Det är torsdag  kväll 4 september och jag beger mig till Sankta Eugenia katolska kyrka i Stockholm för att lyssna på politikerdebatt. Det är valår och knappt 2 veckor kvar till valet.

”31/8 och 4/9: Inför valet: POLITIKERDEBATT I samarbete med Samarbetsrådet för judar och kristna.  Vi ställer våra politiker mot väggen om den växande främlingsfientligheten, planetens fortlevnad och religionsfrihet.  Den första timmen ägnas vid varje tillfälle åt högerextremism och klimatfrågan. Varför växer sig högerextremistiska partier alltstarkare och vad ska vi göra åt det? Vad kan vi i Sverige göra föratt bidra till att de av FNs klimatpanel uppsatta målen nås? Vilka politiska åtgärder behövs vidare i dagsläget för hållbar utveckling – globalt och i Sverige? Efter pausen är temat religionsfrihet – om bl a religiös slakt, manlig omskärelse och slöja. Sön 31 aug kl 15.00: Representanter för V, MP , FP och KD. Utfrågare: Carl Otto Werkelid, journalist. Tors 4 sept kl 19.00 : Representanter för S, M , Fi , C och SD .”

Döm om min förvåning när jag ser flera polisbilar utanför kyrkan och en handfull poliser.  Vad har hänt ?

Inget har hänt men det visar sig att det är Kent Ekeroth som ska representera Sverigedemokraterna under kvällens panelsamtal.

Ekeroth  kommer med poliseskort och 2 livvakter som sitter i Stora salen under hela kvällen alltmedan ett 10-tal poliser patrullerar runt ute på gatan och utanför Stora salen……..

Att  läsa om och på TV höra SD främlingsfientlighet och rasism är förfärligt  men att  nu också  i Stora salen i Sankta Eugenia katolska kyrka LIVE   höra Kent Ekeroth högt och öppet säga att ”bara för att man är svensk medborgare är man inte svensk” kändes  nästintill outhärdligt.

Ekeroth förkunnar ”En svensk är en som anammat svenskhet, svenska koder och vet hur man bygger upp Sverige.”

I nästa stund i annat sammanhang  hör jag Kent Ekeroth säga att ”det är viktigt med ett samhälle som man känner sig hemma i.”

Under frågestunden ställer jag den ofina frågan hur denna inställning går ihop med Ekeroths  medverkan i ”järnrörsskandalen”  där Ekeroth hörs säga att han tyckte ”kvällen varit händelserik och skön ”

http://www.expressen.se/nyheter/almqvist-och-ekeroth-bevapnar-sig-med-jarnror/

Inget svar men ny predikan.  Ekeroth beklagar sig bla att ”lagen hets mot folkgrupp är rasistisk då den inte gäller hets mot svenskar som därför saknar skydd.”   Tragikomisk kommentar av en som kommit till paneldebatten skyddad av 2 livvakter, polisbilar  och ett dussin poliser……

FI representerades av Victoria Kawesa

”Victoria som är doktorand i genusvetenskap, har arbetat på EU-nivå med mänskliga rättigheter samt forskat och arbetat som expertkonsult i frågor som rör jämställdhet, migration, rasism, barns rättigheter och skydd, rättsäkerhet med mera.”

http://feministisktinitiativ.se/valstugan/riksdagen/victoria-kawesa/

Victoria som också är katolik kom till Sverige för 30 år sedan från Uganda och har ”vuxit upp i Sankta Eugenia.”

Victoria delgav publiken hur svårt det kändes att sitta i en panel i sin hemförsamling som betytt så mycket av trygghet och värme för henne under hennes uppväxt och hela liv och i samma församling nu  höra på hur  Kent Ekeroth sprider  främlingsfientlig propaganda.

Stort tack Victoria för din insats i panelen som genom din person och dina värderingar och Kent Ekeroths person och hans värderingar  illustrativt tydliggjorde den politiska polariseringen i dagens Sverige.

Till nytta hoppas jag inför det kommande valet !

// Irène

PS   Kent Ekeroth pläderar för att  Lagen om hets mot folkgrupp ska tas bort.

Justitieminister Beatrice Ask hävdar  att befintlig svensk lagstiftning är tillräcklig.

FN hävdar att befintlig svensk lagstiftning är otillräcklig vilket framförts av bla Peter Nobel.

Om detta skriver jag i min septemberkrönika på Dagens Seglora.

Plötsligt tolkas lagen till nazisternas fördel