Förintelsedagen år 2011

Sedan 1999 har den 27 januari ihågkommits som en nationell minnesdag i Sverige och från 2005 har FN deklarerat dagen som en internationell minnesdag över Förintelsens offer. Se t ex Åke Bonniers blogg och artikel från bloggen Newsmill.

Tidningen SvD hade 27 januari två artiklar, av ärkebiskop Anders Wejryd och författaren Per Westberg.

Se flera bloggpingar till artiklarna, här en av Pelle Poluha som jag tyckte mycket om.

SVT visade 25 januari en över en timme lång film om en ofullbordad film om tillståndet i Warsawas ghetto, gjord 1942 av den tyska propagandan. Filmen ligger kvar till 24 februari.

Krister Janzon

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 svar på Förintelsedagen år 2011

  1. Anneli Magnusson skriver:

    Per Wästbergs understreckare är fullständigt briljant! Han beskriver en ondskans tidsaxel och visar hur historien upprepar sig. Hela artikeln är som sagt strålande, men nedanstående citat vill jag särskilt lyfta fram som en möjlighet för en bättre framtid:

    ”Det finns ingen sann mänsklig natur. Med förnuft och öppna samtal, med fria tankars möte kan man dock utforska det skiftande rum där engagerade individer möts utan paranoia, avund, skuldtyngdhet. De mänskliga rättigheterna står över vad en kultur utropar som sina kännetecken. Inget kollektivt begrepp – religion, nation, tradition – bör inkräkta på individens suveränitet över sitt liv. Oavsett om en icke könsstympad somalisk flicka behandlas som prostituerad bör vi försvara hennes rätt att leva i en omanipulerad kropp tills seden upphör.”

    Här visar Per Wästberg också att han klarar av att se vikten av att stoppa diskriminering och rasism och av att stoppa grymma seder som grupper kan utöva mot individen.

    Något jag inte kan se att Vejryd och Bonnier klarar av. De gör heller inte skillnad mellan rasism och förföljelse å ena sidan och följderna av en dåligt fungerande integrationspolitik å den andra. Den sistnämnda oförmågan som också finns hos i media och hos många politiker är alarmerande. Klarar man inte att göra den skillnaden är det risk att Sverigedemokraterna får uppåt 10-15% i nästa val, är jag rädd.
    /Anneli

  2. Till den det berör,

    Jag har funderat på sistone mkt över judarnas öde o det är gott att man har denna blogg att dryfta sina funderingar ”med”. Ett folk som en gång stod som ett gäng fotbollshulliganer o framröstade Barabbas o som sedan dess har varit hatade för att de korsfäste Kristus och att de inte lärt sig att älska Kristus … som de kristna.

    Hur skulle de kunna älska Kristus om de blivit torterade, mördade, hotade … för att tvingas älska Kristus?

    Juden o muslimen kan inte älska/respektera Kristus som de kristna om de inte döper sig menar de kristna… o jag undrar om det inte är så att det är de kristna som ställt till det för både juden o muslimen. Judar o muslimer har en gång och flera gånger levt i fredlig samexistens … när inte de kristna var i maktposition. Det bor en arab och en jude i mig… jag förstår dem båda… och jag tänker att den kristna kyrkan är… demonisk.

    Jag citerar från boken ”Mitt folk” av Abba Eban

    ” Sanningen är den att ingen individ, grupp eller nation någonsin har förföljt det judiska folket så ofta o så grymt som den romersk-katolska kyrkan. Denna förföljelse fick sin officiella, klassiska utformning under medeltiden o renässansen , just den tidsperiod då kyrkan hade mest makt att kontrollera människornas tankar o känslor. Vi kan inte avfärda detta som att det är gammalt o överspelat. den antijudiska inställning som kyrkan lärde ut hjälpte till att skapa det europeiska samhälle där förintelsen kunde komma till stånd. En del av nazisternas antisemitiska lagar var ett direkt arv från medeltidens kyrka.”
    slut citat

    Vid det första korståget mördades redan i Köln, Speyer, Worms o Mainz 5000 judiska män, kvinnor o barn. Och vid framkomsten till Jerusalem mördades dessa av påven godkända korsfarare år1099 den15 juli hela den judiska befolkningen i Jerusalem genom att de föstes in i synagogan och korsfararna satte eld på den. De brändes levande vilket får mig att tänka på ugnarna under nazityskland. Inte förrän den muslimske Saladin kom kunde judarna andas ut.

    Och i påvens Rom fick judarn bo i ett getto som årligen översvämmades av Tibern samt att påvarna tycktes tävla om vem som kunde få mest pengar ut ur judarna via skatt.

    Det är ingen kul läsning och jag som är palestinavän blir lika mycket judevän och för en tvåstatlösning men det jag tänker mest är:

    Hur pass korkad har kristenheten varit som tror att man kan plåga, avrätta och syndabelägga ett folk samtidigt som man öppet eller lömskt-lissmande-teologiskt dolt kräver att de ska SE Herren Jesus Kristus?

    Jag menar att det är 2000 år av ointelligens. Vem fasen vill älska de kristnas Gud när man vet att de har notoriskt mördat ens eget folk… i 2000 år? Vem är ens intresserad av en sådan Gud som bär sådan frukt?

    Agneta.

  3. Och nu ilsknar jag till… med detta i minne … som jag ovan skrev.
    Vad är det för ett rövarnäste till Vatikan som släpper in SSPX?
    Vad är det för skitstövel till påve som inte fattade att det är antikristligt att släppa in ett gäng där vissa präster är nazister.
    Krister…ta inte o radera ordet ”skitstövel”! I denna kontext har ordet relevans.

  4. Irène Nordgren skriver:

    Agneta

    ”Vad är det för ett rövarnäste till Vatikan som släpper in SSPX?
    Vad är det för skitstövel till påve som inte fattade att det är antikristligt att släppa in ett gäng där vissa präster är nazister.”

    Den synden kommer att straffa sig själv.

    Läs SSPX biskopen Bernard Fellays predikan till de sina

    ”Assisi will be full of devils!””

    http://rorate-caeli.blogspot.com/2011/01/sspx-bishop-fellay-assisi-will-be-full.html

    // Irène

  5. Irène Nordgren skriver:

    Agneta

    När svenska SSPX präster (Sten Sandmark bla ) nästlat sig in i Sverige kommer också biskop Anders att få sitt straff för sin ensidiga tillagsinställning gentemot konservativa grupperingar i Stiftet där tex SD medlemmar trivs som fisken i vattnet.

    Om det är något som biskop Anders INTE är så är det främlingsfientlighet.

    Därför borde biskop Anders ha intagit viss varsamhet att bana väg för alla älskare av den Tridentinska mässan då bland dessa också döljer sig älskare av ”gemensam svensk värdegrund”.

    Hur saker och ting hänger ihop kommer biskop Anders tids nog att bli varse.

    // Irène

  6. agneta sofiadotter skriver:

    Irene,

    Att en påve kan välkomna en sådan SSPXbiskop med sådant lågt andligt vetande är bara korkat. När det gäller biskop Anders så undrar jag hur han låter sig bli vägledd. Orden ”låter sig bli vägledd” är här väsentliga. En stark man råder sig själv. Se Mandela. Se Gandhi. Se Jesus.

    Men apropå fredsträffen i Assisi så blir det intressant med reformrörelser i Katolska kyrkan, Judendomen och Islam.

    Jag börjar med reformjudendomen …

    Reformistiska judar menar att man inte behöver hålla lika strikt på äldre judiska regler och att man skall anpassa judendomen till vardagens fordran. Man erkänner inte halacha som något bindande. Istället försöker man göra nytolkningar av gamla mitzvot och anpassa judisk vardag efter utvecklingen. Reformrörelsen är idag dynamisk och nyskapande. Inriktningen som utbildar sin personal vid Hebrew Union College började på 1970-talet ordinera kvinnliga rabbiner. Man intar också en tolerant inställning till homosexuella judar. Det finns möjlighet för homosexuella att ingå äktenskap enligt traditionella judiska föreskrifter inom reformjudendomen.

    Människor med modig tro … lyssnar och betänker… o inser att man måste stå ensam o rak o tro på det som börjar röra sig under den religiösa snart helt maskinvävda mattan som täcker hela vår jord.

    Agneta

Kommentarer är stängda.