Vad skulle Jesus tycka om efterkonstruktionen romersk-katolska kyrkan ?

Inför pingsten

Det är många födda katoliker som liksom jag vuxit upp i tron att Jesus grundade  den romersk-katolska  kyrkan …..

Varför ställer sig aldrig någon  präst eller katolsk företrädare upp i  Stockholms katolska stift och  korrigerar  denna villfarelse?

Men som tur är katolska kyrkan större än  Stockholms katolska Stift !

Därute i den universella katolska kyrkan finns röster som skulle behöva höras även häruppe vid Norra Ishavet.

De som hävdar att Jesus har grundat romersk-katolska kyrkan bör läsa pingstpredikan ur  Bridget Mary’s Blog.

”Men det är inte sant. Jesus var hela livet en rättrogen jude. Hans apostlar och lärjungar -som alla var judar – fortsatte att samlas som judar som följde Vägen (Jesu Väg) i en ekklesia – ett grekiskt ord för församling.”

Bridget Mary fortsätter

”Vad var det som Jesus gjorde om han inte grundade en kyrka?

Vi kan vara säkra på att han uppmanade sina judiska bröder och systrar att ta den judiska traditionen på allvar.

Trosbekännelsen (Shema ) var den bön  som var vägledande  i hans liv ”Hör, o Israel, Herren är er Gud, Herren är en. Du skall älska Herren, din Gud, av hela ditt hjärta, med hela din själ och med all din kraft.”

”För Jesus var det befrielse från slaveri  och  exil som formade  förhållandena inom  förbundet  : Gud är trogen och överger oss inte.  Därför är också vi kallade att vara trogna mot Gud. Och vi kan vara säkra på att han påpekade politiska och religiösa brister hos  ledarna, att leva i rätt relation  till Gud och till varandra. Och vi kan vara säkra på att han  uppmanade dem att ångra sig och tro på de goda nyheterna att Gud älskar och förlåter alla.”

http://bridgetmarys.blogspot.se/2015/05/homily-for-holy-spirit-catholic_19.html

// Irène

PS  Bridget Mary är ju som kvinnlig katolsk biskop exkommunicerad kanske någon påpekar.

När ska katoliker lära sig att nya sanningar brukar  komma  in i romersk-katolska kyrkan via exkommunicerade och starkt ifrågasatta  personer.

Ty nya sanningar brukar börja som osanningar……men inte alla osanningar blir sanna bara för att romersk-katolska kyrkans påveämbete  råkar få för sig att  sanktionera vissa villfarelser ……

Vad skulle Jesus säga om romersk-katolska påfund som dogmen om jungfru Marias obefläckade avlelse från 1854 ? Eller dogmen om påvens ofelbarhet  från 1870 ?

De frågorna kanske i första hand – i ekumenikens tidevarv – ska ställas till  de ortodoxa patriarkerna…..

Eller varför inte offentligt  låta någon av stiftets tvärsäkra romersk-katolska konvertiter tala med någon tvärsäker ortodox lekman eller företrädare …….kunde vara lärorikt för samtliga kyrkor och samfund i ekumenikens tidevarv….



Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *