”Sionism” tycks ha fallit ur vokabulären hos vissa specialister på antisemitism

I Dagens Seglora  skriver jag om

Demokrati och sionism inkompatibla ideologier

// Irène

PS Jag undrar hur det kommer sig att  begreppet SIONISM tycks ha fallit ur vokabulären hos  just samma  skribenter som specialiserat sig på att skriva om  ANTISEMITISM.

Gång på gång  verkar det sammanfalla att samma skribenter som inte  en enda gång i sina  texter om Israel-Palestina konflikten tycks ha behov av att  använda begrepp som  SIONISM har stora behov av att  använda  begrepp som ANTISEMITISM och NYANTISEMITISM.    How come ?

Ett talande exempel är Siewert Öholm och hans  artikel i dagens  Världen Idag

”Media underblåser nyantisemitism”

http://www.varldenidag.se/Inrikeskommentar/2014/08/11/Siewert-Oholm-Media-underblaser-nyantisemitism/

Annat exempel är Stefan Swärd

Hur jag ser på judarna, Israel och den yttersta tiden

Svar på frågor om Israel, judarna, Bibeln m.m.

till vilken  Bengt Malmgren refererar  så ofta han kan och till vilken jag därför ställt frågan vad han tror är orsaken till  att begreppet SIONISM tycks ha fallit ur vokabulären hos  vissa skribenter…..

http://bengtmalmgren.wordpress.com/2014/08/09/judarna-staten-israel-och-kyrkan/

En annan specialist på ANTISEMITISM  som jag aldrig hört använda begreppet SIONISM är Isaac Bachman,  regeringen Netanyahus språkrör i Sverige.

Lyssna när  parlamentsledamoten David Norris talar UR HJÄRTAT i irländska parlamentet

https://www.youtube.com/watch?v=9MjCqAeWhoE

David Norris talar bla om att det är Israel som skapat Hamas genom att splittra Fatah. David Norris påtalar att Netanyahu kränker allt vad judendom står för när det gäller respekt för liv. Judendomen säger ”Att rädda ett liv är att rädda hela universum”.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

14 svar på ”Sionism” tycks ha fallit ur vokabulären hos vissa specialister på antisemitism

  1. Irène Nordgren skriver:

    Bengt slingrar sig ur min fråga ”vad han tror är orsaken till att begreppet SIONISM tycks ha fallit ur vokabulären hos vissa skribenter…..”

    http://bengtmalmgren.wordpress.com/2014/08/09/judarna-staten-israel-och-kyrkan/#comment-3476

    Jag svarar

    Bengt

    ”Jag uppfattar att Stefan accepterar och tar för givet det som Världsamfundet garanterat judarna, ett nationalhem i det palestinska området. Det framgår av hans text utan att etiketten sionism används.”

    Du slingrar dig ur min relevanta fråga.

    Om du med Världssamfundet åsyftar Balfourdeklarationen från 1917 lyder den i Wikipedias översättning

    Utrikesdepartementet
    2 november 1917

    Käre Lord Rothschild!
    Det bereder mig stor glädje, att å regeringens vägnar överbringa Eder följande deklaration av medkänsla med de judiska sionisternas strävanden, vilka har blivit underställda och bifallna av kabinettet:
    ”Regeringen ser med välvilja på en i Palestina upprättad nationell hemvist för det judiska folket och kommer att på bästa sätt bemöda sig om att underlätta verkställandet av denna avsikt, under den otvetydiga förutsättningen att intet må göras som kan inverka menligt på de mänskliga eller religiösa rättigheterna hos befintliga icke‑judiska samhällen i Palestina, eller de rättigheter och den politiska ställning som åtnjuts av judar i något annat land.”
    Jag skulle vara tacksam om Ni ville göra denna deklaration veterlig för den Sionistiska federationen.

    Eder tillgivne
    Arthur James Balfour

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Balfourdeklarationen_%281917%29

    // Irène

    PS Vore tacksam om du hänvisar mig till det dokument där Världssamfundet säger att judarna ska få ett nationalhem PÅ BEKOSTNAD av palestinierna.

    http://bengtmalmgren.wordpress.com/2014/08/09/judarna-staten-israel-och-kyrkan/#comment-3477

  2. Anneli Magnusson skriver:

    Iréne,
    Det stora problemet är att de flesta verkar ha så svårt att se helheten. Man förfasar sig som du över att palestinierna lider, eller anser att israelerna måste få försvara sig och att det bara är deras utmärkta antimisilskydd som gjort att förstörelsen inte blivit större. Igår hölls en demonstration för de kristna som drabbats av IS framfart, men ingen bryr sig om övriga minoriteter som plågas svårt. Andra anklagar av någon anledning judar i Sverige och andra europeiska länder för vad som sker i Israel(!)

    Det gör mig ursinnig, ska det vara så förbaskat svårt att se att det är fundamentalister som gör att människor lider, inte israeler, palestinier eller muslimer i största allmänhet. De är i stället drabbade, allihop. Dags för en allmän skärpning!
    Anneli

  3. Anders Persson skriver:

    När Frankrike begick krigsförbrytelser i Algeriet kring 1960 fanns det fransmän, både i Frankrike och utomlands som stod upp och protesterade eller markerade sin avsky. Samma sak med amerikanare när USA begick krigsförbrytelser i Vietnam tio år senare. Det innebar att kritiken emot dessa länders agerande inte kom att infatta ett allmänt fördömande fransmän i allmänhet eller amerikaner i allmänhet.

    För att separera frågan om kritik emot Israel från antisemitism, vore det välgörande om alla de som anser sig vara ”judar” och är kritiska emot Israels politik också, i stort och smått ger detta tillkänna. Många har gjort det, t.ex. Göran Rosenberg i en artikel i Expressen nyligen. Men ju fler som gör det desto mindre risk för att rasister och antisemiter får vatten på sina kvarnar.

  4. Agneta Sofiadotter skriver:

    Anders

    Jag håller helt med dig. Och det är mycket viktigt. Vad menar du med ” anser sig vara judar”?
    Är det såna som jag ex? Förutsatt att du tagit del av min andliga färd beskrivet här på bloggen.
    Det blir lite fånigt (mycket) om man anser sig vara judinna utan att vara det…men å andra sidan Why not. Jag har t.o.m. En rostig Davidsstjärna i plåt som jag kunde bära runt halsen tillsammans med ett hjärta i en annan kedja … Jag tror det vore bra att bära tillsammans runt min hals för att visa hur oerhört viktigt det är att vi inte glömmer Förintelsen…den Förintelsen är alla våras Sorg. Den människa som inte ofta tänker på Hitlers suggestiva makt o människors gruppbehov är i mina ögon inte speciellt mkt människa.

    Nå vad menar du?

    Vänligen agneta

  5. Anders Persson skriver:

    Agneta,

    “Anser sig vara judar”? Jag gick på ett läroverk i Göteborg, grundad av göteborgska liberala judar. Utan att vara jude själv utsattes jag själv för någon slags antisemitism genom glåpord för att gå på ”den där judeskolan”. Många av mina klass- och skolkamrater hade någon förälder eller mor- eller farförälder som var jude.

    När vi träffats senare har en del velat accentuera sin ”judiskhet” andra inte. En blev upprörd när jag talade om ”kvartsjudar”. Det var ”nazistisk vokabulär”. Kanske är det sant, men kring 1960 var det helt okontroversiellt att tala i de termerna på skolan.

    En av mina förra klasskamrater, som jag träffade nyligen, vars mormor var judinna, påminde mig om att den är jude var moder är judinna. Definitioner kan man inte bråka om men det innebär, om jag förstått det rätt, att den vars mormorsmormorsmor är judinna ska räknas som ”jude”, medan den som har 100% judar i stamtavlan utom sin egen mor, inte är ”jude”.

    Så när det gäller vem som är jude, så har jag svårt att hänga med. Men eftersom jag anser det helt likgiltigt vilka DNA-celler som döljer sig hos mina medmänniskor, så upprepar jag vad jag sagt: de som av olika skäl anser det viktigt att kalla sig ”jude” eller hur jag ska formulera det, måste också, liksom alla vi andra, ta ställning till den politik som staten Israel bedriver.

    Som sagt: att kring 1960 älska Frankrike, fransmännen och fransk kultur hindrade inte att fördöma agerandet i Algeriet.

  6. Agneta Sofiadotter skriver:

    Tack Anders!

    Skönt med din öppna attityd. Detta ämne är mer förbjudet för oss icke judar än för judar o det kan till slut bli för båda parter en fråga om renrasighet som blir absurd. Jag funderar mkt över detta eftersom när jag vilsen i ett annorlundaskap i min egen första familj, började släktforska o fann att de valloner man alltid tjatat om på min farmoders sida istället var assimilerade göteborgska judar. Ett liv med många judiska vänner o judiska uppvaktande män fick sin förklaring ???? O det faktum att min egen ”personliga” religiositet o vandring låg Talmud oerhört nära. Var jag egentligen kristen i min tro e var o är jag ett barn av den mosaiska lagen med kärlek till den judiske rabbinen Jesu lära…?..Hade jag inte alltid förundrats vid Maria Magdalenas ord vid trädgårdsmästarens fötter ”rabbi”. …? . Och att det aldrig riktigt ville släppa taget om min själ. Att kristendom slagit mynt o gjort politik av rabbinens lära.???

    Nu växer som du säkert vet reformjudendomen o är väl snart större än ortodox judendom o med det deras/dess åsikt att judendom även ärvs på faderns sida. Det blir allt mer klurigt detta med G-ds enligt skrifters uttalade önskan om att judar ska föröka sig över jorden liksom rabbinen i sin tur gav missionsbefallningar. Man skulle kunna mena att kristna är konvertiter IOM dop in i juden o rabbinen Jesu lära.

    DNA är också knepigt när det gäller ashkenazer eftersom många hävdar att dess stammider inte var judinna. Samtidigt är det ett faktum att ashkenaziska judar har den högsta av intelligenskvoter. DNA eller socialt o kulturellt betingat därom tvistar de lärde.

    Intressant att du fick börja din skolning gn livet i en sådan skola.

    Jag tycker inte om Israels politik o håller helt med dig om att man måste skilja på israelisk politik o judar. Det är ju lika dumt som att säga att ungrare idag är rasister. Nu har ju Israel deklarerat att de ska ockupera än mer mark från palestinierna vilket är så korkat att man inte vet vad man ska säga med tanke på att judar utanför Israel blir hotade. Till livet hotade i värsta fall.

    I vilket fall … Jag personligen sitter fast på en gren på det terebinträd där Abraham för samtal nedanför med G-ds änglar som får till konsekvens att två kvinnor med två söner ställs mot varandra. En händelse som än idag kan utplåna vår jord genom ett sista världskrig. Liksom jag sitter fast dagligen i den skugga som blev till under hitler som förintade 6 miljoner judar o 2 miljoner romer.

    Jag vet inte hur jag ska slippa bli så berörd.

    Har du tankar?

    Agneta

  7. Anders Persson skriver:

    En sak jag undrat över länge är varför vi ”gentiler” http://en.wikipedia.org/wiki/Gentile
    är så noga påpassade så att vi inte säger något som på det minsta sätt kan uppfattats som rasistiskt. Men däremot verkar det vara fritt fram för olika minoriteter att diskutera sin egen ”renrasighet” och sedan ha fördomar om varandra och majoritetsbefolkningen.

    — –

    När jag bodde i England inbjöd BBC fem företrädare för olika religioner att i tio minuter tala för sin religion: anglikan, katolik, jude, muhammedan och – tror jag – buddist eller grekisk ortodox.

    Eftersom jag inte är religiös (längre) så var jag öppen och fann till min förvåning att den jag kände stod mig närmast spirituellt var den som talade för judendomen. Han var överrabbi i London och jag tror till och med att han talade för de ortodoxa judarna.

    Jag blev som sagt lite förvånad att jag i händelse av religiös omvändelse skulle söka mig till de ortodoxa judarna (om de nu släppte in mig). Men så slog det mig att det finns en stor ortodox judisk församling i New York som anser Israel vara en hädelse emot Jahve.

    Om jag minns rätt så menar de att judarnas hela framgångssaga (mellan pogromerna) har varit att just leva bland ”gentiler”. Att slå sig ihop och bilda en egen stat, även om det låg i det Heliga Landet, skulle icke desto mindre vara ett misstag.

    De kanske får rätt. Israel verkar ju kunna ta på kål på sig själv genom interna motsättningar utan ”hjälp” utifrån.

  8. Irène Nordgren skriver:

    Anders

    ”Men så slog det mig att det finns en stor ortodox judisk församling i New York som anser Israel vara en hädelse emot Jahve. ”

    Snarare en rörelse Neturei Karta…….

    http://www.katolskvision.se/blog/?p=13813

    http://www.katolskvision.se/blog/?p=13750

    // Irène

  9. Agneta Sofiadotter skriver:

    Anders

    Godmorgon nu på valdagen där vi bör be till G-d att antisemitism o rasism inte får röster som leder till en vågmästarroll. Vågar vi utan att bli utnyttjade av idioter …fortsätta samtalet om den judiska människans intelligens?

    I Natural History of Ashkenazy Intelligence hävdar Gregory Cochran, Jason Hardy o Henry Harpending från universitetet i Utah att central o östeuropeiska judar har den högsta genomsnittliga IQ:n av alla etniska grupper för vilka det finns påtagliga data. De ligger mellan 0,75 o 1,0 standardavvikelser över det europeiska genomsnittet, vilket motsvarar en IQ på 112-115. Men vad som är intressant är att medan aschkenasiska judar får höga poäng i matematisk o språklig problemlösning är deras visuospatiala förmåga märkbart lägre än hos övriga européer. När man tittar på extremvärden för exceptionell intelligens, nivåer för nobelpristagare o stormästare i schack blir den judiska representationen synnerligen hög. Judarna blir överrepresenterade ju högre upp man kommer kommer i test bland individer med IQ från 150 o uppåt.

    Är det då så märkligt att du finner dig dragen spirituellt till judendomens presentation av tro?
    Du har förlorat en tro ….var det därför att presentationen av den gängse (för oss vanliga) tro var så manipulativ o förenklad resp så av teologer teologiskt urvattnad?

    PS märker att jag kan uppfattas som en arrogant stropp mot andra religioner men det är jag inte

    Agneta

  10. Anders Persson skriver:

    Agneta mfl.

    Jag har också länge (kanske sedan min skoltid) reflekterat över den judiska överrepresentationen i intellektuella yrken och överhuvudtaget i den västerländska kulturen. Men jag har, som icke-rasist, motstått alla frestelser att förklara det utifrån ”inverterad rasism” dvs att judar av naturen är mer intelligenta. Dessutom vet vi från andra sektorer av samhälle och vetenskap att sk. ”intelligenstester” är vilseledande instrument. Ska man vara icke- och anti-rasist måste man ju vara konsekvent!

    Judiska vänner har velat förklara det med den långa traditionen av studier av Talmud, och det kan vara sant. Själv har jag en annan förklaring: av egen och andras erfarenheter vet jag att framgångar i intellektuella yrken inte bara hänger på att man är ”intelligent” utan att man förmår göra sig fri från samtida missförstånd. Detta blir lättare om man ”redan från början” står lite ”utanför”, att man har möjlighet att odla sin non-konformistiska sida. Visst stöd för min hypotes har jag förresten hos Albert Einstein som lär ha sagt att man blir en stor vetenskapsman mindre av stor intelligens än av moraliska kvaliteter.

    De stora judiska vetenskapsmän, konstnärer, författare och schackspelare som jag tänker på, ett tjogtal, har dels (tyvärr) varit lite ”utanför”, å andra sidan har de också stått utanför en djupare judisk gemenskap. Praktexemplet är ju Albert Einstein, men det finns fler, i synnerhet i USA. Där var det förresten så ända in på 1940-talet (eller kanske lite senare) så att universiteten i USA inte fick ta in mer än en liten kvot studenter av judiskt ursprung.

  11. Irène Nordgren skriver:

    Anders

    ”Men jag har, som icke-rasist, motstått alla frestelser att förklara det utifrån ”inverterad rasism” dvs att judar av naturen är mer intelligenta.”

    ”inverterad rasism” Håller med. Jätteviktigt påpekande.

    // Irène

    PS Apropå rasism.

    Också viktigt att påpeka skillnaden i Sverige när muslimska regeringar beter sig svinaktigt ute i världen så avkrävs att imamer i Sverige ska ta avstånd offentligt.

    När en judisk regering i Israel beter sig svinaktigt så avkrävs inte att rabbiner i Sverige ska ta avstånd offentligt !

  12. Agneta Sofiadotter skriver:

    Anders

    Utifrån dina korta förmedlade insights om ditt liv o i samband med detta ämne ….varför förlorade du tro? Har du lust att ge mig en förståelse därav vore det. Tacknämligt.

    Agneta

  13. Anders Persson skriver:

    Nja, min familj var inte speciellt religiös, men jag hade en mycket kristet aktiv folkskolelärare fram till jag var 11 då jag kom till det ”judiska” läroverk jag nämnt ovan. Det var i normala termer inte judiskt, utan liberalt och konfessionslöst – och då avslutades min ”religiösa period” utan att jag tänkte på det. Senare på gymnasiet hade vi en fd. kyrklig präst (Ydén) som religionslärare. Han var så kunnig, skicklig och vidsynt så att när vi gick igenom religion efter religion så fick han oss att, om inte omfatta dem, så åtminstone förstå och ha respekt för dem allihopa – inklusive afrikanska (?) träddyrkare som kom in i slutet.

    Men som jag skrev ovan, i ”BBC-testet” kom jag ut som närstående de ortodoxa judarna 😉

  14. Agneta Sofiadotter skriver:

    Anders

    Tack. Fint att du ändock tar dig tid o intresse att besöka oss.

    Agneta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *