Kent Ekeroth ”Man blir inte svensk bara för att man blir svensk medborgare”

Det är torsdag  kväll 4 september och jag beger mig till Sankta Eugenia katolska kyrka i Stockholm för att lyssna på politikerdebatt. Det är valår och knappt 2 veckor kvar till valet.

”31/8 och 4/9: Inför valet: POLITIKERDEBATT I samarbete med Samarbetsrådet för judar och kristna.  Vi ställer våra politiker mot väggen om den växande främlingsfientligheten, planetens fortlevnad och religionsfrihet.  Den första timmen ägnas vid varje tillfälle åt högerextremism och klimatfrågan. Varför växer sig högerextremistiska partier alltstarkare och vad ska vi göra åt det? Vad kan vi i Sverige göra föratt bidra till att de av FNs klimatpanel uppsatta målen nås? Vilka politiska åtgärder behövs vidare i dagsläget för hållbar utveckling – globalt och i Sverige? Efter pausen är temat religionsfrihet – om bl a religiös slakt, manlig omskärelse och slöja. Sön 31 aug kl 15.00: Representanter för V, MP , FP och KD. Utfrågare: Carl Otto Werkelid, journalist. Tors 4 sept kl 19.00 : Representanter för S, M , Fi , C och SD .”

Döm om min förvåning när jag ser flera polisbilar utanför kyrkan och en handfull poliser.  Vad har hänt ?

Inget har hänt men det visar sig att det är Kent Ekeroth som ska representera Sverigedemokraterna under kvällens panelsamtal.

Ekeroth  kommer med poliseskort och 2 livvakter som sitter i Stora salen under hela kvällen alltmedan ett 10-tal poliser patrullerar runt ute på gatan och utanför Stora salen……..

Att  läsa om och på TV höra SD främlingsfientlighet och rasism är förfärligt  men att  nu också  i Stora salen i Sankta Eugenia katolska kyrka LIVE   höra Kent Ekeroth högt och öppet säga att ”bara för att man är svensk medborgare är man inte svensk” kändes  nästintill outhärdligt.

Ekeroth förkunnar ”En svensk är en som anammat svenskhet, svenska koder och vet hur man bygger upp Sverige.”

I nästa stund i annat sammanhang  hör jag Kent Ekeroth säga att ”det är viktigt med ett samhälle som man känner sig hemma i.”

Under frågestunden ställer jag den ofina frågan hur denna inställning går ihop med Ekeroths  medverkan i ”järnrörsskandalen”  där Ekeroth hörs säga att han tyckte ”kvällen varit händelserik och skön ”

Inget svar men ny predikan.  Ekeroth beklagar sig bla att ”lagen hets mot folkgrupp är rasistisk då den inte gäller hets mot svenskar som därför saknar skydd.”   Tragikomisk kommentar av en som kommit till paneldebatten skyddad av 2 livvakter, polisbilar  och ett dussin poliser……

FI representerades av Victoria Kawesa

”Victoria som är doktorand i genusvetenskap, har arbetat på EU-nivå med mänskliga rättigheter samt forskat och arbetat som expertkonsult i frågor som rör jämställdhet, migration, rasism, barns rättigheter och skydd, rättsäkerhet med mera.”

Victoria som också är katolik kom till Sverige för 30 år sedan från Uganda och har ”vuxit upp i Sankta Eugenia.”

Victoria delgav publiken hur svårt det kändes att sitta i en panel i sin hemförsamling som betytt så mycket av trygghet och värme för henne under hennes uppväxt och hela liv och i samma församling nu  höra på hur  Kent Ekeroth sprider  främlingsfientlig propaganda.

Stort tack Victoria för din insats i panelen som genom din person och dina värderingar och Kent Ekeroths person och hans värderingar  illustrativt tydliggjorde den politiska polariseringen i dagens Sverige.

Till nytta hoppas jag inför det kommande valet !

// Irène

PS   Kent Ekeroth pläderar för att  Lagen om hets mot folkgrupp ska tas bort.

Justitieminister Beatrice Ask hävdar  att befintlig svensk lagstiftning är tillräcklig.

FN hävdar att befintlig svensk lagstiftning är otillräcklig vilket framförts av bla Peter Nobel.

Om detta skriver jag i min septemberkrönika på Dagens Seglora.

Plötsligt tolkas lagen till nazisternas fördel

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

9 svar på Kent Ekeroth ”Man blir inte svensk bara för att man blir svensk medborgare”

  1. Irène Nordgren skriver:

    ”Kent Ekeroth debatterar med barn – allas lika värde är floskel”

    Tydligare HETS mot människors lika värde får man leta efter.

    Lyssna på barnen som säger åt Ekeroth att de känner sig trygga i Sverige och han svarar med att referera till forskning som säger att så inte är fallet.

    http://www.interasistmen.se/dumheter/kent-ekeroth-debatterar-med-barn-allas-lika-varde-ar-floskel/

    // Irène

  2. Anneli Magnusson skriver:

    Iréne,
    Jag hör till dem som inte tycker att man ska försöka tiga ihjäl SD utan istället ta diskussionen med dem. Och framförallt föreslå bättre lösningar på de problem som SD otvivelaktigt pekar på och som jag tror är anledningen till att de kan bli tredje största parti i Riksdagen.

    För visst bemöts även svenskar (och där kan man med fördel diskutera var gränsen ska dras med Sverigedemokraterna, det blir svårt) av rent rasistiska tillmälen. Jag har t.ex. fått svennekärring slängt efter mig och unga tjejer jag känner har fått höra betydligt grövre saker.

    Men jag tycker inte att Kent Ekeroths förslag att ta bort lagen om hets mot folkgrupp är en bra lösning. Tvärtom bör den tillämpas konsekvent, det ska inte vara accepterat att uttrycka sig nedsättande om någon för att den råkar vara svensk, irakier, tysk o.s.v. Eller för den delen att hetsa mot någon pga religiös tillhörighet eller att man inte är religiös, kön, sexuell läggning.

    Sedan får politiker, domstolar och polis ha is i magen eftersom det lär bli ett väldigt liv på dem som tycker att de själva ska få uttrycka sig som de vill medan andra ska straffas hårt om de gör detsamma…
    Anneli

  3. Irène Nordgren skriver:

    Anneli

    ”ta diskussionen med dem”

    Ja men då krävs mycket av såväl publik som moderator /diskussionsledare.

    Tyvärr med den MESIGA publik som deltog i Sankta Eugenia blev det ingen ”diskussion” utan mest MÖJLIGGÖRANDE för Ekeroth att ta tillfället i akt att göra PROPAGANDA för sin främlingsfientliga politik.

    Jag är djupt besviken på den katolska publik som var närvarande. Moderator Anders Eklund gjorde så gott han kunde men med en sån driven agitator som Kent Ekeroth och en sån genommesig publik som den närvarande var det ingen lätt uppgift för moderator.

    Något så MESIGT som den katolska publik som deltog i torsdags kväll får man leta efter.

    Gefundenes Fressen för Ekeroth !

    Den enda jag ger godkänt är Viktoria Kawesa. Lugnt och samlat uttryckte hon det jag tror många kände inför Ekeroth. Men just därför borde fler i publiken högt och ljudligt ha bekräftat Viktoria Kawesas uppfattning.

    // Irène

  4. Anneli Magnusson skriver:

    Iréne,
    Mesighet, kanske det? Men en del i publiken kan ju ha hållit med Kent Ekeroth och såg därför inte någon anledning att säga emot. Det finns som bekant alla sorter bland oss katoliker. Andra kanske inte hade tillräckligt bra argument med sig och gjorde bedömningen att de inte skulle klara av en diskussion med Kent Ekeroth. Jag skulle inte göra det utan vidare. Vilka frågor och invändningar gjorde du själv?

    Ett exempel på svår fråga är det faktum att det i Sverige är många som saknar arbete och bostad som det är. Invändningen hur ska vi då ska klara att ta emot ännu fler människor kan inte bemötas med att det är elakt att inte vara solidarisk.
    Man måste ha goda argument, t.ex. att lediga bostäder i glesbygden kan vara ett alternativ, om kommunerna klarar att ge svenskundervisning etc.

    En del hävdar att äldreomsorgen inte skulle fungera om inte invandrare ville arbeta där. Men för att ta hand om personer som hör dåligt och eller är dementa måste man tala god svenska (de flesta äldre har svenska som modersmål). Så där är det snarare så arbetsvillkoren behöver bli bättre så att det går att locka fler som talar god svenska, än att hurra för det rådande läget, som inte är bra på många håll.

    Likadant är det i sjukvården, lösningen på sjuksköterske- och läkarbrist är inte i första hand att anställa personal från andra länder. Att läkare och patient kan kommunicera är i vissa fall en fråga om liv och död. Så det krävs bättre svenskundervisning och högre krav på studenterna för att utländsk vårdpersonal ska kunna arbeta här. Men har man väl lärt sig svenska är det förstås en tillgång att tala fler språk.

    Det är komplexa frågor som inte har enkla svar som att man inte ska vara mesig.
    Anneli

  5. Irène Nordgren skriver:

    Anneli

    ”Men en del i publiken kan ju ha hållit med Kent Ekeroth och såg därför inte någon anledning att säga emot.”

    Tyvärr så tror jag också att så kan vara fallet. Katoliken Christian Westling – som tillhör Eugeniaförsamlingen – och som figurerar i järnrörsgänget på youtube var dock inte närvarande.

    Men desto viktigare för alla som INTE sympatiserar med Kent Ekeroths främlingsfientlighet att inte låta honom tala OEMOTSAGD.

    Det finns mycket att förbättra i svensk invandringspolitik UTAN att samtidigt späda på främlingsfientlighet.

    // Irène

  6. Agneta Sofiadotter skriver:

    Irene

    Det som skrämmer mig mest när det gäller SD är att många av dess ledande s.k. politiker tycks sakna utbildning o allmänbildning men att ett fåtal i partiledningen har en akademisk utbildning typ Ekeroth. Ekeroth efter vad jag hört har dessutom karisma o Åkesson är en smart politiker. En stark kombination. Lägg till att partiet under kort tid har vuxit sig starka vilket innebär att många kan drivas med i en gruppeufori o vara som nyfrälsta.

    Jo, jag tror att Sverigedemokraterna är lockade av all typ av tradition o därmed även traditionell kristendom o då ligger RKK bra till. Mycket bra till. Dantesällskapet vars medlemmar till stor del finns i Lund är ju ett sällskap som borde locka o som i sin tur borde lockas av SD, eller? Nu finns inte deras blogg längre o det tror jag faktiskt kan bero på att du o jag tjatade om deras existens här på Kvbloggen på ett för dem inte fördelaktigt vis. Vi jämförde dem med fascism. Men de hade stöd av vissa präster inom den officiella RKK som firade mässan med dem o jag tror att de har sympatisörer på olika håll inom kyrkan.

    Om det är sant det du skriver att Ekeroth inte blev emotsagd i Eugenia så är väl det ett otäckt tecken. Att du ställde en fråga som blev negligerad är en sak men att ingen i publiken kunde öppna käften för att kräva att du skulle få svar är väl en annan. Hur blev det möjligt i en församling som tror på Jesus?

    Var det så det gick till i Tyskland när även vissa kyrkor lät sig påverkas av antisemitismen? Nu är Ekeroth jude men vad betyder det den dag då Ekeroth skrotas eller som i Österrike där det fanns en judisk kulturelit typ Wittgenstein som var antisemitiska judar? De flesta judar jag träffat lider över att romer idag är utstötta …det lär inte Ekeroth göra. SD luktar rasbiologi lång väg men vi har också en nyligen inkorporerad gren inom RKK som hade en ledning som förnekade Förintelsen o som välkomnades tillbaka in i kyrkan.

    Araber lär ligga risigt till…men definitivt romer o troligen i sinom tid judar om sådana som Ekeroth får hållas… Så ock i katolska församlingar med dess medlemmar som inte öppnar käften till deras försvar trots att de säger sig följa Jesus.

    Jag hörde nyligen en förklaring till varför konsten lade skynke över Jesu underliv på korset…för att inte visa att han som jude var omskuren…
    Jag kan undra över att jag inte hört den teorin förrän nu.
    Troligen för att den är sann och att jag var för godtrogen för att ens tänka tanken. Trodde väl att skynket var där för att skydda …..skydda vad? Det privata? Synden? Men Jesus var utan synd om nu underliv är sak samma som synd. Underlivet är bara en del av den mänskliga kroppen. Bildmässigt hade total nakenhet gett en starkare o mer utsatt känsla.
    Och om det var en fråga om att dölja judiskheten så är det ett bevis på rastänkande.

    Katoliker har nog varit utsatta för ledningens rastänkande genom århundraden fast de inte tänkt på det.

    Varför tror du att Ekeroth stod oemotsagd i en katolsk församling? Varför en så stor mesighet?

    Agneta

  7. Irene Nordgren skriver:

    Agneta

    ”Varför tror du att Ekeroth stod oemotsagd i en katolsk församling? Varför en så stor mesighet?”

    Svårt att riktigt säga.

    Men en sak kan jag säga och det är att Ekeroth tycks vara Sveriges svar på Nederländernas RYSARE Geert Wilders, partiledaren för PVV (Partij voor de Vrijheid)

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Geert_Wilders

    Samma hets mot islam. Samma främlingsfientlighet. Samma rasism. Samma chauvinism. Samma oreserverade hållning till Israel. Samma allting.

    Ekeroth och Wilders får mig att tänka på historien om DEN NYA ANTISEMITISMEN som den israeliske fredsaktivisten och fd parlamentsledamoten Ury Avnery berättat och som jag tidigare skrivit om i Kyrkans Tidning.

    http://www.kyrkanstidning.se/debatt/den-nya-antisemitismen

    // Irène

  8. Agneta Sofiadotter skriver:

    Irene

    Ury Avnery är riktigt bra men det finns något märkligt här …om de nya antisemiterna är muslimhatarna så undrar man över vilka de gamla är eftersom det är ett faktum att judar hotas i Europa.
    Jag tror inte att man ska sticka under stolen med att attackerna mot Malmös judar kommer från muslimer/araber.

    Vi har sett många progressiva o fredsälskande judar typ Ury Avnery o Amos Oz men var är de arabiska fredsälskande officiella förespråkarna? Detta är värt att reflektera över.

    Agneta

  9. Irène Nordgren skriver:

    Agneta

    Ska vi alla hjälpas åt att att komma åt rasism och antisemitism så ska vi inte byta en typ av antisemitism mot en annan typ av antisemitism vilket är vad Ekeroth och Wilders gör.

    Ömsesidigt hat mellan muslimer och judar bara ökar om Ekeroth och Wilders får politisk makt.

    Energi ska läggas på försoningsprocesser, utbildning och dialog istället för att värdefull energi ska ägnas åt att BEKÄMPA typer som Ekeroth och Wilders som är farliga samhällsförstörare av stora mått och gör allt dom kan för att SPÄDA på de konflikter som tyvärr finns mellan olika grupperingar.

    Det finns sååååå mycket vi alla skulle kunna göra för att minska hatet i vårt samhälle.

    Här vill jag åter göra reklam för Abrahams Barn.

    http://www.abrahamsbarn.se/

    Vi måste arbeta LÅNGSIKTIGT på olika nivåer och fronter både bland ungdomsorganisationer och bland vuxna.

    Fryshuset gör ett jättebra och jätteviktigt arbete.

    http://fryshuset.se/event/interreligios-ledarskapsutbildning-2/

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *