Ett mycket glädjande beslut

Vänner,

I dag erkände Sverige Palestina diplomatiskt. Det är ett mycket glädjande beslut, men det kommer sent. Israels kolonisering av Palestina har gått mycket långt. Men ett erkännande, som förhoppningsvis följs av fler är nödvändigt. Dock måste det följas av internationella påtryckningar som tvingar den israeliska regeringen att utrymma Västbanken och häva blockaden av Gaza. Det kan tyckas utsiktslöst, men utvecklingen i Sydafrika visar att ibland är även det omöjliga möjligt.

(Foto: Martina Huber/regeringskansliet)

Så här motiverar utrikesminister Margot Wallström beslutet att erkänna Palestina på DN Debatt:

http://www.dn.se/debatt/darfor-erkanner-sverige-i-dag-staten-palestina/

Israel tycks svara med att kalla hem den israeliska ambassadören i Stockholm. Det är i så fall ett beslut som visar att Sveriges erkännande av Palestina inte är betydelselöst.

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 svar på Ett mycket glädjande beslut

  1. Jagge Nilsson skriver:

    Gert,

    Vi kan alltid hoppas. Fast både du och jag vet att skillnaden mellan Sydafrika och Palestina är en samlande huvudperson. I fallet Sydafrika hade vi den lysande gestalten Nelson ”Madiba” Mandela. En överjordisk människa med en ödmjukhet och egenskaper helt utöver det vanliga som, menar jag, ledde till apartheidregimens fall. I fallet Palestina finns ingen sådan människa. Vem känner de palestinska politikernas namn förutom de insatta? Vi borde fokusera på att ta fram en sådan person. Gärna någon som suttit i fängelse under årtionden. Men vem?
    Vet du vem som kan utgöra en samlande PERSONA Gert? Någon?

    Jagge, en i gänget.

  2. Gert Gelotte skriver:

    Jagge,

    nej.de vet jag inte och det är inte vi som kan ta fram en sådan person. Men jag instämmer i att palestinierna behöver ett bättre ledarskap. Tomrummet efter Yasser Arafat är stort. Och någon Mandela var han ju inte.

    Gert

  3. Jagge Nilsson skriver:

    Vad jag menar med vi är vi alla i världen! Om vi inte bär fram någon med folkens hopp, och det gäller alla – Mandelas populäritet sträckte sig ju långt utanför Sydafrikas gränser, blir det nog svårt för en lösning i Palestina. Yasser Arafat hade något, men det var ju snarare samspelet mellan honom och Rabin som skapade öppningar.

    Vidare till något annat:

    http://www.dagen.se/familj/från-revolutionär-till-reflekterande-medsyster-1.277250

    Allas vår syster Madeleine i dagens Dagen!

    Jagge, en i gänget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *