Plötsligt blev registrerat partnerskap rätt

Vänner,

de engelska biskoparna, som motsatte sig såväl registerat partnerskap för homosexuella som könseutrala äktenskap, försvarar nu det registerade parternskapet.

http://www.thetablet.co.uk/editors-desk/1/2393/a-lesson-in-mercy-and-maturity

Man får säga att omvändelsen gick osedvanligt hastigt. Men det är naturligtvis bra att biskoparna ändrar uppfattning om homosexuellas rätt till likabehandling med heterosexuella och tar ett väsentligt steg i den riktningen.

Men en fråga inställer sig. Vad var det biskoparna kämpade för när de sa nej till registerat partnerskap? Uppbenbarligen inte en avgörande princip! Vad var det då?

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 svar på Plötsligt blev registrerat partnerskap rätt

  1. Agneta sofiadotter skriver:

    Svaret kan bara vara egoism. Visserligen kan man nämna ord som ”tolkningsföreträde” o upplevelse av att vara rättrogna men i grunden är det bara en fråga om egoism. Och betänk när det gäller RKK att katolska präster många gånger är passivt homosexuella o att det kan omedvetet ligga en missunnsamhet gentemot andra homosexuella som får njuta kärlek legitimt. För en äldre homosexuell präst är det surt, kanske. Svårare än så är det inte … vi är bara ynka människor. Agneta

  2. Gert Gelotte skriver:

    Agneta,

    själv tänker jag att det kanske bara var konservatism och en känsla av obehag inför homosexualiteten.
    Men den gradvisa frontförkortningen känns igen. När det blir okej med kvinnliga präster övergår protesterna till att kvinnor inte kan bli biskopar.

    Gert

  3. Agneta sofiadotter skriver:

    Även obehag för heterosexualitet….men en klok präst med beröringsskräck dvs obehag inför sexualitet o närhet behöver ju inte hindra andra genom egoistisk missunnsamhet. Frontförkortning … Bra ord…javisst. O det är som med små barn som sitter framför varandra o stirrar misstänksamt medan de rycker åt sig den Andres leksaker o håller benhårt i sina egna. Hundar gör likadant med bollar man måste säga skarpt först ”sitt ”o sedan ”släpp”. Så bör nog en god påve säga idag till vissa präster ” sitt still” ”släpp”.

  4. Irene Nordgren skriver:

    Gert och Agneta

    Nu blir det knepigt för Fredrik Emanuelsson – biskopsämbetets pressekreterare uppe på BÄ.

    Lyssna på honom i Människor och Tro där han säger (om icke-katolska homosexuella som lever i samkönade relationer och vill konvertera )

    ”Vad är det för mening med att vilja konvertera till katolska kyrkan om man ändå inte vill leva som hon lär ” . Underförstått i livslångt celibat…….underförstått att vi inte talar om någon kändis förstås ………då kommer ju saken i ett helt annat läge…..

    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=416&artikel=5868568

    http://www.katolskvision.se/blog/?p=13133

    // Irène

  5. Agneta Sofiadotter skriver:

    Ja, helt rätt Irene,

    Jag vet att vi inte ska nämna namn o det gör jag inte men det finns som du säger en del kändisar som konverterat o som lever i samkönat förhållande. Och det finns folk (till skillnad från fä) som har varit gifta åtskilliga gånger som får sina fd äktenskap ogiltigförklarade.
    Det verkar som om allt hänger på vilket nyckelhål till sängkammaren Emanuelsson kikar in i.
    Eller så kanske han tar för givet att vissa efter konvertering ligger år efter år snällt bredvid varandra med knäppta händer ovanpå täcket… utan att vidröra varandra.

    Suck, Agneta

  6. Irene Nordgren skriver:

    Agneta

    ”Eller så kanske han tar för givet att……….”

    Vill man ha en framträdande offentlig roll inom Stockholms katolska Stift så kräver det att man har färdiga svar på alla frågor redan innan frågorna ställts……..

    Vad man sedan själv tror på eller inte har ingen som helst betydelse……..

    Självklart vet Fredrik Emanuelsson exakt vilken godtycklighet som råder inom Stiftet när det gäller homosexuella.

    Utifrån nyheten om de engelska biskoparna skulle BÄ nu dock kunna bli lite mer serviceminded och samhällstillvänd – och underlätta för ICKEKÄNDISAR som är homosexuella och som lever i samkönade relationer och som önskar konvertera till katolska kyrkan – och tillhandahålla en namnlista på alla präster inom stiftet och markera med ett diskret +tecken bredvid namnet att prästen ifråga åtar sig att hjälpa ÄVEN kategorin samkönade par att konvertera.

    Tony som – i reportaget i Människor och Tro – vill bli katolik men inte får har oturen att inte vara någon kändis och oturen att inte ha vetat om att det inte bara går att stöta på första bästa katolska präst om man är homosexuell och både vill fortsätta leva i en samkönad relation OCH konvertera. Ty i så fall gäller det att välja ”RÄTT” katolsk präst ty väljer du ”fel” präst så har du hittills tvingats att välja MELLAN din relation och katolska kyrkan.

    Prästbristen gör att Stiftet får ta det man får ……dvs superkonservativa präster från länder och kulturer där jämställdhet mellan könen och mellan hetero-och homosexuella ligger ljusår från Sverige ………

    En progressiv katolsk präst på kontinenten väljer ju inte frivilligt att få komma till Stockholms katolska Stift ……..det måste ju vara som att dö kvävningsdöden ……

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *