Sorgligt om Wir sind Kirche splittras !

Reformrörelsen   ”Wir sind Kirche”  riskerar att splittras  då  Martha Heizers föregångare  fd ordf för Wir sind Kirche / Österrike Hans Peter Hurka under hot ber Martha Heizer att backa ………

http://www.kathpress.co.at/site/nachrichten/database/62588.html

// Irène

PS    Gert

När Signum till sina läsare vill vidarebefordra nyheten om exkommunikationen av paret Heizer länkar Signum till en artikel

http://www.kath.net/news/46028

där det inte står något om

”Antiromersk  åsiktsplattform”

Detta är alltså Signums eget omdöme och eget tillägg

Jag är inte journalist……..men tycker det är journalistiskt oetiskt av Signum att inte stå upp för sin egen värdering och särskilja den från övrig information…..

Idag fortsätter Signum att informera att kardinal Schönborn stödjer exkommunikationen.

http://signum.se/kardinal-schonborn-stoder-exkommunikationen-av-ledarna-for-wir-sind-kirche/

Signum  översätter idag  även  information från Kath press kring frågan 

”Vad innebär exkommunikation?

”Kyrkans lagbok, den kanoniska lagen, anger flera handlingar, som i själva (eo ipse) leder till exkommunikation: förutom biskopsvigning utan påvligt uppdrag leder exempelvis irrlära, våldsanvändning mot påven, brott mot bikthemligheten och abort automatiskt till uteslutning ur den kyrkliga gemenskapen.”

Jag noterar att prästers sexuella övergrepp av  minderåriga  inte är medräknade ……..dvs dessa handlingar leder inte automatiskt (eo ipse )  till exkommunikation.  Och inte  heller efter prövning och utredning. Ingen prästpedofil har hittills exkommunicerats………

Sorgligt om Wir sind Kirche splittras !

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

10 svar på Sorgligt om Wir sind Kirche splittras !

  1. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    splittring vore väldigt illa. Men jag förstår inte varför man gör detta till ett problem. Det räcker väl att klargöra vad organisationen Wir Sind Kirche står för. Utöver det måste det finnas utrymme för personliga uppfattningar.
    Och de som inte tror att eukaristifirande utan präst fungerar behöver ju inte bekymra sig.

    Gert

  2. Irene Nordgren skriver:

    Gert

    ”Utöver det måste det finnas utrymme för personliga uppfattningar.”

    Tänk om alla katoliker tänkte som du…….. och jag ……..vad lätt katolskt liv vore……vad kul katolskt liv vore…..

    // Irène

  3. Samuel Johansson skriver:

    Irène, Gert.

    Röst från Jerusalem:
    “These divisions are scandalous. We need to meet, to talk, to share, to walk together, to recognize how much we have in common, to recognize the respect we have in this are where Christians will either be united or will not survive.”

    Samuel.

  4. Anneli Magnusson skriver:

    Kan det vara så att Signums stora intresse för negativa nyheter om ”Wir sind Kirche” har ett samband med att så pass många katoliker här i landet intresserat sig för systerföreningen ” Vi är kyrka Sverige”?
    Anneli

  5. Agneta Sofiadotter skriver:

    Anneli…

    Allt har utvecklats bra, tycker jag. Först Wir sind Kirche ute i världen sedan KV i Sverige som var då för 8 år sedan o nu ännu är som Johannes Döparen i öknen och säger sin vrede ut högt…sedan din blogg …sedan ”Vi är Kyrka i Sverige” som drar med sig alltfler.
    KV behövs o Väks behövs o kompletterar varandra.

    Jag anser att Irene o Gert o du är fantastiska som ”uppdrag granskare” o jag tycker det är bra att jag som en interreligiös vandrare representerar dem som så vandrar i det tysta för att inte bli upptäckta av dömande herrar o kvinnor i resp sina tros-samfund.

    Vi är ett fint team. Alla. Och vi visar vår mänsklighet på gott o ont. Signum må fnysa förnämt, församlingar o herdar må fnysa därför att Signum fnyser först.

    Men en hel del människor respekterar öppenhet, mänsklighet o mod. Därför finns det många som läser oss eller som en offentlig katolik sa ”alla läser KV men ingen erkänner det”

    Inget är farligare för korrumperande maktformer än ett uppriktigt folk som vill bli fria att älska G-d i den andre o på/med samma villkor inför G-d o.

    Signum är väl ok för dem som vill stanna i finrummen …inte mer än det.

    Agneta

  6. Anneli Magnusson skriver:

    Agneta,
    Ja visst det är mångfald vi behöver och ett öppet diskussionsklimat. Jag tror inte att ”Wir sind Kirche” splittras eftersom rörelsen just vill motverka konformitetskraven i kyrkan.
    Däremot är det, som alltid, bra att vara lite vaksam på vad som händer, inte minst i Stockholms stift. Positiv men inte naiv kan nog vara ett bra motto 🙂
    Anneli

  7. Beo Wulf skriver:

    I ett blogginlägg läser jag följande:

    ”När Signum till sina läsare vill vidarebefordra nyheten om exkommunikationen av paret Heizer länkar Signum till en artikel

    http://www.kath.net/news/46028

    där det inte står något om…”

    Fråga: I vilken artikel på http://www.signum.se länkas till kath.net ?

    /Beo Wulf

  8. Beo Wulf skriver:

    Katolsk vision skriver följande i inlägget:

    ”När Signum till sina läsare vill vidarebefordra nyheten om exkommunikationen av paret Heizer länkar Signum till en artikel

    http://www.kath.net/news/46028

    där det inte står något om

    ”Antiromersk åsiktsplattform”

    Detta är alltså Signums eget omdöme och eget tillägg”

    I artikeln från kath.net står det

    ”Die katholische Kirche hat die Vorsitzende der antirömischen Plattform „Wir sind Kirche“, Martha Heizer (67), und ihren Ehemann Gert exkommuniziert.”

    och denna artikel avfattad på tyska har översatts till svenska och publicerats på http://www.signum.se. Översättningen ”antirömische Plattform = antiromersk åsiktsplattsform” är väl inte orimlig.

    Vad är det således Katolsk vision klagar på? Vari består det journalistiskt oetiska? Jag ställer frågorna för att få svar och för att få möjlighet att förstå.

    /Beo Wulf

  9. Ingbritt Fagerlund skriver:

    Usch. Ta bort Beo Wulfs inlägg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *