Trist besked från Norge

Vänner,

Den norska grenen av We are Church (OVEK – Også Vi Er Kirken) uppmanar i ett uttalande Martha Heizer att avgå från sitt uppdrag i International Movement We Are Church (IMWAC):

”OVEKs mening om denne typen handlinger. OVEK har aldri akseptert selvtekt. Vår selvforståelse er at vi er en bevegelse innenfor kirken. Vi arbeider for reformer, men innenfra. Vi gjør ikke og støtter ikke noe som kan tenkes å føre til at vi blir stående utenfor kirken. Eukaristi uten prest er ikke noen kampsak for OVEK. Det bryter over tvert med både katolsk embetssyn og sakramentssyn.

OVEK er en selvstendig organisasjon. ”The International Movement We Are Church” er et løst nettverk av nasjonale katolske reformorganisasjoner med ulike oppfatninger som arbeider ut fra sine egne statutter. Noen av disse nasjonale foreningene går klart lenger enn andre i sine reformønsker, men ikke mange vil gå god for eukaristisk selvtekt. Martha Heizer har tilbudt seg å tre tilbake som koordinator for IMWAC Council. Vi anser det som nødvendig for å komme videre i denne ulykksalige situasjonen.”

Det är sant att reformagendan inom IMWAC ser olika ut. Men att uppmana Martha Heizer att avgå på grund av ett dekret från Rom tycks mig sällsynt illa genomtänkt. We Are Church är en reformrörelse, inte en av alla dessa i allt  hierarkin undergivna lekmannaorganisationer som kyrkan kryllar av. Vi kan inte ha en ordning där Rom ytterst avgör vem som får leda inom IMWAC.

Inom IMWAC finns med säkerhet olika uppfattningar om makarna Heizers huskyrka. Det är inte konstigt. Men vi borde kunna enas om att exkommuniceringen är orimlig. Och i så fall är det också orimligt att uppmana Martha Heizer att avgå.

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 svar på Trist besked från Norge

  1. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    ”We Are Church är en reformrörelse, inte en av alla dessa i allt hierarkin undergivna lekmannaorganisationer som kyrkan kryllar av. Vi kan inte ha en ordning där Rom ytterst avgör vem som får leda inom IMWAC.”

    Huvet på spiken – som vanligt ! Att hålla sin biskop på gott humör kan ju inte vara den främsta uppgiften för en katolsk reformrörelse !

    // Irène

  2. Irene Nordgren skriver:

    Utan OVEKS grötmyndiga ton

    VÄKS uttalande om den tragiska exkommunikationen av Martha och Gert Heizer

    http://1drv.ms/1hWBzKI

    // Irène

    http://www.katolskvision.se/blog/?p=13181

  3. Samuel Johansson skriver:

    Irène.

    Såväl reformister som traditionalister borde kunna instämma i Väks vidsynt insiktsfulla uttalande:

    ” Vår roll i kyrkan är att verka för varaktiga och strukturella reformer som hjälper alla troende, särskilt de marginaliserade och fattiga, att hitta till eukaristins gåva och livskraft. Vi, lika lite som någon annan grupp, äger eukaristins gåva som en personlig ägodel, vi förvaltar den istället tillsammans med de fattiga, med deras och våra herdar. ”

    Samuel.

  4. Gert Gelotte skriver:

    Vänner,

    VÄKS (Vi Är Kyrka Sverige) skriver alltså: ”Vi, lika lite som någon annan grupp, äger eukaristins gåva som en personlig ägodel … ”

    Men konflikten kring makarna Heizer bottnar ju i just detta, att våra biskopar och präster anser sig ha exklusiv förfoganderätt till eukaristin. Om vi förvaltar eukaristin tillsammans kan ju inte makarna Heizer anses ha gjort något fel, mer än att ha brutit mot en av präster och biskopar stiftad kyrkolag som i så fall står i strid med den gemensamma uppgiften.

    För övrigt anser jag att VÄKS illa dolda förhoppning att Martha Heizer skall avgå ”med ålderns rätt” till hösten är såväl feg som ynklig.

    Gert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *