som har för tung last skall befrias från den o de djur som ingår i hushållet skall utfodras innan man själv sätter sig till bords.”

”För en jude som iakttar kosherreglerna är det omöjligt att jaga för nöjets skull. Att döda ett djur för spänning eller upplevelsen däri blir en anomali. I konsekvens med detta kan varken ett skjutet eller jagat djur förklaras kosher”.

”Djuret får bara slaktas av en schechita dvs en skriftlärd, g-dfruktig o utbildad slaktare.” Schechita verkar komma ur Schechina …tänker jag…o det är ännu vackrare … Världssjälen. ”Djuret får inte bli rädd eller bära fruktan eller plågas i onödan”

Citaten kommer från en bok om judisk mat i svenskt kök.

Jag menar att alla de där stora väldiga katolska pampigheterna som helgonförklaring med dess mirakler…jag tror inte ens på det …om de s.k. helgonen inte minns den paradisiska trädgården med dess harmoni mellan allt levande. Miljön på jorden. Djurens rättigheter. Det är väl för tur att nye påven tog namnet Fransiskus. Den verklige Fransiskus kanske åt bacon från frigående glada grisar ….jag undrar om denne Fransiskus äter grisar från Scan. typ. Om han nu tog det namnet borde han inte enbart tala om fattigdomslöften för präster …han borde se till att de inte äter kött från plågade djur!! Om han ska vara namnet värdig.

Agneta

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 svar på De kristna o djurhållningen

  1. Irene Nordgren skriver:

    Agneta

    Skäktning är en kontroversiell slaktmetod.

    http://www.gp.se/nyheter/ledare/1.298390-malin-lernfelt-skaktning-ar-djurplageri-

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Sk%C3%A4ktning_%28slaktmetod%29

    Men du har en viktig poäng i att en påve som tagit sig namnet efter historiens kanske störste djurvän genom tiderna borde engagera sig i djurens rätt till ett värdigt liv och en värdig död innan de blir till föda för människan………

    // Irène

    PS Redan innan påve Franciskus diskuterade vi Igelösa och skandalen att Franciskus och hans gråbröder förknippas med en verksamhet där djur måste utstå plågsamma experiment .

    Bra att du påminner !

    http://www.katolskvision.se/blog/?p=2739

  2. Gert Gelotte skriver:

    Agneta,

    Skäktning i sin ortodoxa form tillämpas lika inom såväl judendom som islam och innebär att man skär strupen av obedövade slaktdjur och låter de dö av förblödning. Att göra detta med en get eller ett lam är tämligen okomplicerat, utom för djuret då det inte kan göra särskilt mycket motstånd. Med nötkreatur är det inte lika enkelt. Jag har sett filmer från kosher- respektive halalslakt av nötkreatur.
    Djuret låses först fast i en metallbur som sedan vänds upp och ner så att djuret hänger med huvudet nedåt. Därefter skärs strupen av. Jag antar att slaktaren först läser en bön. Till vilken glädje det sprattlande djuren övergår min fattningsförmåga.

    Det finns en rimligare form av skäktning där djuret först bedövas, exempelvis med en slaktpistol. Omedelbart därefter skärs djurets strupe av. Denna metod är inte mer djurplågeri än annan konventionell slakt. Men det godkänns inte av ortodoxa judar och muslimer som insisterar på att djuret måste vara obedövat.

    Obedövad skäktning är förbjudet i svensk lag och det tycker jag är alldeles utmärkt. Det finns ingen som helst anledning att tillåta djurplågeri därför att vissa grupper fått för sig att deras gud vill ha det så.

    Gert

  3. Agneta sofiadotter skriver:

    Hemskt. Fy. Men nu får jag inte ihop det med vad jag erfarit att många judar är aktiva inom djurens rätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *