Marcus Birro Öppet svar till Åke Bonnier.

Marcus Birro svarar på biskop Åke Bonniers öppna brev här

http://blogg.varldenidag.se/birros-blogg/oppet-svar-till-ake-bonnier/

och här

http://blogg.svenskakyrkan.se/akebonnier/2014/07/11/oppet-brev-till-marcus-birro/#comment-36034

Åke Bonniers öppna brev

http://blogg.svenskakyrkan.se/akebonnier/2014/07/11/oppet-brev-till-marcus-birro/

som föranleddes av Marcus Birros Expressenkrönika 9 juli

”Jag konverterar fullt ut till katolicismen”

och som ödmjukt  inleds med orden

”Snart är Svenska kyrkan kliniskt befriad från allt kristet.”

http://www.expressen.se/kronikorer/marcus-birro/birro-jag-konverterar-fullt-ut-till-katolicismen/

// Irène

PS En nyckelmening i Marcus Birros öppna  svar till Åke Bonnier

”En märklig sak jag tidigt upptäckte i kristenheten var att många där inte bekände sig som kristna.”

Denna mening avslöjar Birros totala omedvetenhet kring sitt  självskrivna  tolkningsföreträde och självpåtagna TOLKNINGSMANDAT  av  innebörden i  ”att bekänna sig som kristen .”

Här tror jag  Åke Bonnier har mycket att tillföra Marcus Birro som jag hoppas att han tar med sig in till katolska kyrkan och kanske vidarebefordrar till sin nya biskop Anders Arborelius……..



Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Marcus Birro Öppet svar till Åke Bonnier.

  1. Agneta Sofiadotter skriver:

    Irene (o Marcus Birro)

    Låt oss fortsätta att respektera varandra, Irene.

    Jag tycker att du Marcus Birro är lysande.

    Det är en synnerligen viktig artikel som kan verka som en brandfackla om andra tar tag i den.

    Du Irene. poängterar ofta att du har annorlunda förutsättningar än andra konvertiter genom att du är född katolik. Jag o resten av svenskarna blev födda lutheraner. Jag har en gång läst till präst som biskop Ströms gunstling o jag lämnade kyrkan långt innan jag konverterade…pga att jag upplevde klimatet i kyrkan som andefattigt. Det var inget lätt beslut o jag satt många gånger hos biskopen o grät o han försökte hålla mig kvar. Min upplevelse då var att jag var för känslig för svenska kyrkan ….att deras stumhet skulle urholka min själ. Jag tror att det är något som du Marcus kan kanske känna igen dig i.

    Mår man bättre som känslig individ i katolska kyrkan? Ja, det tror jag förutsatt att man håller sig kvar i periferin o inte närmar sig de makthungriga o de alltför följsamma. Men med ditt temperament Marcus så tror jag att du kommer få problem om du inte lär dig konsten att sätta på dig ögonbindlar o öronskydd i rättan tid för även katoliker ljuger om sanningar. Högt upp i hierarkin ljugs det. Men om du vill bli lycklig o vårda ett jämnmod o frid så vet att det är en andlig atmosfär du kommer till (alas!)o du kan be på knä utan att det väcker uppmärksamhet o du kan befinna dig i ett kapell närsomhelst o behöver inte legitimera dig inför en frånvarande kyrkvaktmästare för att få ut en nyckel till en stängd kyrka. Du har vänner i kyrkan med vilka det är naturligt att prata om G -d med o i flera timmar, dagar o livet ut med.

    Jag har tappat min tro på katolska kyrkan, är fortfarande katolik men på väg mot judendom men ändå så måste jag säga dig Marcus resp ge Irene rätt i en sak. En väldigt väsentlig sak. G-d har många namn o rabbinen Jeshuas europeiska namn Jesus som du finner vara enda vägen till G-d är älskad som rabbin inom judendom o profet inom islam. Betänk det innan du uttalar dig sårande mot andra djupt troende människor på vår jord. Bli en fredfurste istället för en vi o niare.

    Shalom Agneta

  2. Samuel Johansson skriver:

    Irène.

    Du skriver:
    ”En nyckelmening i Marcus Birros öppna svar till Åke Bonnier
    ”En märklig sak jag tidigt upptäckte i kristenheten var att många där inte bekände sig som kristna.”
    Denna mening avslöjar Birros totala omedvetenhet kring sitt självskrivna tolkningsföreträde och självpåtagna TOLKNINGSMANDAT av innebörden i ”att bekänna sig som kristen .”

    Även om jag inte delar Birros alla uppfattningar – om Jackelén exv – så ger jag honom rätt i att han har ”tolkningsmandat av innebörden i ”att bekänna sig som kristen”. Vi har alla detta mandat att kunna känna igen varandra som kristna, annars skulle det inte vara möjligt att tillsammans arbeta för vår enhet i Kristus.

    Tyvärr förstår inte Birro det djupa organiska sambandet mellan att vara teologiskt konservativ och politiskt progressiv på det sätt Jackelén är. Kanske kan Franciskus få honom att förstå.

    Samuel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *