Radikal, inte liberal

Vänner,

I torsdags höll kardinal Walter Kasper en föreläsning vid The Catholic University of America i Washington, D.C. där han analyserade påven Franciskus mål och medel. Ett referat finns att läsa i NCR:

http://ncronline.org/news/people/cardinal-kasper-pope-francis-does-not-represent-liberal-position-radical-position

Kardinal Kasper driver övertygande tesen att påven är radikal snarare än liberal. Och, förmodar jag, även radikal snarare än konservativ även om hans teologiska utgångspunkt tycks konservativ. Hur som helst ger artikeln en intresant inblick i påvens tänkande via en kardinal som bör veta.

Problemet, som jag ser det, är om påven tror att det går att ”rädda” en konservativ teologi och moralteologi genom att liberalisera tillämpningen. Förr eller senare når man nämligen en punkt där tillämpning övergår i överenskommet hyckleri. När den punkten passerats ifrågasätts trons meningsfullhet.

Det måste finnas ett logiskt och tydligt sammanhang mellan ideal och tillämpning. Det innebär att ideal och tillämpning måste tillåtas påverka varandra.

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 svar på Radikal, inte liberal

  1. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    ” Det innebär att ideal och tillämpning måste tillåtas påverka varandra.”

    Jag ser dessutom ett problem i att varken alla präster eller biskopar eller katolska lekmän har samma IDEAL vad beträffar de katolska tingens ordning.

    Kasper säger om Franciskus

    ”He does not represent a liberal position, but a radical position, understood in the original sense of the word as going back to the roots, the radix.”

    Det är knepigt det här med terminologi……….liberal / radikal……..?

    ”By reaching back through time, he is, in fact, ”constructing a bridge to the future.”

    Vad menar här Kasper att Franciskus menar ?

    Kontextuell bibeltolkning ……..eller…?

    Den spanske prästen Pablo d’Ors ………är han i så fall ”radikal” i Franciskus mening i tex frågan om kvinnliga ämbetsbärare när han säger att ”argumentet mot kvinnliga ämbetsbärare utifrån att Jesus var man och enbart valde män till apostlar enbart är kulturellt betingat” underförstått i vår samtid finns åtminstone inte längre i västerländsk kultur hinder för kvinnor att bli ämbetsbärare……?

    Och finns det grader av radikalitet dvs finns det en övre gräns ……..och vem sätter i så fall den?

    Eller ta frågan om samkönade relationer och frågan om ideal och tillämpning i betydelsen att fördöma synden men inte syndaren.

    Alla heterosexuella katoliker anser tex INTE att det är ett ideal att vara heterosexuell jämfört med att vara homosexuell. Dvs alla heterosexuella katoliker anser inte att samkönade personer lever i synd dvs är syndare som måste förlåtas genom att de sviker ett icke existerande heterosexuellt ideal….

    Tvärtom anser allt fler katoliker att IDEALET vore att varje katolik oavsett sexuell läggning ska känna sig bekräftad i sitt val av LIVSPARTNER.

    Och angående synen på äktenskapet. Inte heller här råder ju samstämmighet i IDEAL.

    Att leva som hund och katt under samma tak tills döden skiljer hunden och katten åt…….är inte IDEALET för alla.

    Eller ta synen på artificiella preventivmedel. Det är ju absolut inget ideal för alla katolska kvinnor att ge sig möjlighet till att bli gravid vid varje samlag de har under sin fertila ålder. Och det är absolut inget ideal för alla katolska kvinnor och män att leva med enbart termometer som preventivmedel.

    Och det är inget IDEAL för alla katolska ungdomar att aldrig få ha sex innan man gifter sig.

    Och i synen på abort………även här råder olika katolska uppfattningar om när biologiskt liv ska kategoriseras som människa utifrån befruktningsprocessen. Något befruktningsögonblick existerar som bekant inte. Och bortsett från detta råder dessutom olika IDEAL angående synen på om en kvinna som bestämt sig för abort ska kunna få en sådan utförd på ett säkert sätt inom ramen för sitt lands lagstiftning ……

    // Irène

  2. Jagge Nilsson skriver:

    Suck.. Fina ord och alla är vänner och allt är så bra. Men när ska påven inse stt det är år 2014? Snart 2015. Vi kan inte blunda för att folk har sex innan de gifter sig. Och vissa vill inte gifta sig alls. RESPEKTERA DETTA! Annars respekterar vi snart inte Er!

    Jagge, en i gänget

  3. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    nej, katoliker har inte samma ideal. Alltså krävs det ett betydligt större mått av tolerans för att hålla ihop kyrkan.

    Gert

  4. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    Det är jag den första att skriva under.

    När nu Franciskus börjar visa ökad tolerans just för att ”hålla ihop kyrkan” …….vad händer?

    De icke-toleranta obstruerar……med Burke och Müller i spetsen…..

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *