Även katolska kyrkan lyder under evolutionens lagar

I dagens DN recenserar  P C Jersild under rubrik

”Därför måste vi lura hjärnan att bli moralisk”

Josua Greenes tänkvärda bok ”Vi och Dom”

”Evolutionen har inte hunnit anpassa våra hjärnor till globaliseringens utmaningar. Fortfarande värnar den automatiskt om den egna gruppen och är i grunden främlingsfientlig. ”

”Om detta har Harvardprofessorn Joshua Greene skrivit en fascinerande bok, ”Vi och Dom” (Fri Tanke 2014, översatt av Jim Jakobsson). Titeln kommer av det faktum att varje människa är en del i en grupp, eller stam. Samtidigt är varje individs biologiska, egoistiska mål att sprida sina gener. Men om alla individer tillåts vara ohejdade egoister skulle gruppen splittras. Denna balansgång mellan individualism och kollektivism regleras av de båda moralsystemen i samverkan: snabbsystemet styrs av känslor som habegär och erotisk attraktion, men kan bromsas av skuld och skam som håller oss på mattan. Skulle detta inte räcka kan den tröga eftertanken slås på för att likt ett bannande överjag ta oss i kragen.

Systemen har dock en farlig nackdel: de är anpassade för samarbete inom den egna gruppen. Snabbsystemet varnar för allt konstigt och är i grunden främlingsfientligt, medan eftertanken kan verka i båda riktningarna. Vi kan använda vårt fina kreativa tänkande för att hävda vår grupps intresse på främlingars bekostnad – men också för att hitta kompromisser med andra grupper.”

http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/darfor-maste-vi-lura-hjarnan-att-bli-moralisk/

// Irène

PS   Att även katolska kyrkan  med sitt utpräglade stambeteende lyder under evolutionens lagar  blir  med Greenes bok  en bekräftelse.

”Men eftersom evolutionen går så långsamt tvingas vi leva med program avsedda för överlevnad i en helt annan värld än den nuvarande.”

Så sant som det är sagt !



Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 svar på Även katolska kyrkan lyder under evolutionens lagar

  1. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    ja så sant som det är sagt. Jag skulle tillägga att ju osäkrare en människa är, ju svagare den egna identiteten är desto starkare blir beroendet av att få tillhöra och avgränsa.

    Gert

  2. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    PC Jersild är ju ateist och slipper därför brottas med ett mödosamt problem som uppstår för mig som Gudstroende.

    Min evolutionära hjärna funderar över varför Gud först skapar människan med en hjärna som evolutionärt är FÖRPROGRAMMERAD för ett stambeteende och därefter skickar sin son till jorden för att AVPROGRAMMERA människors hjärnor från detta stambeteende som HEN själv är upphov till………?

    // Irène

  3. Gert Gelotte skriver:

    Irène

    det finns väldigt många bra och högst rationella argument för att inte tro. Men så finns det ett ”men”. Detta ”men” rymmer våra högst personliga skäl för att tro. Och riktigt vattentät är ju inte otron heller.

    Gert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *