Ingen Franciskuseffekt i Tyskland

Vänner,

178 805 tyska katoliker lämnade kyrkan under 2013. Wir Sind Kirche diskuterar orsakerna.

http://www.wir-sind-kirche.de/?id=128&id_entry=5418

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 svar på Ingen Franciskuseffekt i Tyskland

  1. Irene Nordgren skriver:

    Gert

    Jag fastnade för slutklämmen om kardinal Müller som jag därför i sena natten gör en snabböversättning av.

    ”Sist men inte minst spelar avsaknaden av aggiornamentot i teologin en avgörande roll för det minskande accepterandet av den kristna tron. Med tanke på framstegen inom neurovetenskaperna, inom sociologin, inom historievetenskapen och i erkännadet av människans evolution – också inom bibelvetenskapen är det nödvändigt med översyn och nyformulering av den hela den kristna teologin. Det tycks dock inte den för ändamålet behöriga Troskongregationen – och särsklilt dess prefekt kardinal Müller – ännu inte vara medveten om. ”

    Så bra så jag inte skulle kunna säga det bättre !

    // Irène

  2. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    jo det är bra formulerat. Men om man söker motiv för de många utträdena tror jag man skall gräva djupt. Det finns många motiv för att vilja vara en del av kyrkan. Om några försvinner finns det andra som kompenserar. Så kan det pågå mycket länge. Skälen mot växer och blir fler, men skälen för väger ändå tyngst. Tills en dag kyrkan inte längre är relevant och allt som återstår är vanan. Till sist har man suttit tillräckligt många gånger i kyrkan och undrat varför man gick dit och när det skall ta slut så att man kan gå därifrån.
    En del lämnar säkert kyrkan i vredesmod efter den ena eller andra skandalen. Men jag tror de flesta lämnar när kyrkan blivit likgiltig, när den inte längre svarar meningsfullt på viktiga frågor.

    Gert

  3. Irene Nordgren skriver:

    Gert

    Jag tror att KYRKA betyder……… eller borde betyda…….. gemenskap/communio. Alltså inte bara communio med Gud och inte bara gemenskap i konventionell social bemärkelse med andra människor utan gemenskap mellan människor utifrån något mer……… något STÖRRE ………

    Gert jag har stor förståelse för Martha Heizer och hennes ”huskyrka” …….om du förstår vart jag vill komma…….. likgiltigheten som många troende katoliker känner -orsakerna kan variera – förbyts i engagemang i en mindre grupp som upplever ÄKTA DYNAMISK och UTVECKLANDE TROSGEMENSKAP och som därför löper linan ut och gör det mest förbjudna ……….Man vågar ju knappt prata om sånt här ens på nätet…..

    Trovärdighet är vad jag tror katoliker saknar. Samstämmighet mellan det troende människor upplever som EVANGELIET och hur detta kommer till uttryck i dagens förkunnelse och inte minst i dagens katolska TROSLÄRA……Om troende människor inte känner trovärdighet för den klerikaliserade katolska kyrkan så försöker man kanske hitta TROVÄRDIGHET inom en liten grupp lekmän……

    Nu tror jag att katoliker också är olika känsliga för det här med trovärdighet. En del är hyperkänsliga……….andra bryr sig överhuvudtaget inte…..
    För mig som kvinna innebär TROVÄRDIGHET bla att katolska kyrkan i praktiken visar att man bejakar kvinnors och mäns lika möjligheter att fira mässa och predika evangeliet……..
    Det stör mig otroligt med präster som försvarar status quo……..

    // Irène

    PS Jag stör mig otroligt på kardinal Müller för att han för mig är den bristande trovärdigheten personifierad ……..obs en förskönande formulering för HYCKLARE……Det låter inte bra att säga att Müller är hyckleriet personifierad …….så därför säger jag inte det …….

    Texten du refererar till har rubrik ”Tebartz effekt har omintetgjort Franciskuseffekt”

    Katolska kyrkan hyllar fattigdom i teorin. Men hur levs det bland biskopar och kardinaler och PÅVAR ? Ta B16 som exempel som retade gallfeber på folk med sina röda skor och befängda huvudbonader…..och som upphöjde skräckexemplaret på fåfänga och narcissism kardinal Burke till en av katolska kyrkans högsta ämbeten…..Sånt sticker i ögonen……

    Och ta Müller som skrivit en bok som heter FATTIGDOM samtidigt som han var den som höll LYXBISKOPEN Tebartz om ryggen och påstod att den stackarn var ett offer för media……

    Franciskus har skrivit förordet till Müllers fattigdomsbok …….

    Genom att ta namnet Franciskus gjorde påven en programförklaring…….men det räcker inte om han inte också lyckas få med sig övriga i Vatikangänget på denna programförklaring….?

  4. Irene Nordgren skriver:

    PS Jag ser att jag också borde nämna TILLIT. Tillit och trovärdighet hör ihop. Utan trovärdighet ingen TILLIT. Om inte människor känner TILLIT till sin kyrka och till varandra …….då är det illa…..

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *