”Farligt att betrakta judar som en homogen grupp”

”Judisk demonstration som går stick i stäv med den israeliska staten.”

På sociala media skrivs, citeras, kommenteras och tas mycket olika ställningstaganden  i dessa dagar  utifrån konflikten  Israel-Palestina och hur den skildras i press och media.

I bloggosfären väljer var och en utifrån tycke och smak vem och vad som ska citeras som föredömligt  alternativt avskräckande exempel på åsikter och  värderingar.

Själv väljer jag som föredömligt exempel Henry Aschers utmärkta debattinlägg  i dagens DN under rubrik

” Farligt att betrakta judar som en homogen grupp”

”Om judar görs kollektivt ansvariga för den israeliska regeringens politik är det alltså felaktigt och leder till att de verkligt ansvariga kommer undan. Dessutom är det en form av antisemitism. Tyvärr bidrar den extremistiska israeliska regeringen medvetet till detta när de framställer sig som representant för världens judar och hävdar att alla judar står bakom deras agerande. Är det då konstigt att en del människor har svårt att se skillnad mellan Israel och judar i allmänhet?”

http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/henry-ascher-farligt-att-betrakta-judar-som-en-homogen-grupp/

Inlägget är ett svar på Jackie Jakubowskis debattinlägg 23  juli i DN

”Från vilken avgrund kommer ­detta ständigt latenta hat?”

http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/fran-vilken-avgrund-kommer-detta-standigt-latenta-hat/

Idag bejakar  Jackie  Jakubowski att ”barn till Förintelsens överlevande  kan  dra lärdom” som yttrar sig på helt olika sätt.

”Henry Ascher och jag drar på var sitt sätt lärdom av vår erfarenhet som barn till Förintelsens överlevande. Hans judiska erfarenhet har lett till ett starkt engagemang för palestinierna. (Jag önskar att hans empati inte bara omfattade de palestinska offren i Mellanösternkonflikten utan även de judiska.)”

http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/jackie-jakubowski-misshandel-av-judar-far-inte-passera-som-israelkritik/

// Irène

PS  Som ”barn till Förintelsens överlevande” vill jag också  föra fram det  för mig ständigt avskräckande exemplet  i dagens debatt i Sverige i  Israel-Palestinakonflikten  – nämligen återigen Israels ambassadör i Sverige Isaac Bachman som helt oemotsagd fick bre ut sig på Livets Ords Europakonferens 30 juli.

Inte undra på att ambassadören vittnade om att han inte har trivts  så bra någonstans i Sverige som omgiven av Livets Ords  3.000 hängivna och applåderande församlingsmedlemmar ………..

Jag betraktar Isaac Bachmans tal gränsande till hets mot folkgrupp …….

Bachman börjar sitt tal ca 1 timme in i programmet. Bachman tackar såväl  ”pastor Ulf Ekman ” som dennes efterträdare Joakim Lundqvist för inbjudan…….

http://livetsordplay.se/play.aspx?idClip=4284&cn=Europakonferens

Eftersom ”pastor Ekman ” numera är katolik gäller det att SE UPP  så att inte Ulf Ekman  försöker sig på att introducera rysaren Bachman ÄVEN i sitt nya kyrkliga sammanhang……

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 svar på ”Farligt att betrakta judar som en homogen grupp”

  1. Agneta Sofiadotter skriver:

    Kära Irene

    Kul att stöta ihop med dig i Lund apropå!

    Men nu tycker jag inte att israels ambassadör är så ryslig. Jag tycker att han har en hel del rätt i vad han skriver förutom att han borde skrivit att Hamas var legitima eftersom folket valt dem. Se nedan.

    http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/ansvaret-vilar-pa-hamas_3781842.svd

    Jag vet att du är också ett barn av förintelsens överlevande o att det känns sååå rätt o starkt att du skriver det nu. I dessa tider! Louis Armstrong gick ju med en Davidsstjärna hela livet utan att vara jude….vi bör alla MINNAS i vårt eget blodsystem:… förintelsen.

    Men Irene det är väldigt viktigt att alla sidor får träda fram o ge sin bild av vad som händer. Personligen håller jag på Avraham Burgs syn samt att bosättarna är Israels största fiende o Bachmans syn att palestiniernas största fiende är Hamas.

    Jag tycker att det måste vara ett rent helvete att vara ambassadör för Israel speciellt i ett land som Sverige där alla måste tänka politiskt korrekt om både Pridefestivaler o Israel. Annars blir de nästan mobbade…

    Agneta

  2. Irene Nordgren skriver:

    Kära Agneta

    jag tyckte också det var kul att stöta ihop i Lund häromdagen.

    Ang Israels ambassadörer i Sverige är det självfallet fritt fram att tycka olika.

    Jag betraktar Isaac Bachman som ett språkrör för Netanjahus aggressiva ultrahögerpolitik och som sådan anser jag att han förtjänar samma kritik som den regering som han valt att representera i Sverige.

    Men vi behöver inte ta tid till att försöka övertyga varandra om våra respektive uppfattningar.

    Däremot kan våra andra läsare få göra sig egna uppfattningar utifrån de referenser vi länkar till som tex apropå Isaac Bachman

    Sydsvenskan 1 augusti under rubrik

    ””Herr ambassadör, våldsspiralen började med Israels ockupation.”

    http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuella-fragor/herr-ambassador-valdsspiralen-borjade-med-israels-ockupation/

    Påminner om mitt blogginlägg nedan

    http://www.katolskvision.se/blog/?p=13601

    DN 1 augusti

    ”En humanitär katastrof med brottsliga förtecken”

    ”Verkligheten är denna: Israel ägnar sig sedan lång tid åt en systematisk diskriminering av palestinier i Israel, liksom på ockuperade område på Västbanken och i Gaza. Exemplen är talrika. Palestinier från Västbanken och Gaza är förhindrade att leva och återförenas med sina familjer. På Västbanken har Israel i strid med folkrätten uppfört en nio meter hög mur som omöjliggör för befolkningen att träffas. I likhet med andra kända murar skiljer denna mur familjer, vänner och grannar åt. Vidare har Israel – i strid med FN-resolutioner och avgöranden av Israels högsta domstol, liksom Internationella domstolen i Haag – genomfört ett omfattande så kallat bosättningsprogram som i princip omöjliggör en tvåstatslösning på de villkor som FN redan 1967 indikerade i resolution 242, med krav på Israel att omedelbart lämna de ockuperade områdena. Till detta kommer den dagliga institutionaliserade diskrimineringen av palestinier. De får inte åka på samma vägar som israeler, de tvingas utsättas för militära check points, underbetald palestinsk arbetskraft utnyttjas, de underkastas begränsningar i rätten att rösta, och så vidare.”

    // Irène

  3. Gert Gelotte skriver:

    Vänner,

    Henry Ascher analyserar frågan mycket bra.
    Det är viktigt att hålla antisemitismen borta från motståndet mot Israels försök att utplåna palestinierna genom att kolonisera Västbanken och använda Gaza som ett enda gigantiskt fångläger. Israels politik är inte judarnas fel!
    Men det är också viktigt att hålla stånd mot alla försök att smeta antisemitism över oss som insisterar på att palestinier inte är undantagna från mänskliga rättigheter och internationell rätt.
    Det är närmast en reflex från sionister, judiska såväl som kristna, att slänga tillmälet antisemit mot den som kritiserar Israel och inte omedelbart lägger minst lika stor skuld på palestinierna.
    Men det är inte palestiniernas fel att de blir rånade under vapenhot av Israel – när de inte blir dödade och rånade. Terror, det vill säga urskillningslöst våld mot civila är aldrig godtagbart, men palestinier har samma rätt som andra ockuperade folk att göra väpnat motstånd.

    Gert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *