Birgitta Stenberg har avlidit

Vänner,

författaren och livsresenären Birgitta Stenberg är död. Hon blev 82 år och hann med mycket, det liv Fellini berättar om i filmen La dolce vita, yrkesfiskare på Åstol och biodlare i Tiveden. Jag träffade henne aldrig. Det är så dags att inse det nu – att jag gärna hade velat träffa Birgitta Stenberg. Vi skulle ha pratat om hur det är att vara katolik utan att vilja leva som en katekes på två ben. För det gjorde hon inte. Det gäller också för Barbro Alving, Sveriges kanske främsta journalist någonsin. Även hon katolik på egna ben. Med Barbro Alving delar jag ett enda litet hedersomnämnande. Vi har båda blivit utslängda från stiftets tidning Katolskt Magasin för bristande vilja att gå i anbefalld takt. Fast på Alvings tid hette tidningen förstås Hemmet och helgedomen.

Medan våra kära påvar helgonförklarar varandra  är det bra att det finns andra inspirationskällor. Hur skulle vi annars stå ut?

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 svar på Birgitta Stenberg har avlidit

  1. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    ”Vi skulle ha pratat om hur det är att vara katolik utan att vilja leva som en katekes på två ben.”

    Ja hur är det att vara en sån katolik i Stockholms katolska Stift ?

    Går det att vara katolik utan att vara Vatikantroende …….?

    Undrar vad Birgitta Stenberg skulle sagt om den predikan en katolsk församling fick sig till livs idag utifrån

    Dagens evangelietext Matt 16:13-20

    ”När Jesus kom till området kring Caesarea Filippi frågade han sina lärjungar: »Vem säger människorna att Människosonen är?« De svarade: »Somliga säger Johannes döparen, men andra säger Elia och andra Jeremia eller någon profet.« – »Och ni«, frågade han, »vem säger ni att jag är?« Simon Petrus svarade:«Du är Messias, den levande Gudens son.« Då sade Jesus till honom: »Salig är du, Simon Barjona, ty ingen av kött och blod har uppenbarat detta för dig, utan min fader i himlen. Och jag säger dig att du är Petrus, Klippan, och på den klippan skall jag bygga min kyrka, och dödsrikets portar skall aldrig få makt över den. Jag skall ge dig nycklarna till himmelriket. Allt du binder på jorden skall vara bundet i himlen, och allt du löser på jorden skall vara löst i himlen.« Sedan förbjöd han lärjungarna att tala om för någon att han var Messias. ”

    Jag lyssnade och lyssnade till den efterföljande predikan och fick åter bekräftat hur vanligt förekommande det är att katolska präster verkar sätta likhetstecken mellan katolska kyrkan och Vatikanstaten.

    Till prästen som hade predikat visade jag efter mässan ett visst ifrågasättande över hans ingående berättelser om Vatikanan och påvars liv och leverne men han betraktade mig som om jag kommit från yttre rymden och förklarade att utifrån att dagens text handlade om Petrusämbetet så var hans predikan helt adekvat …….punkt slut.

    Har Jesus instiftat Vatikanen ?

    Den slutsatsen låg åter nära till hands att dra utifrån den predikan en katolsk församling idag fick ta del av.

    http://www.katolskvision.se/blog/?p=25

    // Irène

    http://www.svd.se/kultur/ny-bok-av-birgitta-stenberg_3847752.svd

    http://www.expressen.se/kultur/birgitta-hade-alskat-alla-hon-ville-alska/

  2. Anneli Magnusson skriver:

    Ja nog behövs det olika typer av förebilder för oss människor. Sedan kanske Birgitta Stenbergs val inte passar så många. Men just att hon stod för det och vägrade skämmas, kan nog vara bra för det flesta av oss att tänka på.

    När det gäller ordet kyrka, så kan jag överhuvudtaget inte, vid lite snabbt surfande, se att sådana förekom på Jesu tid. Är inte det ett senare tillägg till texten? Någon som vet?
    Anneli

  3. Irene Nordgren skriver:

    Anneli

    Tolkningen av bibelstället i Matteus är omtvistat av de lärde.

    Klippan är Jesus Kristus själv som församlingen ska byggas på…….

    Nu kan jag inte hebreiska men så går det också att tolka Matteus säger vissa har jag hört……

    Det gillar naturligtvis inte alla Vatikantroende som gör anspråk på att ha ABSOLUT TOLKNINGSFÖRETRÄDE ……

    // Irène

  4. Gert Gelotte skriver:

    Vänner,

    oavsett vad Jesu arameiska ord betydde och hur än detta än formulerades av en helt annan person på grekiska cirka 60 år senare, så kan detta ord inte anses beskriva någon nutida kyrka. Ingen av dessa var ju känd för Jesus.
    Vad Jesus hade för avsikt vet vi inte och jag tror vi skall vara försiktiga med att ta för givet att han avsåg att grunda en statskyrka för det romerska imperiet. Och det är ju ur denna romerska statskyrka som alla vår tids kyrkor och kristna samfund stammar.

    Gert

  5. Anneli Magnusson skriver:

    Då kom jag ihåg hur det förhöll sig någorlunda rätt. Med all respekt för att det finns begränsningar i hur komplicerad en predikan kan vara, men jag tycker att de alltför ofta ligger på gränsen till historieförvanskning.

    Nej, det verkar inte som om de första kristna uppfattade det som att det var en kyrka som den Romersk katolska de skulle starta. Och Petrus talar väl aldrig om sig själv som påve eller har den makt påven får senare?

  6. Irène Nordgren skriver:

    Gert och Anneli

    ”Vad Jesus hade för avsikt vet vi inte och jag tror vi skall vara försiktiga med att ta för givet att han avsåg att grunda en statskyrka för det romerska imperiet.”

    Mycket av dagens teologiska dispyter rör sig om rent språkliga översättningsdispyter. Eftersom inte bara kunskaper i teologi utan även kunskaper i grekiska, hebreiska och arameiska är förutsättning för att på allvar kunna delta i dessa dispyter så är antalet deltagare relativt begränsat …….

    Och hur en sakkunning teolog hemmastadd i grundspråken språkligt tolkar kontroversiella bibelställen verkar bero på vilket tolkningsperspektiv – läs kyrkofamilj – som den språkkunnige utgår ifrån…..

    Den präst jag hörde predika idag var till 100 % övertygad om att Jesus instiftade PÅVEÄMBETET i Matteus 16:13-20. Han kunde inte nog många gånger upprepa vem som på jorden har HIMMELRIKETS NYCKLAR…….Jag riktigt kände styrkan i denna svårslagna vatikanska logotype……

    Faktum kvarstår oavsett den ihärdige prästens predikan idag.

    Olika tolkningar finns vad /vem ”klippa” syftar på. Petrus eller Jesus själv ?

    Och syftar klippa på Petrus så finns olika tolkningar om denna syftning även inkluderade efterföljarna till Petrus.

    Alltså VAD skulle Jesus bygga HUR och på VEM ?

    ”en statskyrka för det romerska imperiet” ?

    Trot den som vill.

    // Irène

    http://en.wikipedia.org/wiki/Qahal

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *