”Vi ska bryta ner Hamas och andra terrorister”  säger Israels nuvarande premiärminister Netanjahu.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5913693

Idag  visar också ULF ÖFVERBERG ordförande Samfundet Sverige-Israel Stockholm i en artikelreplik i  SvD  under rubrik ”Hamas är problemet – inte Israel ” hur olika  man kan tolka och beskriva  händelser och processer  i  konflikten mellan Israel och Palestina.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/hamas-ar-problemet-inte-israel_3745546.svd

// Irène

PS Jag har engagerat mig i konflikten för att jag  anser mig vara en Israelvän och för att jag oroas över  att  Netanjahus  kolonialpolitik  kommer att leda Israel  in i fördärv.

Det är särskilt en mening i Ulf Öfverbergs artikel som inspirerade mig till detta blogginlägg .

”Nu ingår Hamas i den palestinska enhetsregeringen.”

Netanjahu föddes 1949 – 1 år efter staten Israels bildande.


Jag undrar  vilken term Netanjahu skulle välja som beteckning för  medlemmarna  i organisationerna Irgun och Sternligan som opererade i hans hemtrakter innan han föddes ? En av Netanjahus företrädare på premiärministerposten Menachem Begin var under en period Irguns ledare och ytterligare en företrädare på samma post Yitzhak Shamir var ledare för Sternligan ……..

I varje fall väljer Wikipedia att tala om ”terror”  i samband med Irgun och Sternligan

”Irgun Zvai Leumi (på svenska ”Nationella militära organisationen”), var en paramilitär sionistisk organisation och verkade i Palestina   åren 1931–1948. Den anses ha varit en terrorgrupp, och stämplades officiellt som sådan under Palestinas tid under brittiskt mandat. Syftet med gruppens attacker var att med ”våldsamma medel” bekämpa Palestinas araber och brittiska institutioner i Palestina.Organisationens ledare var under åren 1943–1948 Menachem Begin

som senare blev Israels premiärminister. Irgun utförde ett stort antal terrordåd. Det mest välkända var mot King David Hotel i Jerusalem 1946.   I denna attack dödades sammanlagt 91 personer. Eftersom sprängladdningen levererades av en lastbil som användes för mjölktransporter, betraktas detta ibland som det första exemplet på användandet av en bilbomb  i Mellanösternkonflikten. En annan uppmärksammad raid var den som ledde till Deir Yassin-massakern 1948.”

http://sv.wikipedia.org/wiki/Irgun

En utbrytargrupp ur Irgun var Sternligan, ansvarig bla för mordet på Folke Bernadotte.


http://sv.wikipedia.org/wiki/Sternligan

I samband med att Israel firade sin 60-årsdag  2008 erinrades om mordet på Folke Bernadotte i SvD

http://www.svd.se/kultur/kulturdebatt/sverige-var-inte-tyst-efter-mordet_1249937.svd#preambleend

Ulf Ekman har uppkallat sin Operation Jabotinsky efter Zeev Jabotinsky som var med och grundade den ”militanta nationalistorganisationen  Irgun” .


http://sv.wikipedia.org/wiki/Zeev_Jabotinsky

http://old.livetsord.se/default.aspx?idStructure=530

http://www.fria.nu/artikel/82039