Heizers provokation ”träffar ett öppet sår i kyrkan”.

Vänner,

Dekanen för teologiska fakulteten vid universitetet i Innsbruck Wolfgang Palaver ifrågasätter i Tiroler Tageszeitung om exkommunikation är ett lämpligt svar på makarna Heizers provokation:

”Makarna Heizers proaktiva handling är felaktig såväl dogmatiskt och kyrkorättsligt. Därom råder en bred enighet i den teologiska faktulteten. Personligen frågar jag mig om exkommunicering verkligen är det bäst ägnade svaret på denna provokation”, skriver Palaver. Den historiska belastning som är förbunden med denna åtgärd försvårar kommunikationen med allmänheten.

Samtidigt slår den katolske teologen fast att makarna Heizers provokation träffar ett öppet sår i den katolska kyrkan ” eftersom den tilltagande prästbristen i väst och därmed sambandet mellan församlingsledning och eukaristifirande ställer påträngande frågor om tillträdet till det vigda ämbetet”. Här krävs det modiga svar om kyrkans framtid helt oberoende av den här diskuterade problematiken.” (min översättning)

http://www.tt.com/panorama/gesellschaft/8493777-91/provokation-trifft-offene-wunde-in-der-kirche.csp

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Heizers provokation ”träffar ett öppet sår i kyrkan”.

  1. Samuel Johansson skriver:

    Tack, Gert, för översättningen av detta intressanta inlägg.

    Den tyska debatten visar alltså att det är fullt möjligt att se frågans komplexitet från mer än ett perspektiv. Kommer Irène att kalla Palaver motsägelsefull?

    Samuel.

  2. Irene Nordgren skriver:

    Gert

    ”påträngande frågor om tillträdet till det vigda ämbetet”

    Exakt.

    Frågor som rör olöst APARTHEIDPOLITIK dvs åtskildhet vare sig det gäller vita och svarta, hetero-och homosexuella, prästerskap och lekfolk, manligt lekfolk och kvinnligt lekfolk…….sådana frågor känns gärna påträngande för de privilegierade……..

    Har vi någonsin hört om PRIVILEGIER i historien som getts upp frivilligt av de privilegierade ……?

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *