Apropå Björn Söder – ”1933 blev Herman Göring talman i tyska riksdagen”

Sverigedemokraten   Björn Söder vald till andre vice talman i Sveriges Riksdag

Vetenskapsjournalisten Henrik Arnstad jämför Björn Söder med Herman Göring

”Jag vill peka på parallellen. 1932-33 ansåg man att fascismen var något man kunde hantera inom det demokratiska systemet. Det var kännetecknade för hur traditionella partier mötte både Mussolini redan på 20-talet och Adolf Hitler i början på 30-talet, säger han till Metro

– Jag vill peka på faran med att se partierna som sådana. I den här fasen så bekänner de sig till det parlamentariska systemet men man behöver bara titta på Ungern av i dag, för att se att det inte stämmer. När de väl får sin makt, så är demokratin ett minne.”

”Att gå omkring i bruna skjortor och armbindlar är ingen idé för Sverigedemokrater, förutom när de är hemma och städar och tror att ingen ser dem. Då kan de sätta på sig armbindeln och vara relativt öppna med sin ideologiska värdering, men när de verkar offentligt tar de av sig armbindeln och går in i riksdagen istället.”

http://www.metro.se/nyheter/historiker-jamfor-bjorn-soder-med-herman-goring/EVHniC!wdes8Pj6M4Cc/

// Irène

PS Dagens val av Björn Söder SD känns hur obehagligt som helst.

Läs  Arne Carlssons  ledare 15 sept i Dagens Seglora.

Det som hände i Ungern kan hända här


Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 svar på Apropå Björn Söder – ”1933 blev Herman Göring talman i tyska riksdagen”

  1. Agneta sofiadotter skriver:

    Irene

    Jag brukar hämta upp bilder från min egen personliga historia o iakttagelseförmåga o lägga ut här ….mkt beroende på att jag inte har din förmåga e tid för att hämta upp katolska nyheter. I alla fall…för nu 30 år sedan cyklade jag en tidig söndagsmorgon ut i Lund för att leta efter en förlorad handväska. Det var maj o cirka 5 om morgonen. Inga människor ute. Det är ganska fridfullt o härligt att cykla då. På Stortorget i Lund kommer en uniformerad man med nazistkors (heter det verkligen nazistkors?…tydligen …datorn ger mig ingen felinformation i form av röda streck) om armen. Jag tar för givet att det är studentspex o skämtar ”fest eller?” när han kommer emot mig. Jag har aldrig glömt den iskalla blicken. Med ett ”nej”.

    Den blicken liksom andra blickar jag minns har etsat sig fast. Nu tänker jag ibland att det är tur att jag börjar bli gammal för jag hinner nog inte uppleva att Sverige blir ett nytt naziTyskland …vilket är en hemsk tanke …nästan som vore jag uppgiven på för hand. Jag kan ha helt fel o jag kan hinna uppleva det! Det krävs bara att riksdagen består av alltfler kriminella o obildade för att det ska bli farligt. Sverige är dessutom ett mycket stort land geografiskt med en glesbygdsbefolkning som känner sig hotad o pensionärer som är fattiga o ungdomar utan arbete o framtidshopp för att motsättningar ska kunna gro. Lägg till att klasskillnader växer. Klasskillnader kommer man aldrig ifrån …det kommer mer e mindre alltid att existera men klasstänkande är mer djupgående. Och otäckare.

    Där har de troende en jätteviktig uppgift. Låt oss hoppas att vi får en kyrklig ledning som inte bara ägnar sig åt finlir i Katolskt hänt-i-veckan magasin o i Signum. Låt oss hoppas att vi får en ledning som inser att man inte bara ska gestalta idolporträtt o 70-årshyllningar av prominenta prelater. Låt oss hoppas att kyrkan går samman med muslimer o judar o pläderar unisont för gemensam bön mot hierarkiskt tänkande, fascism, intolerans mot olikvarande o antisemitism o nazism. I Sverige.

    En av mina barns vänner en ung lesbisk judinna i Skåne har nu fått 3 ggr på sin ytterdörr ett hakkors målat….heter det verkligen så …hakkors…ja återigen säger datorn att det är ok…

    Fy fasen…varför heter det nazi-kors e hak-kors? Bara det borde vara en stridsfråga för kristna.

    Agneta

  2. Irène Nordgren skriver:

    Agneta

    ”varför heter det nazi-kors e hak-kors?”

    Kolla svastika …..

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Svastika

    // Irène

  3. Irène Nordgren skriver:

    Stefan Jonsson, professor i etnicitet, Linköpings universitet

    Elena Namli, professor i etik, Uppsala universitet

    skriver tillsammans i DN

    ”Följ FN-lag mot rasism och tvinga SD att bekänna färg”

    ”Alldeles oavsett om vi betecknar Sverigedemokraternas ideologi som ”rasistisk”, ”främlingsfientlig”, ”invandringskritisk”, ”nationalistisk” eller något annat, så vet vi alltså detta: partiet underblåser rasismen genom att peka ut en viss samhällsgrupp som roten till alla problem.”

    http://www.dn.se/debatt/folj-fn-lag-mot-rasism-och-tvinga-sd-att-bekanna-farg/

    På Dagens Seglora beskriver Anna Karin Hammar samma känsla som jag själv har under rubrik

    ”Demokratins akilleshäl ”

    ”Björn Söder talade på ett sådant sätt att hans mörka kostym inför mina ögon skiftade färg till brun och skorna växte till stövlar. En våg av rädsla gick genom min kropp.”

    http://dagensseglora.se/2014/09/30/demokratins-akilleshal/

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *