I Belgien har katoliker börjat ”avdöpa sig”

Lyssna på Jens Möllers reportage på P 1 morgon

På nyheterna i morse intervjuades ett katolskt par i Belgien –  Damien och Sophie -som berättar  att de låtit ”avdöpa sig”  som en direkt  följd av pedofilskandalerna.

” Damien vill desertera från kyrkan och kräver att strykas från församlingens lista som han kallar en lista över fångar i dopet. Kyrkan ska aldrig mer få tala i hans namn.”

”I Belgien har pedofilskandaler varit förstasidesnyhet sedan i våras.  Först uppdagades att  en biskop  utsatt en pojke för sexuella övergrepp under 13 års tid och i september kom en rapport som talade om 500 barn som blivit våldtagna och utsatta för sexuella övergrepp av kyrkans män. Bara ett fåtal av de  anklagade  pedofilprästerna har blivit avskedade.  ”

Sophie talar om hyckleriet inom kyrkan. ”Kyrkan låtsas att etiskt alltid göra rätt men har  tillåtit detta utan att ta ansvar. ”

”Man kan inte göra sitt dop  ogjort men däremot  begära  att få en notering  i kyrkans dopregister  att den döpte  tar avstånd från sitt eget dop, säger Damien. ”

En principiell markering. En bojkott  som Damien är stolt över.

”Damien vill inte vara med  i en organisation som våldtar barn och förtrycker kvinnor och homosexuella.”

”Ett massivt avståndstagnade påverkar kyrkans  ledning ” tror Damien.

”Bara 8 % belgarna har förtroende för kyrkan.”

http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=1650

// Irène

PS  Det  jag hör är att Damien och Sophie inte vänder sig mot TRO som sådan utan  mot kyrkans bristande TROVÄRDIGHET.

Synd att inte påven och Vatikanmännen hör samma sak.  De tror att världen måste nyevangeliseras.

Om det är någon / några som behöver NYEVANGELISERAS så är det påven och Vatikanmännen.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 svar på I Belgien har katoliker börjat ”avdöpa sig”

  1. Anneli Magnusson skriver:

    Iréne,
    Människor har ett stort behov av ritualer, dessa har funnits så länge det funnits människor. Vi omformar gamla och skapar nya hela tiden. Mot den bakgrunden är det inte så konstigt som det först kan verka med ”avdop”. Precis som det finns ritualer för att upptas i kyrkan behövs det i dessa tider kanske andra för att lämna den.’
    /Anneli

  2. Samuel Johansson skriver:

    Systrar och bröder.

    Irène skriver: ”Om det är någon / några som behöver NYEVANGELISERAS så är det påven och Vatikanmännen.” Jag tycker det är en utmärkt idé och tar Irène på orden. Så här kommer ett befrielsens evangelium riktat till påven i form av ett öppet brev om entledigande.

    Broder Joseph, biskop av Rom, Primus inter pares.

    Alltsedan mänskligheten började upplysas om att den mäktige Skaparen är urbilden för människan, och att vi alla, kvinnor och män, därför är personliga avbilder av den fria suveränitetens gudom, lever vi i en potentiellt revolutionär tid. Gång på gång har denna potential realiserats; de hebreiska slavarnas uttåg ur Egypten är det första och mest spektakulära av kända folkliga uppror, vilket har följts av otaliga andra, inte minst de många bondeupproren i ditt eget land när protestantismen föddes, men framförallt dem vi kallar de demokratiska revolutionerna, som nu lett till att en majoritet av världens länder kallar sig demokratier, vilket också folket i världens äldsta auktoritära stat äntligen kräver av sin regering. Cirkeln sluts vid Nilens stränder.

    Mot dessa humanitetens revolutionära befrielserörelser står några av historiens mest förslavande maktapparater: de i Kristi namn konstruerade patriarkala teokratierna, de ortodoxa såväl som de katolska. Påvedömet, vars illegitimitet historiens många blodbad och andra tusenåriga perversioner bevisar, bryter mot det andliga fundament Kristus och apostlarna en gång för alla lade för Kyrkan att bygga vidare på. Du hävdar att du hämtar din påvliga status från Gud själv, och kallar det Petri ämbete. Detta är en villfarelse som bygger på ett gammalt missförstånd av en av Jesu många intrikata ordlekar, den om Petrus klippfasta bekännelse till Messias, urtidens Klippa på vilken han, Jesus, skulle bygga sin församling. Jesus refererar till sig själv som den klippa som ersätter den välkända ur Moria berg uppskjutande klippan på Tempelberget i Jerusalem, på vilken Abraham försökte offra Isak, senare platsen för Guds förbundsark i templets Allra heligaste, numera överbyggd av Klippdomen, och av judarna kallad fundamentets sten (Foundation Stone). Jesus var suverän i många bemärkelser, bland annat i att vara sin tids främsta bibliskt bildade språklige mästare, som till slut ingen vågade utmana. Det borde inte heller du göra, broder Joseph. Lyssna istället till hur adressaten för ordleken tolkar saken, aposteln Petrus, eller vet du bättre än aposteln?

    I sitt första brev, som dina äldsta biskopskollegor kanoniserat, ger Petrus sin syn på orden sten, klippa och hörnsten: ”När ni kommer till honom, den levande stenen, ratad av människor men utvald av Gud och ärad av honom, då blir också ni till levande stenar i ett andligt husbygge. Ni blir ett heligt prästerskap och kan frambära andliga offer som Gud vill ta emot tack vare Jesus Kristus. Det står ju i skriften: Se, på Sion lägger jag en hörnsten, utvald och ärad; den som tror på den skall inte stå där med skam.”

    Av detta framgår att det är Messias som är den klippfasta hörnstenen efter vilken resten av templet – dvs du och jag och alla andra Jesustroende – har att rätta sig, harmoniera med så som han är framställd i vår heliga urkund. Det är Jesus som är Klippan intill vilken Petrus ansluter sig så tätt han kan. Och något annat petrusämbete än att vara den främste av De tolv och en av många herdar finns inte. ”Var en herde för mina får” står det, inte Herden, Den helige fadern eller någon annan av dina många påhängda titlar. Det är Kristus själv som är överherden, huvudet för Kristi kropp. Och det kan bara finnas ett huvud för vilket vi alla har att böja våra huvuden; ”Och han är huvudet för kroppen, för kyrkan, han som är begynnelsen, förstfödd från de döda till att överallt vara den främste,” Kol.1:18. Så också i den Romersk-Katolska Kyrkan.

    Påveämbetet är ett övermodigt påhitt som saknar all biblisk grund. Det är dags att abdikera, broder Joseph, och samtidigt begrava all den synkretistiskt illegitima terminologi du omger dig med under det berg av romersk byråkrati Vatikanen byggt.

    Jag framför härmed det glada budskapet att du är fri att leva i din egentliga kallelse, biskop av Rom.

    Din broder Samuel.

  3. Gert Gelotte skriver:

    Vänner,

    att vägra vara kristen (avdöpa sig) för att protestera mot katolska kyrkans hierarki tycker jag är att spela på hierarkins villkor. De anser ju sig representera den enda fullvärdiga kristna tron.
    Då är det väl bättre att vägra betala?

    Gert Gelotte

  4. Irene Nordgren skriver:

    Samuel

    Du tar upp den viktiga frågan om maktstrukturen i kyrkan. Min nästa blogg kommer just att handla om Magisteriet, om hur makten / auktoriteten inom kyrkan – helt stick i stäv med Nya Testamentet – går UPPIFRÅN och NED istället för NEDIFRÅN (Gudsfolket) och UPP.

    Men först några tankar om vad reportaget om att ”avdöpa sig ”väckte hos mig och som på sikt kan få avgörande betydelse för påvens makt eller snarare bristande makt.

    Frågan uppstår hur man fortsättningsvis kommer att räkna antal KRISTNA.
    Antal katoliker ?

    Ja inte bara räkna antalsmässigt utan även definitionsmässigt.

    Kan / ska Damien och Sophie räknas som kristna även fortsättningsvis ? Vem är det som bestämmer? Vem har tolkningsföreträde ? De själva eller andra ?

    Ett sätt att räkna kristna har ju hittills varit att räkna antal kyrkligt döpta.

    Människors behov av ritualer kommmer alltmer att att kanaliseras inom sekulära sammanhang.

    Borgelig begravning och borgerlig vigsel finns redan idag.

    Humanisterna har barnvälkomnandefester och Livssynsläger för 15-åringar

    http://www.humanisterna.se/index.php?option=com_content&view=article&id=32&Itemid=43

    http://www.humanisterna.se/index.php?option=com_content&view=article&id=34&Itemid=47

    De värderingar 15-åringar får lära sig på Humanisternas Livssynsläger ger intryck av att överensstämma med kristna värderingar.

    Kan /ska kyrkligt odöpta ungdomar med kristen livssyn räknas som kristna ?

    Vilka konsekvenser ur Vatikanens synpunkt fås om allt fler ”fd katoliker” följer Damien och Sophies exempel att inte låta döpa sina barn ?

    Kommer B16 äntligen att förstå vinken ?

    // Irène

  5. ”Kan /ska kyrkligt odöpta ungdomar med kristen livssyn räknas som kristna ?”

    Vad sa Herren till den som hängde bredvid Honom på korset…. Just det ja…o odöpt var den andre säkert.

    När det gäller både borgliga begravningar som mitt barnbarns humanistiska namngivningsfest så har jag upplevt det mångt mer innerligt o livsbejakande än mången kyrklig sådan ritual.

    Samuel o Irene o alla,

    Se på Egypten … folket reser sig med en fantastisk kraft (samtidigt som man hittar Keops grav i Keopspyramiden) o jag undrar vilken symbol Egypten fortfarande bär för världen. Vid krigslutet och vid uppenbarandet av 6 miljoner mördade judar … fann man Nag Hammaditexterna … just i Egypten. I vilket fall … kan folket resa sig så starkt är det bara en tidsfråga innan Vatikanen faller. Det jäser av uppror o den som inte ser det är naiv.

    Kanske vi en dag måste tala om gudsfolket och inte de ”kristna” … trots det är din fråga Irene viktig. Dvs vem ska räknas som kristen. Och det enda svar som duger är tycker jag är
    :

    hjärtat vet …inte hjärnan. Kärleken vet inte statistiken. Fredsträvan vet inte gränsdragande ritualer.

    Agneta

  6. Anneli Magnusson skriver:

    Gert,
    Hur man visar sitt missnöje med Katolska kyrkan tror jag delivs är en fråga om personlighet. En del kan tänka sig att stanna kvar, men vägra bidra ekonomiskt till den rådande ordningen.
    Andra blir så upprörda och chockade över vad kyrkans företrädare ställt till med att de på inget sätt vill ha något med den att göra framöver.
    Jag kan tänka mig att den känslan är starkast i länder som Belgien, där antalet offer för sexbrotten är så stort och man inte vet hur länge det pågått och hur många som egentligen drabbats.
    /Anneli

  7. Irene Nordgren skriver:

    Agneta

    ”Kanske vi en dag måste tala om gudsfolket och inte de ”kristna” ”

    Den som lever får se vem som kommer att kalla sig vad.

    Men jag tror att idag självklara benämningar kommer ätt sättas ifråga i framtiden.

    Även icke Gudstroende ickedöpta människor kan ha en livssyn som är identisk med Nya Testamentets kristna värderingar men som varken vill kalla sig Gudsfolk eller kristna.

    Och som du vet går det att diskutera huruvida Vatikanens läror alltid sammanfaller med kristna värderingar enligt ursprungskoncepetet i NT.

    Biskop Thomas Olmsted, är en katolsk biskop men är han också automatiskt därför en kristen biskop?

    Sr Margaret som biskop Olmsted var så noga att inpränta i att hon exkommunicerat sig själv från katolska kyrkan, vad räknas hon som nu?

    Vore intressant att fråga biskopen vad han kallar den sorts människa sr Margaret blev efter exkommunikationen.

    ”Kristen-katolsk- vatikansk – en studie i likheter och olikheter. ”

    Vore ett intressant tema för ett föredrag.

    // Irène

  8. agneta sofiadotter skriver:

    Ja, vad i hela friden skulle han kunna kalla henne? Du är så träffsäker så träffsäker.

    Kanske ”avfälling” … ett mycket abstrakt ord … o fegt använt genom historien.

    Ett föredrag … det finns många fria katoliker … vi är många som står kvar trots en ”avprogrammering” i vår tro på Herren som Kärlekens Gud som katoliker.

    Vi borde anordna sommarkurs för alla som modigt vill och har den goda viljan.
    Vad hette han nu igen den där underbare italienske brodern från det syriska klostret som vi lyssnade till för nu ett år sedan?

    Du om någon har buskoll på det modiga folket som för talan. Du vet namnen. De börjar bli många.

    Dessutom är det så att en man som brände sig till döds startade hela revolutionen i Tunisien. En enda kines satte sig framför militären på Himmelska Fridens torg och väckte en världsopinion. En enda svart kvinna vägrade flytta sig för en vit på bussen och startade medborgarättsrörelsen i USA. En enda polska vägrade lydnad och startade den polska revolutionen mot Sovjetdiktaturen.

    Det är så Gud gör. Det gäller att vara vaken när Gud kommer o lyssna när Gud ropar ens namn.

    Agneta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *