Biskop Anders om ”Vad är katolskt?”


Biskop Anders

Under Kulturnatten i lördags 25 april åtog Du Dig att i Sankta Eugenia  tala under rubrik  Vad är katolskt ?

För 10 år sedan  meddelade Du på Stiftets hemsida att Katolsk Vision inte ”hade bemyndigande”  att kalla sig ”katolsk”.   Jag undrade redan då hur Din definition på ”katolsk” löd.  Att döma ut något som icke-katolskt  förutsätter  ju att först vara överens  om  en definition om vad  som är ”katolskt ”.

Tyvärr biskop Anders blev jag inte klokare av Ditt anförande.   Det mesta   Du tog upp var allmängiltiga kristna värderingar dvs  inte specifikt katolska.

Du  nämnde  ”3 typiska katolska ord som är fula på svenska.”

Dogmatisk           Hierakisk         Kysk

Om jag förstod Dig rätt  ville du förklara begreppet ”dogmatisk” som något av   allmängiltig sanning  utifrån din skepsis mot allför många individuella  sanningar i vårt samhälle.   ”Finns inte något som är sant för alla” ?  Jo menade  Du och gav exempel.

”Att inte döda, inte stjäla och inte begå äktenskapsbrott” .

Sant men inte specifikt katolskt. Inte ens specifikt kristet då samma rättesnöre finns inom alla världsreligioner.

Du talade om tron på den treenige Guden. Inte  specifikt katolskt.  Du talade om frälsning. Inte heller specifikt katolskt.

Du berättade om Din kristendomslärare Kloster-Lasse som i skolan lärt Dig att katolska kyrkan är en pyramid med ”påve, kardinaler och biskopar”   i en hierarkisk struktur.

Jag tolkade Dig som att denna  lärdom fastnat  och  fortfarande  utgör ett katolskt axiom som enligt Ditt sätt att se ej är förändringsbart.

Du nämnde ”harmonin”  mellan jungfru Maria och Petrus /påveämbetet som typiskt katolskt  och hur  viktigt det är att det  råder  balans mellan lära och liv…….dvs  Petrus /påveämbetets undervisning och Marias liv….

Det lät som  min första läsebok på 50-talet ”Far ror och mor är rar ……..”

Du talade om brudmystik , Teresa av Avila och ännu mer brudmystik.   Vill man offentligt slippa ta i katolska kyrkans  problematik kring  jämställdhetsfrågor  mellan män och kvinnor och mellan  hierarkin och lekmännen så är  det onekligen  en väl beprövad strategi att fokusera på brudmystik som också blivit något av en käpphäst för Dig…..

Lägger jag ihop allt vad Du sade under Kulturnatten tillsammans med vad Du kungjorde om yttrandefrihet i samband med Charlie Hebdo  förstår jag fortfarande inte vilken täckning  Du har att döma ut Katolsk Visions Manifest  att ”inte ha bemyndigande att kalla sig katolsk.”

”Yttrandefriheten beskriver Arborelius som en självklar mänsklig rättighet som ska respekteras, precis som samvetsfrihet. Oavsett vad lagar och förordningar säger har människan som Guds avbild rätt till obegränsad frihet att yttra sig och följa sitt samvete. Men yttrandefriheten måste användas med omdöme och respekt för sina medmänniskor, menar biskop Arborelius.”

http://www.dagen.se/anders-arborelius-d%C3%A5-kr%C3%A4nks-gud-1.310197

Mvh

// Irène Nordgren

PS    Undrar om Du anser att ”harmonin”  börjar  rubbas och att det  skapas en farlig  obalans i pyramiden när kvinnor börjar tillåtas att klättra uppåt i denna pyramid ……upp till Petrus efterträdare …..?

Icke-katolskt, obalanserat och disharmoniskt?

”Franciscan nun becomes first woman rector of pontifical university”

http://mattersindia.com/franciscan-nun-becomes-first-woman-rector-of-pontifical-university/

Sr Mary Malone nu tagit initiativ till en kvinnokonferens i Rom.

”Kvinnor i kyrkan” är temat för seminariet som äger rum i dag på det romerska universitetet Antonianum. Ett seminarium om kvinnofrågor – det kanske inte låter som något exceptionellt. Men i det katolska sammanhanget är det en ny trend.”

http://www.dagen.se/svenskar-driver-kvinnofr%C3%A5gan-i-vatikanen-1.354053

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *