”En katalysator för hela reformrörelsen”

Vänner,

på österrikiska Wir Sind Kirches hemsida skriver professor  Dr. Heribert F. Köck insiktsfullt om vikten av att inte låta exkommuniceringar skrämma  till lydnad. Professor Köck liknar exkommuniceringen av makarna Heizer med den östtyska partiledningens försök att kväsa oppositionen:

”Också i DDR försökte myndigheterna länge definiera röda linjer över vilka man inte fick gå med avsikt att när detta ändå skedde ta i med hårdhandskarna mot oliktänkande. Muren föll och ”die Wende” kom enbart därför att oppositionen inte lät sig avskräckas av de röda linjerna.” (min översättning)

Professor Köck riktar också skarp kritik mot de inom reformrörelsen som fick kalla fötter av exkommuniceringen och skyndade sig att ta avstånd från makarna Heizer:

Om vi, för att använda dessa klentrognas terminologi, låter ämbetskyrkan bestämma var den röda linjen dras, den som man inte får överskrida, så har vi redan förlorat.” (min översättning)

http://www.wir-sind-kirche.at/meinungen/der-fall-heizer-ist-ein-katalysator-fuer-die-gesamte-reformbewegung

Det vore intressant om någon medlem ur svenska VÄKS (Vi Är Kyrka Sverige) kunde ge sina synpunkter på detta. VÄKS styrelse tillhör ju, med professor Köcks terminologi, de klenmodigas skara.

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *