Barmhärtighet eller Lära ? Vilka preferenser har biskop Anders själv ?

Biskop Anders intervjuas i Dagen

”Omgifta är rika världens problematik”

”Efter två veckor av hårt arbete i Vatikanen och stundtals skoningslös mediebevakning återvänder de katolska biskoparna tillbaka till sina stift. Dagen har träffat den svenske biskopen Anders Arborelius för att höra hans redogörelse för den katolska familjesynoden.”

”Men det är mycket lätt att se spänningarna i kyrkan som en kraftmätning mellan liberala och konservativa. Till exempel när man lyssnar till de tyska biskoparna och kardinal Walter Kasper som vill att kyrkan ska visa barmhärtighet för dem som lever i okonventionella familjer – och möts av motståndet från dem som menar att det inte är barmhärtigheten, utan läran, som ska stå i centrum.”

”De pastorala lösningarna kan vara olika vid olika tider och i olika länder.”

// Irène

PS   Barmhärtighet eller Lära ? Det hade ju onekligen varit intressant att få veta vilka preferenser  biskop Anders själv har…….

Och  synd att  inte intervjuaren frågade om de ”pastorala lösningarna” också kan vara olika i samma land och i samma stad.  Eller närmare bestämt…… är det OK för biskop Anders att de ”pastorala lösningarna”  (låter jättesmidigt) kan variera mellan församlingar och mellan olika präster i hans Stift?

Det är ju i så fall  bra att veta för Stiftets katoliker så ”rätt” präst lättare kan matchas till ”rätt” katolik eller potentiell katolik….

”Barmhärtighet eller  Lära”  tycks ha  blivit gängse kodord för att på ett diskret sätt beteckna hur man ställer sig till bla skilsmässor och homosexuella…….

Jag föreslår att Biskopsämbetet  upprättar och tillhandahåller en förteckning över sina präster där det på ett lättöverskådligt sätt framgår om prästen ifråga lutar åt Barmhärtighet eller åt Lära, eftersom de ”pastorala lösningarna”  ju blir därefter………dvs helt OLIKA.

***************************************************************************************************

Justitia et Pax – JP – kommentaren om Biskopssynoden genom syster Madeleine Fredell OP

”Demokratiprocess för 1,2 miljarder katoliker”

http://www.justitiaetpax.se/viewNavMenu.do?menuID=56





Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *