”Jesus skulle kunna stämma biskop Thomas Olmsted för ärekränkning”

Eva Winiarski – Katolsk Visions egen korre i Washington DC – hälsar och tipsar om nedanstående artikel i New York Times  skriven av Nicholas D Kristof  som handlar om St. Josephs hospital och biskop Thomas Olmsteds bravader i Phoenix.

http://www.nytimes.com/2011/01/27/opinion/27kristof.html?_r=1&adxnnl=1&ref=general&src=me&adxnnlx=1296316458-5u4ntpKtIpz82dwzeIkCnA

Författaren citerar först ur en artikel i NCR

”Bara några dagar innan kristna firade jul  avhystes Jesus ”

”Som ett ödets ironi  avlägsnades han då från ett sjukhus uppkallat efter hans adoptivfar, den helige Joseph.  Det hela utspelas i en öken men denna gång i Phoenix Arizona. ”

http://ncronline.org/blogs/grace-margins/st-joseph%E2%80%99s-hospital-phoenix-desert

Nicholas Kristof fortsätter att beskriva hur  den person  ”som sparkar ut Jesus inte är någon värd på ett härbärge i Betlehem utan  en prominent biskop,  Thomas  Olmsted,  som fråntar St  Joseph’s Hospital and Medical Center i Phoenix dess katolska status”  genom att tömma tabernaklet i sjukhusets kapell och  förbjuda att där fortsättningsvis  hålls katolsk mässa.

”Sjukhusets brott  är att ha avslutat en graviditet för att rädda livet på en kvinna, en 27 årig 4 barnsmor som annars med säkerhet skulle ha avlidit. ”

”Striden illustrerar 2 rivaliserande religiösa synsätt inom katolska kyrkan. Ett synsätt fokuserar på dogmer, fromhet, regler och syndabestraffning.  Det andra synsättet framhäver medkänsla för behövande och barmhärtighet för syndare – men framför allt en inkluderande hållning.”

”Tanken som gnager i mig är denna : Om man betraktar biskop Olmsted och sr Margaret som huvudpersonerna i denna strid så tycks en av dem på ett äkta sätt efterlikna Jesus.  Och det är inte biskopen.  Han som tillbringat stor del av sitt vuxna liv som  Vatikansk byråkrat  klättrande  uppför karriärstegen.  Det är sr Margaret,  som likt så många andra systrar sedan decennier sliter för de mest behövande och sjuka mitt ibland oss. ”

”Och så kommer biskop Olmsted och har mage att exkommunicera den Kristuslika personen  i vår berättelse.  Om Jesus vore  på plats här idag skulle han kunna  stämma biskopen för ärekränkning. ”

// Irène

PS     Tack Eva för tipset på den strålande artikeln i  New York Times som bekräftar våra tidigare inlägg på bloggen om denna sorgliga historia.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 svar på ”Jesus skulle kunna stämma biskop Thomas Olmsted för ärekränkning”

  1. irene Nordgren skriver:

    Klickbara länkar om biskop Thomas Olmsted, St Joseph’s hospital och sr Margaret tidigare på bloggen.

    http://www.katolskvision.se/blog/?p=1478

    http://www.katolskvision.se/blog/?p=1496

    http://www.katolskvision.se/blog/?p=1557

    // Irène

  2. Peter skriver:

    Är biskop Thomas Olmstedt en vatikansk psykopat?

    Var kan jag hitta mer information om honom?

    Undrar
    Peter

  3. Anneli Magnusson skriver:

    Peter,
    Det finns flera länkar i inlägget, följ dem och läs mer. Inläggen kommenterar ofta artiklar på t.ex. National Catholic Reporter. Sedan kanske du kan återkomma och själv besvara din fråga.
    /Anneli

  4. Anneli Magnusson skriver:

    Peter,
    Jag är lite nyfiken på hur det kommer sig att du associerar Olmsted med psykopat? Är det okänsligheten inför det lidande hans regeltro orsakar de drabbade?
    /Anneli

  5. Gert Gelotte skriver:

    Vänner,

    är Olmsteds handlande så mycket mer än ytterligare ett tragiskt exempel på när människor används för att försvara principer i stället för tvärtom? Och de som bygger sin makt på principerna, kanske man bör tillägga.

    Gert Gelotte

  6. Pingback: Katolsk Vision » Mer om ”En ondska omöjlig att fatta”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *