Wir sind Kirche om Humanae Vitae

Nedan en komprimerad snabböversättning av pressmeddelande 16 juli 2008

// Irène

”Pressmeddelande från Wir sind Kirche inför 40 årsdagen 25 juli av encyklikan Humanae Vitae

Inför 40-årsdagen av encyklikan Humanae Vitaes offentliggörande 25 juli 1968 tillkännager den kyrkliga folkrörelsen Wir sind Kirche att den romersk-katolska kyrkan är i behov av en ny ångestfri, kärleksfull och människovänlig syn på sexualiteten som en livgivande kraft som skapats av Gud och som bejakar människan.

Kyrkans läroämbete borde inte längre barrikadera sig bakom månghundraårigt gamla murar och inte heller fortsätta att ignorera humanvetenskapernas kunskap om mänsklig sexualitet och sexualetik. Den katolska reformrörelsen beklagar att målet med encyklikan – det äktenskapliga partnerskapets kärlek- inte kan tas på allvar av de troende på grund av det skyms av budskapet om att befrukning bara får undvikas på ”naturligt” sätt.

Detta har nu till på köpet utan omsvep bekräftats av påve Benedikt XVI.

Det är viktigt att inte glömma bort att påven Paul VI i denna fråga inte följde det resultat som den kommission som tillsatts av påven Johannes XXIII kom fram till.

Grundvalarna för en framtida kristen ansvarsmedveten sexualetik borde enligt Wir sind Kirche ta hänsyn till samhällsutvecklingen i bred bemärkelse – ett kristet sexualetiskt Aggiornamento.

Det är nödvändigt att ta till sig ny vetenskaplig kunskap om mänsklig sexualitet inklusive homosexualitet och ta avstånd från tidigare felaktiga och okunniga utsagor

Man måste ta hänsyn till kvinnors, mäns och familjers förändrade livssituation utifrån global, social, politisk och teknisk utveckling

Det idag akuta problemet med HIV/Aids liksom världens galopperande befolkningsökning kräver mer differensierade svar än strikt kondomförbud eller rekommendation om avhållsamhet

Då skyddet av liv och dess fortbestånd är förankrat inom alla religioner borde man också sikta på att formulera en grundläggande människovärdig sexualetisk princip som är konfessions- och religionsövergripande.”

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *