Rasism och sexism är samma andas barn

EU, fascism, främlingsfientlighet, rasism och sexism handlar min majkrönika om på  Dagens Seglora

Jämställdhet motgift mot fascismen

// Irène

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 svar på Rasism och sexism är samma andas barn

  1. Agnes skriver:

    trist att ni är så oförskämda på min sida. Man tappar lusten att vara vänlig mot katoliker faktiskt. Jag har försökt att hålla en god ton. Tråkigt att ni visar så dåligt omdömme. En som skrivit för katolsk visions räkning är mycket arogant. Inte godtagbart…

    mvh Agnes

  2. Ingbritt Fagerlund skriver:

    Som svensklärare måste jag tyvärr påpeka att arrogant stavas med två r och omdöme har inte två m i ”-döme”.

  3. Irene Nordgren skriver:

    Jag har skrivit ett TILLÄGG till min Krönika på DAGENS SEGLORA

    När det gäller ökad jämlikhet mellan hetero-och HBTQ personer och ökad jämlikhet INOM gruppen HBTQ krävs en ändring i Katolsk Katekes § 2357-2359. Så länge inte en genomgripande ändring sker utifrån katolskt katekesperspektiv dvs utifrån katolsk TRO OCH LÄRA så länge kommer TUR/ OTUR och GODTYCKLIGHET vara de styrande faktorerna hur HBTQ personer som lever i samkönade relationer blir bemötta inom katolska kyrkan. Detta vare sig dessa personer redan är katoliker eller skulle vilja bli katoliker. Det är inte jämlikhet att HBTQ personer blir bemötta olika beroende på i vilken världsdel eller i vilket land de är bosatta, eller i vilken stad eller vilken församling eller vilken katolsk präst de råkar komma i kontakt med.

    Katolska HBTQ personer som blir utsatta för ”bögbotare” inom katolska kyrkan har ett mycket sämre utgångsläge än HBTQ personer tillhörande svenska kyrkan .

    Katolska kyrkans katekes som alla katolska ”bögbotare” kan luta sig mot om de så önskar lyder

    2357 Med homosexualitet menar man relationer mellan män och kvinnor som känner sexuell dragning – exklusiv eller huvudsaklig – till personer av samma kön. Den antar mycket olika former under tidernas lopp och i olika kulturer. Dess psykiska ursprung har till stor del inte kunnat förklaras. Med stöd av Skriften som framställer homosexuella handlingar som i högsta grad klandervärda[23] har traditionen alltid förklarat att ”homosexuella handlingar i sig själv är felaktiga”.[24] De strider mot den naturliga lagen. De stänger av den sexuella akten från att ge liv. De har inte sitt ursprung i en känslomässig komplementaritet. De kan aldrig i något fall godkännas. [2333]

    2358 Ett icke ringa antal människor uppvisar grundläggande homosexuella tendenser. Denna böjelse har objektivt sett en felaktig inriktning; för de flesta av dem utgör den en verklig prövning. Man skall ta emot dem med respekt, medlidande och finkänslighet. Varje tecken på orättfärdig diskriminering när det gäller dessa människor skall undvikas. Dessa personer är kallade att förverkliga Guds vilja i sitt liv, och om de är kristna är de kallade att med Herrens offer på korset förena de svårigheter de kan råka ut för på grund av sin läggning.

    2359 Homosexuella personer är kallade till kyskhet. Genom självbehärskningens dygder, som fostrar till inre frihet, ibland med stöd av osjälvisk vänskap och med hjälp av bönen och den sakramentala nåden kan och skall de stegvis och beslutsamt närma sig den kristna fullkomligheten. [2347]

    // Irène

  4. Gert Gelotte skriver:

    Ingbritt Fagerlund,

    var vänlig låt bli rödpennan. Det viktiga på denna blogg är vad människor skriver, inte hur de stavar. Många svenska katoliker är invandrare och kan stava osäkert av det skälet, andra gör det av andra skäl. Oavsett skäl är detta inte platsen för sårande kriarättningar.

    Gert Gelotte

  5. Ingbritt Fagerlund skriver:

    Förlåt Gert! Det är en ryggmärgsreflex hos mig. Det ska dock inte upprepas.

  6. Anneli Magnusson skriver:

    Iréne,
    Det är en rad obehagliga fakta du radar upp, t.ex. att så många av extremhögerns ledare är katoliker. När det gäller ”katolska” länder som Frankrike säger det kanske inte så mycket, även många vänsterpolitiker är säkert i grunden katoliker.
    När det gäller t.ex. Grekland och Finland blir det tydligare att det finns något hos Katolska kyrkan som lockar till sig människor med skrämmande värderingar.

    Jag tycker också att det är bra att du lyfter fram vilken gräddfil ”kända” personer, oavsett sexuell läggning, har in i Katolska kyrkan här i landet. Det är bara att hoppas att dessa kändisar har civilkurage nog att använda sitt inflytande för att hjälpa homo- och bisexuella bröder och systrar i och in i kyrkan.
    Anneli

  7. Irene Nordgren skriver:

    Anneli

    ”Jag tycker också att det är bra att du lyfter fram vilken gräddfil ”kända” personer, oavsett sexuell läggning, har in i Katolska kyrkan här i landet.”

    Gillar att du i detta sammanhang – på ett elegant och diskret sätt – påminner om ståhejet kring vår ”kändaste” och nyaste trosmedlem….

    Återigen det är skillnad på folk och fä i svensk-katolska kyrkan.

    ”hoppas att dessa kändisar har civilkurage nog att använda sitt inflytande för att hjälpa homo- och bisexuella bröder och systrar i och in i kyrkan.”

    Min erfarenhet visar att så inte är fallet här i landet. En homosexuell kändis som lever i en samkönad relation och som vill konvertera till katolska kyrkan och hittar ”rätt” präst som är villig att medverka till att skaffa ”inresetillstånd” blir snart medveten om att hans/hennes hjälpsamme och förstående präst kan hamna i skottgluggen om det alltför högljutt basuneras ut att det finns ”gräddfiler” in i katolska kyrkan. Bäst ligga lågt och hålla sig till att verka i det fördolda……tänker den nyblivna och lyckligt samboende homosexuella katoliken…..

    A. Just därför blir inte full jämställdhet mellan hetero-och homosexuella i PRAKTIKEN fullt möjlig förrän Vatikanen fråntar de katolska företrädare som är MOT jämställdhet – när det gäller sexuell läggning – möjligheten att agera ”bögbotare” genom att stödja sig på och förkunna VANFÖRESTÄLLNINGARNA om homosexualitet som står i Katolska Kyrkans Katekes.

    Alternativt.

    B. Just därför blir inte full jämställdhet mellan hetero-och homosexuella i PRAKTIKEN fullt möjlig förrän Vatikanen slutar påtvinga katolska företrädare som är FÖR jämställdhet – när det gäller sexuell läggning – pålagan att agera ”bögbotare” genom att stödja sig på och förkunna VANFÖRESTÄLLNINGARNA om homosexualitet som står i Katolska Kyrkans Katekes.

    // Irène

    PS Till vilken kategori A eller B pressansvarige Fredrik Emanuelsson uppe på Biskopsämbetet räknar sig låter jag vara osagt…….

  8. Ingbritt Fagerlund skriver:

    Irène, jag vänder mig starkt emot att du kallar José-Maria Escriva för ”den helige prästen”. Ingenting från 30-talets Spanien med Franco i spetsen kan kallas heligt! Min morbror dog i kampen mot fascisterna i Huesca 1937. Hoppas du menade det ironiskt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *