Bäst-före-datum olika för män och kvinnor anser Franciskus

”Pope Francis’ woman problem”

Många frågar sig alltmer om Franciskus har kvinnoproblem.

Här en snabböversikt i egen snabbövers. från Los Angeles Times

Till att börja med var det lätt att ha överseende bland   påvens alla andra uttalanden om fattiga, handikappade och immigranter och bland alla fanfarer han fick för sitt uttalande ”Vem är jag att döma?” Franciskus framstod som en frisk fläkt inom en kyrka som fastnat i det förflutna. Det faktum att han aldrig kommenterade kvinnors marginalisering inom katolska kyrkan och helt öppet deklarerade att något kvinnligt prästämbete är det inte tal om dämpade  inte på något sätt progressiv entusiasm för den nye påven. Hela tiden har hoppet funnits att påven ändrar sig.  Men det har han inte och det finns anledning att fråga sig om han någonsin kommer att göra det. Istället för att inta en mer empatisk och förstående inställning för kvinnors situation i kyrkan så har Franciskus gång på gång visat sig omfatta den traditionella katolska synen att en kvinnas plats är i hemmet.

Genom att  Franciskus använder det doktrinära begreppet ”komplementaritet ” understryker han en konservativ syn på äktenskapet.  Kyrkans lära om komplementaritet framhåller att män och kvinnor har mycket olika roller i livet och  inom äktenskapet.  Män har högre rang inom de flesta sammanhang.  Franciskus medger att komplementariteten kan ta sig ”många uttryck” men inte desto mindre insisterar Franciskus  på ett ”antropologiskt faktum.”

Vid 78 års ålder  anser sig förmodligen Franciskus själv fortfarande ganska vital och nyttig för samhället. Kvinnor i hans egen ålder är tydligen dock inte längre till någon nytta.  Denna slutsats drar nu många  efter Franciskus omtalade beskrivning av Europa som ”en farmor som inte längre är fertil och vital .”

Genom att Franciskus väljer bilden av en åldrande kvinna – dvs någon – för att använda   Franciskus terminologi – inte längre är ”relevant”  för världen…….. är inget annat än ren och skär sexism.  I andra sammanhang har Franciskus fördömt vår moderna slit och slängmentalitet som också inbegriper gamla människor men när det blir frågan om exklusivt kvinnor så visar Franciskus samma mentalitet.

http://www.latimes.com/opinion/la-oe-moss-pope-francis-women-20141208-story.html

National Catholic Reporter  beskriver 7  uttalanden   varför en del kvinnor reagerar när påven börjar tala.

Tex när Franciskus  nyligen ville lyfta fram att han utnämnt fler kvinnor till Påvliga Teologikommissionen  och talade om kvinnorna som ”jordgubbar på tårtan” eller när Franciskus  använder sig av metaforer som ”gamla nuckor” osv.

1. ”Be a mother and not an old maid!”http://www.washingtonpost.com/blogs/she-the-people/wp/2013/05/08/pope-francis-to-nuns-dont-be-old-maids/

2. ”I am wary of ’masculinity in a skirt.’ ”

3. ”The fact is, woman was taken from a rib.”

4. ”Pastors often wind up under the authority of their housekeeper!”

5. ”Europe is now a ’grandmother,’ no longer fertile and vibrant.”

6. Woman theologians ”are the strawberries on the cake!”

7. ”A church that seems more like a spinster than a mother”

http://ncronline.org/news/vatican/seven-reasons-some-women-wince-when-pope-francis-starts-talking

// Irène

PS  Tydligen ingår i katolska kyrkans lära om ”komplementaritet” att män och kvinnor också har olika  ”bäst-före datum”

Franciskus fyller 78 år nästa vecka……och B 16  var 78 år när han valdes till katolska kyrkans högsta ämbete………..

Franciskus tycks helt omedveten om att hans metaforer om kvinnor inte blir roligare av att han påstår sig skämta och samtidigt på gubbars sätt frambringar ett bullrande skratt……

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *