Man får inte förlöjliga andras tro, säger Fransiskus

Påven menar att man bör värna om yttrandefrihet men att att yttrandefrihet inte bör innebära att det inte finns gränser.

Slår någon min mamma så får den räkna med att få stryk för eller senare,  menar påven

Var religion har rätt till sin värdighet, menar han också.

Detta säger påven när han blir tillfrågad om Parishändelserna (misslyckas med länk så googla om ni inte tror mig)

Bra påven ! Du vågar!

Jag tycker att han har rätt och det är bra att han vågar säga det. Att vi flyter med i någon slags modern politisk korrekthet o bara menar att visst ska man få förlöjliga om man vill den troende likaväl som man får typ stjäla judisk aska från ett f.d. koncentrationsläger och att det är ok att bara göra det med ett ”so what” eller ”why not” eller i värsta fall ”coolt”. Det är inte ok för mig. Yttrandefrihet o konstnärlig frihet …det är liksom samma sak från två vinklar. Det fria ordet o den fria konsten. PK (politisk korrekt)  o PKK (politiskt konstnärligt korrekt) . Teckningarna rymmer båda.

Terrorismen ska stoppas men vi måste också våga konfrontera oss själva o inte bara jamsa med som vi är totalt oskyldiga.

Javisst, det är relativt detta med hur långt sarkasmerna få gå…men dessvärre drivs många av uppmärksamhetsbehov. Framförallt inom konstens område! Och jag har sagt det förr som exempel: jag ogillar Lars Wilks spekulativa beteende o konstnärliga tarvlighet. Han o många med honom borde ana precis som påven säger att om man sårar o provocerar kan man få på käften. Det är som är så trisst är att Lars Wilks o andra inte begriper att deras behov av uppmärksamhet faktiskt drabbar tredje part. Eller så räknar de med det….

Islam har underbara dimensioner av enkelhet, hängivenhet o fred. Nu drabbas de än mer av islamfobin vilket i sin tur leder till antisemitism genom rädslor och gamla tankemönster.

Jag är dötrött på pissjesusar, kroknäsor,rondellhundar o vulgär kvinnokropps o manskroppsexploatering inom ex. konsten. Sist jag var på Malmö konsthall visade en ung konstnär hur man trycker in bajs i munnen på en uppblåsbar Barbara o hur man får ut det genom en annan kroppsöppning.

Det är att kränka. Tur att inte mina barnbarn var med! Vad skulle de inte kunna fråga sin mormor-konstnär då om?

Agneta

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 svar på Man får inte förlöjliga andras tro, säger Fransiskus

  1. Gert Gelotte skriver:

    Agneta,

    jag tycker man bör noga skilja mellan vad man får och vad man bör. Religioner skall inte åtnjuta något särskilt skydd mot kritik, även vulgär kritik. Men man bör inte såra människors känslor bara för att visa att man får och törs.

    Gert

  2. Agneta Sofiadotter skriver:

    Gert

    Jag visste att du skulle svara något dylikt men var går gränsen och vem sätter upp gränsen mellan får o bör?
    ”Får” o ”bör” o muslimer blir galna o löper amok vilket kan äventyra i slutänden världsfreden.

    Jovisst kunde journalister o kulturarbetare o politiker moralisera och säga ”man bör inte” men vad hjälper det när massmedia (tv-världen i synnerhet) samtidigt uppmanar människor att bli kända utifrån ingenting alls. Konsthögskolor lär ut hur man blir känd genom att provocera.

    När säger ni journalister själva ifrån (jag menar inte dig)? Varför hörs inte era motröster mot den mediala uppbackningen av vulgär kritik som övergår till hån?

    Slutligen fick jag denna länk skickad till mig igår kväll: http://thedailywh.at/2015/01/art-day-nyc-street-artist-painted-portrait-mark-zuckerberg-using-feces/

    Det får stå som exempel på hån. Det är väl inget som hindrar att vissa idioter gestaltar Jesus eller Muhammed eller en jude på det viset. Massmedia kommer säkert att publicera det. Oavsett om det smäller någonstans o oskyldiga kommer till skada.

    Har moral en förpliktelse i praktiken eller har vi jamsat ut moral?

    Agneta

  3. Gert Gelotte skriver:

    Agneta,

    Gränsen mellan vad man får och vad man bör går inte att definiera generellt. Den bestäms av situationen och ytterst av varje person som står inför detta val. Tyvärr är det så svårt. Det är som med skillnaden mellan god och dålig smak eller god och dålig konst.

    Gert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *