3 goda katoliker som vet vad som passar sig och inte

Veckans Människor och Tro

”Den katolska faran”

”Sista delen av Människor och tros sommarserie om nutidshistoriska händelser inom den religiösa sfären. Med hjälp klipp från Radioarkivet tar vi några steg tillbaka och betraktar konflikter som lett fram till dagens situation. Den här veckan handlar det om ”den katolska faran, om Katolska kyrkans historia i Sverige. Medverkande är Magnus Nyman, idéhistoriker och präst, Yvonne Maria Werner, historiker och Örjan Ekman, från organisationen Individuell människohjälp. Programledare Peter Sandberg.”

http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=416

// Irène

PS   I rättvisans namn tycker jag det hade varit klädsamt med  åtminstone en gnutta  inomkatolsk kritik om  de fördomar som ÄVEN frodats MOT protestanter och svenska kyrkan bland katoliker de senaste 50 åren.

Inte ett ljud om något sådant av 3 praktkatoliker som vet att sköta sig offentligt och vet vad som passar sig och inte.

För mig – som i motsats till panelen-  är ”född” katolik och gått mina första 6 skolår  i svensk katolsk nunneskola på 50- talet och där undervisats  av  bayerska ordenssystrar kan vittna om hur fördomar mot Luther och svenska kyrkan inplanterats i  katolska barn i Sverige ……..

Varning för svenska kyrkan som inte har apostolisk succession!  Vilken medelålders svensk katolik minns inte förbudet att  gå in i en protestantisk kyrka.  Att gå till nattvard i en sån kyrka …..otänkbart!

Mönstret går igen.   Om 30-40-50 år när någon programmakare i radio eller TV ”tar  några steg tillbaka”,   gräver i mediearkiven och gör en historisk tillbakablick om katolska kyrkan i Sverige  sitter 3  andra goda praktkatoliker  och kommenterar  och raljerar över katolska kyrkans inställning   till obligatoriskt celibat, kvinnliga ämbetsbärare och  homosexuella under 2000-talets första decennier.  Raljerar om  kardinal Müller och Vatikanens Troskongregation som fortfarande var i full gång  och som exkommunicerade den katolske prästen  Roy Bourgeois vars brott var att offentligt plädera och agera  för kvinnliga ämbetsbärare. Raljerar över   exkommunikationen av  reformgruppens Wir sind Kirches österrikiska ordförande mm.

Svensk inomkatolsk kritik i offentligheten får vänta tills vinden vänder……Det är bara katoliker som inte vet att sköta sig som sig bör som har den dåliga smaken att kritisera missförhållanden medan de pågår.  Som har den dåliga smaken att   inte invänta med att kritisera påvar och  katolska företrädare tills de avlidit …….

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på 3 goda katoliker som vet vad som passar sig och inte

  1. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    Jo fördomar fanns det på båda håll. Men med tanke på hur självklar vi nu tar religionsfrihet och Sverige som sekulär stat tror jag det är bra att komma ihåg att så har det inte alltid varit. Ända in på 1950-talet fanns diskriminerande lagstiftning mot ”främmande trosbekännare” i Sverige. Svensk och luthersk var synonyma begrepp.
    Låna kyrka är numera självklart. Men ännu på 60-talet fick en katolsk begravning i Uddevalla göras utomhus. En katolsk begravning i en svensk kyrka var otänkbar och någon katolsk kyrka fanns inte. Själv har jag varit med om att få nej med motiveringen att kyrkan vi ville låna för en katolsk mässa var vigd. Däremot fick vi gärna låna ett ovigt gravkapell. Detta inträffade, om jag minns rätt, omkring 1980.
    När vi med rätta förfäras över hur det ser ut och går till i andra länder är det bra att komma ihåg den egna svenska historien.

    Gert

  2. Irene Nordgren skriver:

    Gert

    Du skriver

    ”………tror jag det är bra att komma ihåg………”

    Det gör jag och har alltid gjort. ”Kom ihåg” det gjorde också panelen men jag vidhåller att en liten, liten gnutta katolsk självkritik hade suttit fint…..

    Skrev en krönika om allt detta förra året i Dagens Seglora i samband med valet av Antje Jackélen till ärkebiskop som det går att återvända ……

    http://dagensseglora.se/2013/10/17/den-rena-laran-ar-en-historia-om-blodspillan/

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *