Tolv gifta judiska män

Vänner,

nyligen var jag på en bjudning där jag än en gång fick höra att kvinnor inte kan bli präster eftersom Jesus valde tolv män till apostlar. Det är ett envist argument som lever vidare trots att apostlarna bevisligen var fler än 12. Paulus räknas till apostlarna och Maria från Magdala var den första som förkunnade uppståndelsen. Utan henne hade de tolv inte haft något att förkunna.

Men visst, det är riktigt att Jesus valde tolv män till ett slags inre cirkel, förmodligen tänkt att motsvara Guds förbund med Israels tolv stammar. De som hävdar att kvinnor därmed inte kan bli präster väljer emellertid att bortse från flera omständigheter.

Om det är avgörande att de tolv var män så bör det också vara avgörande att de var tolv, att samtliga var judar samt att alla eller nästan alla var gifta. På samma sätt som Jesus kunde ha valt kvinnor, kunde han ha valt några icke judar och krävt celibat. Men det gjorde han alltså inte.

Då är frågan: Varför är de tolvs manliga kön så viktigt om det inte är viktigt att de var tolv, judar och gifta? I konsekvensens namn bör ju de som åberopar Jesu val av tolv män som skäl för att kvinnor inte kan bli präster även kräva att kyrkans präster är judar, gärna gifta och absolut inte fler än tolv.

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *